În ce pahare sunt servite cele mai cunoscute băuturi alcoolice?
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 25.10.2019 la 14:03
Actualizat pe 25.10.2019 la 14:08
Calitatea unei băuturi alcoolice este pusă în valoare și de modul în care este servită, de aceea este important și tipul de pahar folosit pentru a savura băutura preferată. Nu trebuie să fii un consumator împătimit pentru „a știi să bei” și a învăța să te bucuri de fiecare dată de calitățile licorii din pahar. Pentru aceasta, este suficient să cunoști câteva secrete legate de modul de servire al fiecărui tip de băutură în parte.
Calitatea unei băuturi alcoolice este pusă în valoare și de modul în care este servită, de aceea este important și tipul de pahar folosit pentru a savura băutura preferată. Nu trebuie să fii un consumator împătimit pentru „a știi să bei” și a învăța să te bucuri de fiecare dată de calitățile licorii din pahar. Pentru aceasta, este suficient să cunoști câteva secrete legate de modul de servire al fiecărui tip de băutură în parte.
Pentru a savura din plin o licoare bahică, fiecare amănunt contează, pornind de la culoarea băuturii, mirosul, aroma specifică și temperatura optimă la care trebuie servită. Contrar părerii generale, paharele potrivite pentru fiecare băutură în parte nu se aleg doar pe criteriul estetic, acestea trebuind să ofere consumatorului posibilitatea de a percepe toate aceste caracteristici.
Chiar și succesul unei petreceri sau al unei cine pe care o găzduiți depinde de modul în care veți servi oaspeților băuturile, și de paharele folosite pentru fiecare sortiment.
Paharele pentru vin
Vinul se servește întotdeauna din pahare cu picior, însă acestea nu se aleg la întâmplare. Astfel, pentru vinurile roșii se vor alege întotdeauna paharele cu picior mai scurt și cu o cupă largă și înaltă. În acest mod, vinul va putea fi turnat cu ușurință din sticlă, iar cupa largă va permite oaspeților să simtă mai bine aroma vinului, înainte de a-l gusta. De obicei, vinurile roșii se servesc la temperatura camerei.
În schimb, vinurile albe se servesc mai reci, motiv pentru care trebuie turnate în pahare cu picior mai înalt, să poată fi ținute fără a atinge cupa. Aceasta trebuie să fie mai mică decât în cazul paharelor pentru vinul roșu, dar suficient de largă pentru a permite consumatorului să simtă aroma vinului.
Șampania și vinurile spumante se servesc întotdeauna din pahare cu picior înalt și cupa subțire și alungită. Acest model este realizat special pentru vinurile spumante, întrucât permite ieșirea bulelor de aer fără ca băutura să își piardă aciditatea și nici aroma.
Paharele pentru votcă
Dacă ați găsit preturi bune la votca și vreți să o savurați cu prietenii, trebuie să știți că și pentru această băutură sunt două tipuri de pahare distincte. Dacă votca este aromată, se va servi din păhărele cu picior, în timp ce votca seacă se va turna în păhărele fără picior.
Paharele pentru whisky
Fiind o băutură mai rafinată, whisky-ul se bea din pahare cilindrice cu fundul gros, care pot fi folosite și pentru alte băuturi tari, care se servesc cu cuburi de gheață.
Paharele pentru coniac și brandy
Coniacul și brandy-ul sunt băuturi cu arome specifice, care se servesc la temperatura camerei, ușor încălzite de temperatura mâinii. De aceea, paharele au o formă bombată, cu picior mic ce va permite să fie ținute cu partea inferioară a cupei direct „în palmă”.
Paharele pentru cocktail-uri
Impresia generală este că paharele pentru aceste băuturi sunt cele cu picior înalt și formă triunghiulară, însă, existând o varietate mare de cocktail-uri, există și aici mai multe reguli.
Paharele triunghiulare cu picior lung se folosesc doar pentru cocktail-urile fără gheață, în timp ce băuturile cu gheață se vor servi din pahare cilindrice, înalte.
În cazul cocktail-urilor din băuturi tari, paharele folosite vor fi tot de formă cilindrică, cu fundul plat, dar mai joase.
Paharele pentru lichioruri
Lichiorurile sunt băuturi tari, dulci, care se consumă în cantități mici, iar din această cauză paharele dedicate vor avea o capacitate mică, de cel mult 50 de mililitri. Acestea sunt joase, cu picior scurt și cupă în formă de pâlnie.
Paharele pentru țuică și palincă
Vorbim tot de băuturi tari, care se consumă în cantități mici, paharele din sticlă având pereții groși, fund plat și o capacitate între 30 și 50 de mililitri. Există și pahare din ceramică, iar pentru țuica fiartă se folosesc ceșcuțe ceramice sau chiar din lut ars.
Cunoscând acum secretele servirii celor mai cunoscute băuturi, puteți consulta oferta alcooldiscount.ro, pentru a le pune în aplicare și a testa gradul de satisfacție al oaspeților la finalul unei petreceri.