Logodnă la Biserică fără cununie civilă? Ce spune Biserica Ortodoxă
Publicat pe 07.07.2021 la 12:54 Actualizat pe 07.07.2021 la 13:14
Din ce în ce mai multe cupluri se confruntă cu aceste dubii. Se poate sau nu să te logodești din punct de vedere bisericesc, fără cununia civilă? Este momentul adevărului! Ce spun reprezentanții Bisericii Ortodoxe despre această idee a tinerilor?
- Este sau nu posibilă logodna la Biserică fără cununie civilă?
- Ce spun reprezentanții Bisericii?
În ziua de astăzi, foarte multe cupluri locuiesc împreună fără a fi cununați, fiind considerat în secolul XXI o etapă importantă pentru a vedea dacă sunt făcuți unul pentru altul. După ani la rând în acest context, tinerii ajung la concluzia că nu au nevoie de "hârtii" pentru a-și manifesta iubirea și pentru a forma o familie, iubirea fiind singura dovadă de care au nevoie, astfel ajung să șteargă de pe listă cununia civilă și să recurgă doar la logodna religioasă. Ce părere au însă reprezentații bisericii? Este sau nu posibil acest lucru?
De ce nu se mai face logodnă la biserică fără cununie civilă
Dacă până în 1789 căsătoria avea un caracter profund religios, Revoluţia Franceză a fost piatra de temelie în schimbarea ce avea să apară cu privire la o nouă înfăţişare a căsătoriei. Începând de atunci, căsătoria a fost declarată contract civil, drept pentru care importanţa religioasă a acestui act a trecut pe următorul loc. În ziua de astăzi este posibilă o cununie civilă fără cea religioasă, însă niciodată invers.
Ce semnificație are slujba de logodnă
Nu sunt mulți oamenii care aleg să se cunune la biserică, însă cei care aleg să facă acest pas probabil o fac din motive emoţionale, spirituale, care le insuflă mai departe binecuvântarea lui Dumnezeu, prin rugăciunile şi însăşi slujba religioasă la care iau parte în ziua nunţii. În această slujbă, mirii nu fac jurăminte sau legăminte, deoarece căsătoria religioasă este, în esenţă, confirmarea iubirii umane către Dumnezeu.
Slujba de logodnă se oficiază odată cu cea de cununie
În zilele noastre, slujba de logodnă nu mai este posibilă fără cununia civilă, astfel în momentul în care tinerii se prezintă în fața preotului trebuie să aibă asupra lor actul care divedește îndeplinirea prmiului pas din această etapă, și anume cununia civilă.
Căsătoria civilă este un contract având caracter solemn, ceea ce înseamnă că pentru încheierea ei există anumite reguli. Dorind să devină soţi, cei doi parteneri sunt obligaţi să depună o declaraţie de căsătorie, care va fi afişată la sediul autorităţii administraţiei publice locale unde a fost depusă. Partenerii se vor prezenta împreună în faţa ofiţerului de stare civilă în vederea încheierii căsătoriei civile, aducând cu ei şi cel puţin doi martori, care, la nevoie, vor putea aduce argumente cu privire la consimţământul soţilor. Preoții însă consideră cununia mai mult un act de garanție, astfel tinerii ce au ales să își unească destinele sunt mai reticienți într-o despărțire din cauza demersurilor impuse.
În această epocă contemporană, ceea ce ne lipsește este curajul de a ne asuma deciziile pe care le luăm în legătură cu viața și viitorul nostru. Poate atunci am avea mai multe cupluri decise să se prezinte în faţa ofiţerului de stare civilă, purtând pe buze un singur cuvânt: "Da", iar la întoarcerea către casă, ei vor putea să se oprească la biserică, unde să-şi exprime dorinţa de convieţuire şi în faţa lui Dumnezeu, ultimul pas în vederea împlinirii lor spirituale.