Orașul din România unde găsești a doua cea mai mare clădire din lume! Ai știut?
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 01.06.2022 la 13:02
Actualizat pe 01.06.2022 la 13:03
Unul dintre puținele lucruri cu care românii se pot lăuda de pe vremea regimului comunist este faptul că în acea perioadă a fost construită a doua cea mai mare clădire din lume, chiar într-un oraș din România. Doar Pentagonul din Statele Unite ale Americii este mai mare.
- A doua cea mai mare clădire din lume se află în România
- Care este cea mai mare din lume
A doua cea mai mare clădire din lume se află chiar într-un oraș din România. Orașul este București, iar clădirea e Palatul Parlamentului, sau Casa Poporului, așa cum era numită în perioada comunistă și cum i-a rămas denumirea în memoria colectivă.
București - orașul din România unde găsești a doua cea mai mare clădire din lume
Fostul șef de stat Nicolae Ceaușescu a fost cel care a avut dorința și inițiativa construirii unei clădiri administrative uriașe, plan pe care l-a pus în aplicare, dar nu a avut timp să-l finalizeze. Totuși, fostul premier al României, Adrian Năstase, a preluat sarcina după Revoluție și a dus la capăt proiectul.
Edificiul uriaș este al doilea cel mai mare din lume, după Pentagon. Cu o suprafaţă desfăşurată de 365.000 mp, ocupă în Cartea Recordurilor locul 1 în lume la capitolul clădiri administrative (pentru uz civil). Ca volum, este pe locul 3 în lume, dar este cea mai grea și cea mai scumpă din lume.
Casa Poporului are: lungime – 270 m, lăţime – 245 m, înălţime – 84 m (peste cota 0), adâncime 16 m (sub nivelul solului), suprafaţa construită la sol – 73.615 mp.
Proiectul iniţial al clădirii administrative avea 80.000 mp, dar în cele din urmă, aria desfăşurată a fost de 5 ori mai mare. Pentru construirea Casei Poporului au fost sacrificate bunuri și vieți omenești. În total, au fost demolate 20 de biserici și 8 au fost translatate. 10.000 de locuinţe au fost, de asemenea, demolate, iar peste 57.000 de familii au fost evacuate. Totodată, au fost distruse mai multe edificii cu valoare istorică și culturală, respectiv: Mănăstirea Văcăreşti, Dealul sacru pentru istoria Bucureştiului de la Mihai Vodă, Spitalul Brâncovenesc, primul institut medico-legal din lume, Hala Unirii, Opereta din Piaţa Senatului, Arsenalul Armatei şi Muzeul Militar Central.