Marea care nu atinge niciodată țărmul. Cât de afectată este zona din cauza poluării

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 23.05.2025 la 09:15
Actualizat pe 23.05.2025 la 09:15
La aproximativ 950 de kilometri est de Florida, în mijlocul Atlanticului, se întinde o zonă oceanică aparte: Marea Sargaselor. Aceasta nu este delimitată de țărmuri, ci de curenți marini puternici care o înconjoară complet. Aici se găsesc numeroase specii de plante, dar poluarea riscă să transorme totul.

Marea este înconjurată de curenți de apă
Pixabay
- Marea care nu atinge niciodată țărmul
- Cât de afectată este zona din cauza poluării
Ascunsă în inima Atlanticului, la sute de kilometri de orice țărm, se află o mare care nu atinge niciodată uscatul. Deși la suprafață, totul pare liniștit, cu ape albastre, fără valuri, fără zgomot, povestea nu este chiar așa de frumoasă. Amenințările ecologice sunt grabe și vor produce multe probleme în viitor.
Marea Sargaselor nu atinge nicioadată uscatul
Oceanul Atlantic ascunde un loc aparte: o zonă de ape liniștite, înconjurată de curenți rapizi, aflată la circa 950 km est de Florida. Această regiune poartă numele de Marea Sargaselor și, deși marinarii o traversează de secole, puțini observă când pătrund în apele sale calme și albastre.
Cei care se opresc aici găsesc o suprafață presărată cu alge galben-brune, numite Sargassum, denumire provenită din portughezul „sargaço”, un tip de algă asemănătoare strugurilor. Plantele plutesc domol, legănându-se asemenea ierburilor uscate purtate de vânt printr-o preerie acvatică.
Aici nu se aud valuri, nici pescăruși. Însă algele găzduiesc o lume diversă: creveți minusculi, pești colorați, crabi albi ca porțelanul și chiar pui de țestoase care înoată timid la începutul vieții. Vegetația plutitoare este atât de densă încât echipajele spaniole timpurii se temeau că vasele lor vor rămâne blocate, așa cum nota Cristofor Columb în 1492.
Aici se găsesc mai multe specii marine
Dincolo de mister, Marea Sargaselor este o uriașă pepinieră marină, cu o lățime de aproximativ 1.300 km. Oamenii de știință o numesc „arhipelag de habitate”, întrucât aici se adăpostesc țestoasele proaspăt eclozate până ce carapacea lor se întărește. Sub stratul de alge înoată rechini porbeagle, iar păsările petrel din Bermuda vânează la suprafață.
Marea este locul de naștere al tiparilor europeni și americani, care călătoresc mii de kilometri în râuri și apoi revin pentru reproducere. Balenele cu cocoașă și tonii o traversează anual în drum spre locurile de reproducere. Apele Sargaselor funcționează și ca un mecanism climatic, astfel că vara se încălzesc până la 30 °C, iarna coboară spre 18 °C. Aceste schimbări susțin circulația apei și stabilizează vremea de-a lungul Atlanticului.
Dar această mare specială este amenințată. Curenții adună deșeuri, precum plastic, capace, plase abandonate, care plutesc pe sute de kilometri. Sonarele detectează zgomotele navelor comerciale care traversează și distrug algele. Țestoasele tinere, cândva în siguranță aici, ajung acum să fie prinse în resturi de plastic.