Motivul pentru care se pune cenușă pe stratul de ceapă. Sfaturile utile de la grădinari
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 26.09.2023 la 11:04
Actualizat pe 26.09.2023 la 11:04
Pentru a avea o recoltă bogată, grădinarii recomandă folosirea de cenușă pe stratul de ceapă. Ea poate fi utilizată ca îngrășământ natural, având în compoziția sa numeroase vitamine care vor ajuta solul.
- De ce se pune cenușă pe stratul de ceapă
- Sfaturile utile de la grădinari cunoscuți
Ceapa este nelipsită din grădinile românilor. Cei mai mulți grădinari aleg să o cultive, fiind benefică pentru sănătate și oferă un gust delicios mâncărurilor. Pentru a avea cât mai multă grijă de ea, se recomandă folosirea unui îngrășământ natural, cum ar fi cenușa, care este plină de beneficii pentru sol.
De ce se pune cenușă pe stratul de ceapă
Cenușa rezultă în urma arderii lemnului și poate fi folosită ca îngrățământ natural pentru statul de ceapă. Conține potasiu, fosfor și alți micronutrienți, precum mangan, zinc, calciu și fier. Astfel că solul tău va fi mult mai protejat și îți va oferi o recoltă bogată.
Aici trebuie să ai multă grijă în ceea ce privește proveniența cenușei. Se poate folosi doar cea care rezultă din arderea lemnului netratat. Dacă ai cenușă dintr-un foc unde au ars lemne vopsite, lăcuite sau de a mobilă, trecând prin numeroase tratamente chimice, nu se poate folosi fiindcă este dăunătoare.
Dacă ai ars lemn de fac, stejar sau arțar, el va conține mai mulți nutrienți benefici pentru sol, decât cenușa care provine de la lemnul rășinos, cum ar fi pinul sau bradul.
Cum se folosește cenușa ca îngrășământ
Dacă folosești cenușă ca și îngrășământ la plantele tale, ai nevoie de o cantitate mică, altfel vor avea de suferit. Se va pune în solul din jurul cepei o dată la 4 sau 5 săptămni, apoi se udă foarte bine pentru a intra în pământ. În momentul în care alegi să pui cenușa, ai grija să nu atingi frunzele de la ceapă, fiindcă se vor arde.
Cenușa va oferi nutrienții necesari, va ține dăunătorii la distanță și va ajuta plantele să crească sănătos. Pe lângă beneficiile oferite plantelor, solul se va îmbunătăți, iar rădăcinile plantelor nu vor mai putrezi. Un alt lucru de menționat este că cenușa crește aciditatea solului. Deși nu este o problemă pentru ceapă, ar putea afecta alte plante care nu tolerează acest mediu.
CITEȘTE ȘI: Ce să faci ca orhideea ta să fie înflorită tot timpul. Trucul care va ajuta orice femeie