O treime din viață o petrecem dormind. De ce este important somnul
Publicat pe 23.11.2022 la 17:41 Actualizat pe 23.11.2022 la 17:41
O treime din viață o petrecem dormind. Ei bine, somnul este foarte important în viața unui om și asta pentru că el este o stare fizilogică ce permite organismului uman să se refacă. Dacă o persoană nu doarme așa cum ar trebui, aceasta este predispusă la a avea tulburări grave de comportament. Iată de ce este important somnul, dar și ce se întâmplă dacă nu dormim!
- O treime din viață o petrecem dormind
- De ce este important somnul
Specialiștii în domeniu susțin că un om are nevoie de cel puțin șapte sau opt ore de somn pe noapte. Procesul de adormire este o rutină de zi cu zi, dar rămâne un mister cum se întâmplă acest lucru. Cu toate că fiecare persoană se întinde noaptea în pat și adoarme, nimeni nu cunoaște exact cum se produce trecerea creierului de la starea de veghe la starea de somn.
Aceste două stări sunt coordonate de câteva procese cerebrale, iar specialiștii în domeniu susțin că au căutat să găsească explicații clare a acestor stări. Un motiv dovedit este acela că somnul este extrem de necesar pentru o refacere a structurilor nervoase ce întrețin acea stare de veghe, iar un alt motiv dovedit este acela că o persoană care nu doarme mult, ea poate avea tulburări grave de comportament și poate chiar modificări ale metabolismlui.
O treime din viață o petrecem dormind. De ce este important somnul
Ce reprezintă starea de veghe și cea de somn
Potrivit scriitorului şi medicului psihiatru Ion Biberi, în lucrarea „Visurile și structura subconștientului”, autor care în anii '40 a studiat zonele abisale ale subconştientului și care s-a ocupat acum de acest fenomen, starea de veghe ajută persoanele să aibă un contact biologic cu lumea din jur.
„Starea premergătoare somnului prezintă, în afara fenomenelor organice, o invadare anarhică şi dezordonată a imaginilor în câmpul viziunii. Gândul omului adormit este aproape exclusiv stăpânit de imagini. Dacă în starea de veghe imaginile aveau funcţiuni precise şi se integrau activităţii psihice de supunere a spiritului la obiectele exterioare, de data aceasta imaginile izvorăsc tumultoase şi incoerente, desfăşurându-se în rit capricios. Astfel, un lătrat de câine, perceput în somn, nu mai suscită procesul de raportare a zgomotului la cauza lui reală, ci serveşte ca punct de plecare a unei fantasmagorii complicate şi arbitrare.
Viaţa conştientă, rezultat al efortului de adaptare la realitatea cosmică şi socială, se destramă în timpul aţipirii, pierzându-şi coerenţa şi logica. Mecanismul funcţional al subconştientului în prag de veche şi somn prezintă anumite legi care în exprimă comportarea. În general, adormirea neagă logica veghei şi reprezintă o tendinţă de substituire a ideilor abstracte şi a noţiunilor prin imagini”, a explicat Ion Biberi.
De asemenea, medicul Ion Biberi susține că datele sufletești sunt disociate în timpul stării de veghe și ele fuzionează într-o singură imagine sau în mai multe.
„Imaginile din viaţa subconştientă cuprind elemente sufleteşti dintre cele mai variate ca natură, precum elementele afective, dar şi imagini depărtate în timp, cum ar fi amintiri din copilărie sau gânduri fugitive avute cu câţiva ani în urmă. Prin urmare, aceste date sufleteşti sunt disociate în timpul veghei şi fuzionează într-o imagine sau mai multe”, mai adaugă specialistul.
Totodată, specialiștii în domeniu spun că trecerea de la starea de veghe la starea de somn este un proces care durează câteva secunde și ritmul care se produce coincide cu ciclul noapte-zi.
Citește și: Povestea femeii care a dormit 32 de ani. Cum a fost posibil și cine a fost Karolina Olsson