Nu trebuie să renunți la pâine pentru a avea o dietă sănătoasă! Ce variantă este mai bună și cum se mănâncă
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 28.10.2024 la 11:41
Actualizat pe 28.10.2024 la 12:41
Dacă vrei să urmezi o dietă, iar nutriționistul a recomandat limitarea pâinii din făină albă, nu îți face griji. Există mai multe opțiuni la care poți apela și nu vei simți diferența. Ele se prepară simplu sau dacă nu, le găsești pe rafturile magazinelor în mai multe variante.
- Nu trebuie să renunți la pâine pentru a avea o dietă sănătoasă!
- Ce variantă este mai sănătoasă și cum se mănâncă
Pâinea poate fi inclusă în dietă cu moderație, dar este important să alegi tipurile potrivite și să fii atent la cantități. Pâinea albă, rafinată, are un indice glicemic ridicat și adesea un conținut scăzut de fibre, ceea ce poate cauza variații rapide ale nivelului de zahăr din sânge și senzație de foame mai repede. Astfel, există mai multe tipuri pe care le poți consuma.
Ce pâine să alegi pentru o dietă sănătoasă
În timpul unei diete, pâinea albă este de obicei recomandată cu moderație sau chiar evitată, deoarece este realizată din făină rafinată, având un conținut scăzut de fibre și un indice glicemic ridicat. Acest lucru înseamnă că se digeră rapid, crește rapid glicemia și duce la o senzație de foame într-un timp scurt, ceea ce poate face mai dificil controlul poftei de mâncare.
Poți opta pentru alte tipuri de pâine, care au numeroase beneficii pentru organism, iar ingredientele sunt hrănitoare, fără să crească numărul de calorii consumate.
Pâinea integrală
Are un conținut ridicat de fibre, vitamine B și minerale (fier, magneziu), care susțin digestia și dau sațietate. Ideală pentru dietele de menținere și pierdere moderată în greutate. În ceea ce porvește caloriile, ele sunt mai reduse, având în medie, între 230 și 250 de calorii la 100 de grame.
Pâinea de secară
Conține făină de secară, uneori amestecată cu alte cereale integrale. Cu un indice glicemic scăzut, ajută la menținerea energiei și evită creșterile bruște ale glicemiei. Bună pentru controlul poftei de mâncare și energie constantă.
Pâinea de alac (spelt)
Este preparată din făină de alac (grâu spelta), o variantă mai puțin procesată a grâului. Conține mai multe proteine și fibre decât făina albă, fiind mai ușor de digerat și având un gust ușor de nucă.
Este o variantă pentru cei cu sensibilitate la gluten sau cei care doresc un aport mai mare de proteine.
Pâinea keto sau low-carb
Conține făină de migdale, semințe de in, făină de cocos, semințe chia. Are puțini carbohidrați și este bogată în grăsimi sănătoase și fibre, fiind ideală pentru dietă keto sau low-carb. Este potrivită pentru diete cu restricții de carbohidrați și pentru cei care caută o alternativă fără gluten.