Nume de fete din Biblie. 15 idei pentru cei care vor deveni părinți de fetiță
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 10.10.2022 la 20:31
Actualizat pe 10.10.2022 la 20:33
Viitori părinți de fete pot întâmpina dificultăți la alegerea numelui, dar trebuie să aibă în vedere că au la îndemână una dintre cele mai bune surse de inspirație, respectiv Biblia, pentru a-i scoate din impas. Mii de nume frumoase și speciale pot fi găsite în Cartea Sfântă, iar în acest articol vă prezentăm 15 dintre cele destinate fetelor.
- Nume de fete din Biblie
- Idei inspirate pentru viitorii părinți
Fiecare dintre numele biblice are o semnificație aparte, doar că pronunția originală a numelor din Biblie poate fi foarte diferită de cea modernă și există, de asemenea, mai multe derivate ale numelui original. Viitorii părinți de fete au de unde să se inspire și să aleagă ce nume cred că i s-ar potrivi bebelușului lor.
15 de nume de fete din Biblie
Cartea Sfântă are aproximativ 2800 de nume frumoase de fete din Biblie si de bărbați, dar unele sunt puțin cunoscute. Multe sunt de origine ebraică, dar există și unele egiptene, grecești, romane.
În societatea modernă, multe dintre numele de fete din Biblie sunt considerate învechite și nu se disting prin armonie, dar ele pot fi adaptate. Totuși, este mai important să fie reprezentative pentru deținător.
Iată cele 15 de nume de fete speciale din Biblie:
- Tamara: numele este de origine ebraică și înseamnă „palmier”. În Vechiul Testament, Tamar era atât nora lui Iuda, cât și una din fiicele lui David.
- Talida: numele Talida este o variantă a numelui Talitha, de origine aramaică, ce înseamnă „fetiță”. Este luat din expresia „talitha cumi” („fetițo, scoală-te din morți”), rostită de Isus pentru a învia o fetiță.
- Zilla: numele înseamnă – „umbră”. A fost una dintre soțiile lui Lamech, mama lui Tuvalkain și Noema. (Geneza 4:19,22)
- Phoebe: a devenit un nume foarte popular în SUA. Înseamnă – clar, luminos. A fost de mare ajutor Apostolului Pavel, care spunea: „Vă prezint pe sora noastră. Acceptați-o pentru Domnul, așa cum este potrivit pentru sfinți, și ajutați-o cu ce va avea nevoie, așa cum ea i-a ajutat pe mulți și pe mine însumi”.
- Melhola: era fiica cea mai tânără a regelui Saul, care îl iubea pe regele David și era căsătorită de tatăl său cu el, dar numai cu intenția rea a lui Saul ca să-l distrugă.
- Judith: e de origine ebraică, înseamnă „femeie din Iudeea”. Iudeea este o regiune antică din Israel. În Vechiul Testament, era una din soțiile lui Esau.
- Ezra: este un nume evreiesc ce înseamnă – ajutor. În Biblie este menționat un preot din familia lui Eliazar, un scrib care locuia în Babilon. Este considerat autorul primei și a doua cărți a Cronicilor, precum și a cărților lui Ezra. Ulterior, numele a devenit feminin.
- Damaris: Damaris provine din greaca veche înseamnă „vițel”. În Noul Testament, era o femeie convertită la creștinism de Sfântul Paul.
- Berenice: Berenice este o forma macedoniană veche a grecescului Pherenike, care semnifică „aducător de victorie”, din – phero (a aduce) și – nike (victorie). Numele apare în Noul Testament, aparținând unei surori a regelui Irod Agrippa II. Berenice a mai fost și numele unor regine egiptene conexe cu dinastia Ptolemeica, a unor prințese iudaice și a câtorva sfinte. Sfânta Berenice este cunoscută și ca Sfânta Veronica.
- Adina: Originea acestui nume este una ebraică și semnifică „distinsă”, „delicată” sau „rafinată”. Numele Adina a apărut în Vechiul Testament, unde a fost purtat de către un războinic care făcea parte din armata regelui David, războinic ce a devenit popular datorită curajului de care a dat dovadă. Chiar dacă numele a fost purtat de un personaj masculin, astăzi numele este considerat exclusiv feminin.
- Dinah, Dina: de origine ebraică, înseamnă „judecat”. În Vechiul Testament era fiica lui Iacob și a lui Lea.
- Dorotea, Dorothea: numele Dorothea este de origine grecească și derivă de la cuvântul Dorotheos – darul lui Dumnezeu („doron” – dar, „theos” – Dumnezeu). Grecescul Dorothea a fost purtat în secolul al 4-lea de către martira Dorothea de Caesarea și în secolul al 13-lea de către Sfânta Dorothea de Montau, patroană a Prusiei.
- Delilah: este de origine ebraică și înseamnă „delicat”. În Vechiul Testament era iubita lui Samson. Ea l-a trădat filistinilor, tăindu-i părul, sursa puterilor lui.
- Oldama: Oldama este un personaj al Vechiului Testament, o profetă, un contemporan al profeților Ieremia și Cefania.
- Salome, Salomeea: numele este de origine ebraică și vine de la -shalom = „pace”. În Noul Testament, era fiica lui Herodias, care a dansat pentru Herod, primind ca recompensă capul lui Ion Baptistul.