Locurile de muncă ce îți afectează sănătatea. Riscurile la care te poți expune zilnic
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 30.12.2023 la 17:58
Actualizat pe 30.12.2023 la 17:58
Există mai multe locuri de muncă ce îți pot afecta sănătatea, de la statul prea mult la birou, la expunerea la substanțe toxice pentru organism sau riscul de a-ți pierde viața. Înainte de a decide locul în care urmează să se angajeze o persoană, ar trebui să verifice și riscurile la care se poate expune.
- Locurile de muncă ce îți afectează sănătatea
- Riscurile la care te poți expune zilnic
Există numeroase domenii în care se poate angaja o persoană. Înainte de a alege locul de muncă, cei mai mulți oameni preferă să se uite la abilitățile pe care le au, pentru a face ceea ce le place. Ei bine, ar trebui luate în considerare și riscurile la care se pot expune în cariera lor.
Locurile de muncă în industria petrolieră
Lucrătorii din acest sector pot fi expuși la riscuri precum incendii, explozii, intoxicații cu gaze și alte accidente în timpul extracției, transportului și prelucrării hidrocarburilor.
Chimist
Angajații din industria chimică sunt expuși la riscuri legate de manipularea și procesarea substanțelor chimice periculoase, precum și la potențiale accidente chimice.
Agricultor
Agricultorii pot fi expuși la riscuri precum accidente cu utilaje agricole, expunere la pesticide și substanțe chimice, precum și la boli zoonotice.
Locurile de muncă ce au riscuri pentru sănătatea mentală
Sănătatea mentală este foarte importantă, iar anumite domenii pot avea un impact negativ asupra sa. Profesiile din serviciile de urgență, medici, asistenți, pompierii, paramedicii pot fi expuși la niveluri mari de stres, dar și traume emoționale. Pot ajunge la epuizare profesională și se pot confrunta cu anxietate și depresie.
Lucratul în ture de noapte
Programul de lucru în timpul nopții poate perturba ciclul natural al somnului, ceea ce poate duce la tulburări de somn, dificultăți de adormire și somn insuficient. Ritmul schimbat al meselor și programul neregulat pot afecta digestia și pot contribui la probleme de greutate sau tulburări alimentare.
Lucrul pe timp de noapte a fost asociat cu un risc crescut de diverse probleme de sănătate, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și tulburări metabolice.
Locurile de muncă la birou
Numeroase persoane lucrează la birou, iar acest lucru le poate fi dăunător. Starea prelungită într-o poziție statică poate contribui la probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, problemele circulatorii și afecțiuni musculo-scheletice. Pentru a preveni aceste probleme, este important să se ia pauze regulate, să se facă exerciții fizice și să se promoveze o postură corectă la birou.
Privirea îndelungată la ecranele de calculatoare poate contribui la oboseala ochilor, uscăciune oculară și disconfort. Pentru a reduce aceste probleme, este recomandat să se facă pauze regulate de la monitor, să se ajusteze iluminarea și să se utilizeze reguli de protecție a ochilor.
Este recomandat să vă ridicați de la birou la fiecare oră pentru a face câteva exerciții rapide. În acest fel veți detensiona mușchii și veți avea o poziție corectă.
Manichiuristă
Anumite produse folosite în industria manichiurii, cum ar fi lacurile de unghii, solvenții și adezivii, pot conține substanțe chimice care, în cazul expunerii excesive, pot avea efecte adverse asupra sănătății. Manipularea frecventă a substanțelor chimice și a instrumentelor poate duce la iritații cutanate și, în unele cazuri, la afecțiuni respiratorii. Utilizarea corectă a echipamentului de protecție poate ajuta la prevenirea acestor probleme.
Sudor
În timpul procesului de sudare, se produc fumuri și gaze care pot conține substanțe chimice nocive, cum ar fi oxizi de azot, dioxid de sulf, vapori de metale precum zinc sau cadmiu. Inhalarea acestor substanțe poate avea efecte adverse asupra sistemului respirator și poate contribui la apariția unor afecțiuni respiratorii. Procesul de sudare generează radiații ultraviolete și infraroșii, care pot afecta pielea și ochii. Expunerea frecventă la aceste radiații poate duce la arsuri solare, îmbătrânire prematură a pielii și creșterea riscului de cancer de piele.
Pilot
Piloții pot fi expuși la niveluri mai mari de radiații solare în timpul zborurilor în atmosfera superioară a Pământului. Cu toate acestea, acest risc este gestionat în mare parte prin echipamentul special și reglementările de siguranță.
Zborurile la altitudini ridicate implică expunerea la presiuni atmosferice mai scăzute. Deși avioanele sunt presurizate, expunerea prelungită poate afecta sănătatea sistemului respirator. Programul de lucru neregulat, presiunea de a lua decizii rapide și stresul pot contribui la oboseală și la probleme de sănătate mintală.
Însoțitori de zbor
Însoțitorii de zbor pot fi expuși la diverse boli, având în vedere că interacționează cu pasageri din întreaga lume. Măsurile de igienă și protocoalele sanitare sunt esențiale pentru a minimiza riscurile. Ei pot trece din diferite fusuri orare, mai ales pe distanțe lungi de zbor, astfel că organismul este expus unui stres.
Totodată, stresul asociat cu gestionarea situațiilor de urgență, programul neregulat de lucru și cerințele de a asigura confortul și siguranța pasagerilor pot contribui la oboseală și dezvoltarea unor boli grave.
CITEȘTE ȘI: Anunț important pentru șoferi! Telefonul mobil, interzis la volan. Sistem de detectare din anul 2024