Iodul în alimentație. 7 alimente bogate în iod pe care să le incluzi în dietă
Publicat pe 04.04.2022 la 21:13 Actualizat pe 04.04.2022 la 21:15
Iodul este un mineral esențial în sinteza hormonilor tiroidieni. Modificările nivelului de iod din organism pot duce la provocarea hipertiroidismului sau hipotiroidismului, lucru care duce tulburări ale metabolismului bazal.
- 7 alimente bogate în iod
- Importanța iodului în alimentație
Iodul este esențial, deoarece lipsa lui din organism este una dintre principalele cauze ale apariției tulburărilor legate de tiroidă. Oamenii nu au nevoie de o cantitate mare de iod, dar necesarul zilnic se dublează în timpul sarcinii și al alăptării. Deficiența lui poate provoca rău copilului. Din fericire pentru toată lumea, există multe alimente bogate în iod care pot fi consumate cu ușurință.
De ce este important iodul în alimentație
Iodul este necesar pentru menținerea funcționălitatii si artei metabolismului celular în parametrii optimi. Prin corecta desfășurare a proceselor metabolice, organismul este capabil să transforme nutrienții în energie. Însă, iodul este recunoscut pentru rolul său în sinteza hormonilor tiroidieni (triiodotironină, tetraiodotironină sau tiroxină), ce apar prin cuplarea acestui oligoelement cu tirozina. Printre alte efecte benefice ale iodului se numără rolul antiaterosclerotic, antitoxic, antisenescent (prin promovarea funcțiilor celulare) și hipotensor.
Cele 7 alimente bogate în iod
Tonul- conține 50 mcg la 100 de grame, sarea iodată, algele de mare, afinele, scoicile, carnea de pui, creveți. Acestea sunt cele mai importante și bogate alimente în iod care trebuie să fie introduse în alimentație.
Ce se întâmplă dacă ai o lipsă de iod în organism
Gușa tiroidiană- Când aportul de iod scade sub 100 micrograme pe zi, corpul începe să producă o cantitate mai mare de TSH. TSH este un hormon tiroidian, iar o cantitate mai mare în organism duce la o creştere în volum a tiroidei şi care este cel mai frecvent simptom al deficienţei de iod. Guşa tiroidiană poate fi vizibilă ca o umflătură în partea din faţă a gâtului şi poate provoca dificultăţi la înghiţire, dificultăţi de respiraţie şi chiar senzaţie de sufocare.
Hipotiroidismul- Dacă aportul de iod scade sub 10 până la 20 micrograme pe zi, ai putea suferi de hipotiroidism sau tiroidă subactivă, ceea ce înseamnă că tiroida nu produce o cantitate suficientă din anumiţi hormoni. Simptome; oboseală, creştere în greutate, căderea părului, păr uscat, piele uscată, constipaţie, intoleranţă la frig.
Ce este, de fapt, iodul
Iodul este o componentă esențială a hormonilor tiroidieni și un element important pentru reglarea funcțiilor acestor hormoni. Aceștia includ controlul temperaturii corpului, metabolismul zaharurilor, grăsimilor și proteinelor, metabolismul bazal și dezvoltarea sistemului nervos central și a scheletului, atât în timpul gestației, cât și în timpul copilăriei. Iodul efectuează și alte activități biologice, la nivelul sistemului imunitar.