(P) Alimentele care îți pun în pericol dieta – iată ce ar trebui să știi!
Publicat pe 23.08.2023 la 15:17 Actualizat pe 23.08.2023 la 15:20
O dieta sanatoasa nu implica anumite scopuri si obiective finale, precum pierderea greutatii – aceasta se traduce, pur si simplu, ca si alimentatie sanatoasa, practic un plan pe care il urmezi constant pentru a-ti asigura starea de bine.
- Ce implică o dietă sănătoasă
- Iată tot ce trebuie să știi!
Mai exact, alimentele considerate periculoase atat pentru sanatatea ta, cat si pentru kilogramele tale trebuie evitate in permanenta, nu doar atunci cand vrei sa slabesti. Desigur, a evita este un cuvant puternic.
Nimeni nu iti va spune sa elimini zaharul din dieta ta – cheia sanatatii este moderatia! Iata totusi cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii despre alimentele care iti pun in pericol dieta!
Sarea – cauza a bolilor cardiovasculare si accidentelor vasculare cerebrale
Un aliment aparent inofensiv, sarea consumata in exces poate avea efecte incredibil de negative pe termen lung. Expunerea indelungata a muschiului inimii la cantitati excesive de sare slabeste acest muschi, crescand astfel riscul dezvoltarii afectiunilor inimii.
Atat populatia Statelor Unite, cat si cea a Marii Britanii consuma mult prea multa sare, conform statisticilor. FDA sustine faptul ca un adult din Statele Unite consuma aproximativ 3500 mg de sare zilnic, cu 1000 mg peste doza maxima recomandata si cu aproximativ 3300 mg peste volumul considerat necesar zilnic. Situatia este similara si in Romania, unde sursele arata ca se consuma de aproximativ trei ori mai multa sare decat cantitatea recomandata.
Carbohidratii albi – ar trebui sa alegi optiunile integrale
Orezul, cartofii, painea alba, pastele si in general prajiturile contin asa-numitii carbohidrati albi. Acestea nu ar fi neaparat nesanatosi, dar contin zahar si grasimi nesanatoase din plin, mai ales cand optezi pentru achizitionarea alimentelor mentionate.
O optiune mult mai buna ar fi produsele din cereale integrale, acestea fiind din ce in ce mai populare pe rafturile din magazinele romanesti, implicit mult mai accesibile pentru fiecare membru al populatiei.
Acesti carbohidrati albi (si implicit produsele in care se gasesc) nu mai contin indeajuns de multe minerale, vitamine si fibre pentru a fi sanatoase – acesta este rezultatul (pre)procesarii extreme.
Zaharul adaugat – adaosul de zahar nu contine niciun fel de nutrienti
Orice inseamna zahar adaugat marcheaza existenta din plin a carbohidratilor puri si niciun fel de nutrienti, indiferent de tipul de zahar adaugat. In urma consumului alimentelor cu adaos de zahar, nivelul de zahar din sange creste si scade in mod constant, dar mai ales drastic, eliminandu-se starea de foame in momentele in care chiar iti este foame.
Astfel, cateva bucati de ciocolata pline de zahar adaugat te pot ajuta intr-adevar sa sari peste o masa. Totusi, acestea nu iti ofera fibrele si nutrientii de care stomacul tau are nevoie pentru a primi energie – fara depunerile de grasime, desigur.
O dieta nu va fi niciodata sanatoasa daca aceasta contine mult prea mult zahar adaugat, din moment ce aportul zilnic de calorii va fi cu mult peste volumul recomandat. Astfel, va trebui sa faci sport in exces pentru a arde caloriile respective – dar asta nu inseamna ca vei preveni problemele aferente consmului frecvent de zahar adaugat.
O dieta sanatoasa, fie ca este vorba de slabit sau nu, este bazata pe alimentatie sanatoasa – anume continut limitat de carbohidrati, zahar si sare, dar indeajuns de multe fibre, proteine, vitamine, minerale si nutrienti pentru a oferi organismului toate cele necesare dezvoltarii si functionarii corespunzatoare.
Te poti bucura de toate acestea daca alegi sa urmezi dieta tip VLCD NUPO. Aceasta, prin produse de marca proprie, iti pune la dispozitie elementele de care corpul tau are nevoie pentru a slabi, dar in principal pentru a functiona in mod optim si evita probleme de sanatate si afectiuni aferente unei diete nesanatoase.