Interdicții în perioada de doliu. Ce spune tradiția ortodoxă
Publicat pe 28.01.2021 la 17:15 Actualizat pe 28.01.2021 la 17:18
Din cele mai vechi timpuri, atunci când le moare o persoană dragă, credincioșii țin doliu. Este cale găsită de oameni pentru a-și exprima suferința pe o simt după o mare pierdere. În perioada de doliu, potrivit tradiției ortodoxe, există câteva interdicții.
- Ce interdicții sunt impuse în perioada de doliu
- Ce spune tradiția ortodoxă despre doliu
Doliul este menit să te ajute să faci față emoțiilor negative care te copleșesc și să-ți exprimi regretul într-o manieră mai organizată. Totodată, interdicțiile impuse în perioada de doliu au rolul de a-l ajuta pe cel care a plecat dintre cei vii.
De ce există interdicții în perioada de doliu
Conform tradiției ortodoxe, în perioada de doliu există anumite interdicții pentru că persoana decedată este supusă Judecății de Apoi. Apropiații săi trebuie să respecte interdicțiile și trebuie să se roage ca sufletul său să ajungă în Rai.
Ce interdicții sunt în perioada de doliu
Dacă te afli în doliu, una dintre reguli este să nu participi la evenimente sociale precum nunți, botezuri sau petreceri. Acest lucru este considerat ca fiind în contradicție cu stare pe care ar trebui s-o ai pentru a stabili o legătură spirituală cu cel care a murit.
Purtarea hainelor în culori deschise este de asemenea interzisă în doliu, dar acesta nu este un criteriu decretat de Biserica Ortodoxă sau de Biblie. Această interdicție ține doar de tradiție.
La bărbați, tradiția spune că nu au voie să se bărbierească pe perioada doliului. această regulă este valbilă, în general, pentru doliul de 40 de zile, când se face prima pomană.
Cât durează perioada de doliu
Și acest aspect ține tot de tradiție. În mod normal, în cazul în care persoana decedată este un membru al familiei tale, doliul este ținut și 1 an de zile. În situația în care nu există o legătură de sânge, doliul este de 40 de zile. Cu toate astea, în majoritatea cazurilor se aplică varianta de 40 de zile.
Întrebări și răspunsuri despre doliu
Pe lângă înterdicțiile principale, deja menționate, mai există anumite obiceiuri care sunt respectate uneori.
Ai voie să te tunzi când ții doliu?
În ceea ce privește tunsul nu există o interdicție strictă, dar, de multe ori, bărbații care aleg să nu se bărbierească, nici nu se tund în acea perioadă, ca doliul să fie complet.
Ai voie să asculți muzică dacă ești în doliu?
Muzica poate fi de multe feluri, de aceea nu poate fi echivalată cu distracția. Așadar, poți asculta muzică dacă ești în doliu, atât timp cât nu dai o petrecere, neexistând o regulă în acest sens.
Ai voie să dansezi când ești în doliu?
Și în acest caz, lucrurile sunt subiective. De obicei, perioada de doliu este o prioadă tristă, iar dansul nu e tocmai un semn de suferință. Dar lucrurile diferă de la o persoană la alta.
Ai voie să faci dragoste când ești în doliu?
Pe această temă există păreri împărțite. Mulți oameni spun că doliul se ţine timp de 40 de zile de la înmormântare şi implică şi abstinența. Alții sunt de părere că doliul se ţine în suflet și nu are de ce să influențeze viața intimă.