Lumina caldă sau rece - Temperatura potrivită pentru diferite spații ale casei
Publicat pe 15.07.2019 la 11:00 Actualizat pe 23.09.2019 la 14:33
Este cunoscut faptul că lumina ne influențează sănătatea și starea de spirit. Cei mai mulți dintre noi folosesc corpurile de iluminat pentru a înlătura întunericul sau pur și simplu ca obiecte decorative.
Este cunoscut faptul că lumina ne influențează sănătatea și starea de spirit. Cei mai mulți dintre noi folosesc corpurile de iluminat pentru a înlătura întunericul sau pur și simplu ca obiecte decorative, noteaza stiridirecte.ro
Cu siguranță, designul și utilitatea sunt importante pentru fiecare piesă în parte, însă aceste criterii reprezintă doar o parte din întreaga imagine de ansamblu. Alegerea luminii potrivite pentru fiecare încăpere din locuință asigură o stare de confort, relaxare, armonie și productivitate. Dacă vrei să accentuezi impresia de cămin primitor, trebuie să îmbini diferitele tipuri de lumină artificială în avantajul tău. Află mai jos cum să folosești sursele de iluminat în amenajarea casei tale.
Ce este temperatura de culoare?
Caracteristică a luminii vizibile și măsurată în grade Kelvin, temperatura de culoare are o importanță deosebită în designul interior și domenii precum producția video, arta fotografică sau tehnica tipăririi. Atunci când un bec este pornit, lumina emanată trece prin stadii diferite de temperatură până când ajunge la randamentul maxim. Un bec economic este roșu imediat după ce a fost aprins, după care devine galben, apoi alb și când atinge pragul maxim de intensitate, albăstrui. Temperatura de culoare influențează în mod direct atmosfera dintr-o cameră, fiecare nuanță generată având diferite efecte asupra organismului.
Lumina caldă - Avantaje și Dezavantaje
Nuanțele de galben-orange ale temperaturii de culoare atinse la 1700-3200 de grade Kelvin definesc lumina caldă. Aceasta este foarte blândă și relaxantă pentru ochi, de aceea este recomandată în încăperile dedicate odihnei. Se potrivește foarte bine în camera copiilor, dormitoare, coridoare sau living deoarece creează o atmosferă intimă și confortabilă. Lumina caldă conturează un spațiu extrem de primitor, plin de armonie, mai ales că prezența sa determină creierul să producă melatonină – hormonul ce ne ajută la relaxare. Cu toate că induce o stare de confort, dezavantajele luminii calde includ scăderea puterii de concentrare și oboseala ochilor.
Lumina rece - Avantaje și Dezavantaje
Tonurile de la albastru spre alb sunt cele care definesc lumina rece. Mai exact, lumina neutră presupune o temperatură de culoare de 4000-4500 grade Kelvin si cea rece 5000-6000 grade Kelvin. Sunt potrivite pentru spațiile în care e nevoie de concentrare maximă, în cadrul unor activități precum: bărbieritul, utilizarea unor obiecte ascuțite, în timpul gătitului etc De altfel, lumina rece stimulează producerea de serotonină, hormon ce induce o stare de concentrare și atenție. Aceasta accentuează detaliile și imită extrem de bine lumina naturală, fiind ideală pentru încăperile decorate în stil scandinav sau minimalist. Dezavantajele luminii reci sunt că nu redă culorile așa cum trebuie, poate cauza leziuni grave la nivel ocular și există riscul de radiații ultraviolete mai mari decât la cele solare.
Lumina caldă sau rece - Dormitor
Ca să te bucuri de o atmosferă odihnitoare și armonioasă este indicat să folosești lumina caldă în dormitor. Poți combina lumina emanată de veiozele de pe noptiere, de un candelabru modern, sau de o lustră clasică, dacă vrei să te bucuri de momente relaxante înainte de un somn liniștitor.
Lumina caldă sau rece – Living
Camera de zi este deopotrivă un loc destinat relaxării, confortului și socializării. Din acest motiv, în living poți să îmbini lumina rece cu cea caldă, pentru a avea parte de o atmosferă de vis. Pe centrul încăperii poți amplasa o aplică sau un candelabru generos, în timp ce la nivelul pereților ai posibilitatea de a monta aplice, veioze sau chiar lămpi de birou.
Lumina caldă sau rece – Bucătărie
Mixul de lumini este indicat și în bucătărie. Atunci când gătești, ai nevoie de o lumină puternică, însă nu obositoare, cu o temperatură medie. Prin urmare, deasupra blatului poți instala spot-uri cu LED ca să te ajute la treburile zilnice. În schimb, deasupra mesei folosește o lustră cu sursă de lumină caldă, pentru relaxare.
Lumina caldă sau rece – Baie
În baie este esențial să optezi pentru lumina rece deoarece toți cei din casă au nevoie de energie și rapiditate. Acest tip de lumină va reuși să trezească orice persoană și să o ajute să se concentreze pentru a se pregăti de activitățile de peste zi.
Lumina caldă sau rece – Holuri
Holurile sunt zone de tranziție, iar cele mai potrivite lumini pentru acestea sunt atât calde, cât și reci. O combinație între acestea va crea o atmosferă dinamică, mai ales dacă holul face trecerea între spații diferite, de relaxare și concentrare.
Ai la dispoziție nenumărate modele de corpuri pentru iluminat pe care le poți folosi în orice zonă a casei. Le poți comanda online chiar de aici: https://www.vivre.ro/s-245/lustre
Ia în considerare sfaturile prezentate, atmosfera și ambianța pe care vrei să o obții în fiecare încăpere și alege lustrele potrivite, astfel încât să creezi un cadru cât mai special în propria locuință.