Ora de vară a fost eliminată? Cine a decis să nu se mai schimbe ora și de ce
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 01.03.2021 la 13:21
Actualizat pe 01.03.2021 la 13:21
De obicei, ora de vară este cu o oră înaintea orei standard, adoptată de unele țări sau teritorii pe o anumită perioadă. Această schimbare este făcută pentru ca oamenii să poată profita din plin, cât mai mult timp, de lumina Soarelui. Iată de ce s-a decis ca ora să nu se mai schimbe vara!
- Ora de vară vs. ora de iarnă
- Ora de vară, eliminata. Cine a luat decizia
- Ce se va întâmpla în România
În realitate, ora de vară a apărut dintr-o necesitate în cadrul războaielor, iar Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au venit cu această idee. Prima dată, ora de vară a fost doar o măsură temporară de război, însă cu timpul s-a extins și a devenit o regulă pentru majoritatea țărilor.
Ora de vară vs. ora de iarnă
Ora de iarnă este, de fapt, ora standard și nu reprezintă o schimbare, ci o revenire la normalitate.
De obicei, ora de vară începe în ultima duminică din luna martie și ține până în ultima duminică din luna octombrie, însă, teoretic, ora de iarnă nu ar trebui să afecteze organismul în niciun fel, deși mulți tineri se plâng de un anumit disconfort.
Trecerea la ora de iarnă este numită ”noaptea în care se doarme mai mult” cu o oră, iar în Legislație i se mai spune și „Timpul Legal Român”. Trenurile de călători aflate în mers staționează pentru o oră, respectând ora Europei Orientale.
De ce se schimbă ora
Ora de vară are ca scop principal creșterea timpului de lumină după-amiaza și seara. Specialiștii au demonstrat că dacă alocăm mai multă lumină seara, numărul accidentelor scade considerabil. De obicei, oamenii vin seara de la serviciu destul de obosiți, ceea ce îi face să nu mai fie atât de concentrați la drum.
Și rata criminalității ar putea să scadă, deoarece cele mai multe crime, jafuri și abuzuri au loc după lăsarea întunericului. De asemenea, experții în turism spun că ora de vară îi face pe oameni să petreacă mai mult timp afară și să cheltuie banii pe diferite lucruri sau făcând diferite activități.
Pentru organismul uman, ora de vară are multiple beneficii, deoarece soarele crește sinteza de vitamina D, ceea ce duce la menținerea sănătății și la o atmosferă de bunăstare.
Ora de vară, eliminata. Cine a luat decizia
Anul acesta este ultimul an în care vom mai trece la ora de vară, în weekendul din 27-28 martie.
Parlamentul European a anunțat în anul 2019 renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, iar fiecare țară membră a Uniunii Europene ar fi trebuit să aleagă dacă rămâne la ora standard sau la cea de vară.
În cazul în care apar anumite probleme de coordonare, Comisia Europeană poate aștepta încă un an pentru luarea deciziei, adică până în anul 2022, deci sunt șanse mari ca România să se hotărască de abia la anul.
Ce se va întâmpla în România
Ziua de duminică, 28 martie, va fi cea mai scurtă din acest an, deoarece ceasurile se vor da înainte cu o oră. În România, a existat o propunere pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 în ceea ce privește orarul de vară și stabilirea orei oficiale de vară pe întreg teritoriul României.
Această propunere a fost respinsă de Senat, pe data de 29 mai 2018, deci de atunci Guvernul României a decis că nu este de acord cu adoptarea acestei inițiative legislative. Printre țările care au introdus recent ora de vară se numără Iordania, Chile sau Haiti.
De ce nu mai este nevoie să trecem la ora de vară
Oficialitățile susțin că trecerea la ora de vară poate avea efecte negative asupra corpului uman, indiferent de vârstă. Medicii sunt de acord și declară că schimbarea orei poate ne poate afecta destul de grav.
Adevărul este că vârsnicii și copiii resimt cel mai mult această măsură, prin insomnii, anxietate și chiar depresie sau dureri de cap.