(P) Aplicații utile pentru pompele de apă submersibile - cum se montează?
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 22.02.2023 la 13:05
Actualizat pe 22.02.2023 la 13:05
O pompă submersibilă, după cum sugerează și numele său, este capabilă să funcționeze sub apă. Acesta este unul dintre cele mai versatile tipuri de pompe de pe piață și este util într-o gamă întreagă de aplicații.
Pe piață există multe tipuri diferite de pompe de apă submersibile pentru a face față unei varietăți de aplicații. Datorită varietății de pompe disponibile este important să înțelegi diferențele dintre acestea și caracteristicile la care trebuie să fii atenți atunci când cumperi o pompă de apă submersibilă.
Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o pompă de apă submersibilă
O pompă de apă submersibilă, cunoscută și sub numele de pompă de chiuvetă, este un tip de pompă centrifugală (cu rotor) care poate fi acționată atunci când este complet scufundată sub apă.
Sigilată ermetic pentru a se asigura că instalația electrică interioară este protejată, o pompă submersibilă este alimentată fie cu aer, fie cu ulei și poate găzdui o gamă de rotoare pentru a aborda lichide și solide de diferite dimensiuni și vâscozitate.
Cum funcționează o pompă de apă submersibilă?
După cum am menționat mai sus, aceste pompe de apă submersibile sunt sigilate ermetic pentru a se asigura că instalațiile electrice interioare sunt protejate de apă.
O pompă submersibilă este utilă într-o varietate de situații în care dorești o pompare continuă a apei. Modul de funcționare al unei pompe submersibilă se face cu ajutorul unui comutator cu flotor pentru a detecta când apa atinge un anumit nivel. Când întrerupătorul cu plutitor detectează prezența apei, motorul din cadrul pompei este activat. Acesta împinge apa în sus și în pompă, înainte de a fi expulzată din pompă de către rotoare.
Pompe de apă submersibile pot fi utilizate într-un număr vast și variat de aplicații. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care pot părea niște echipamente atât de complicate. Spunând că, pentru o persoană obișnuită, o pompă submersibilă va fi utilizată pentru una dintre următoarele trei aplicații utile.
Irigare. De la udarea eficientă a grădinii până la drenarea apei din iazuri și acvarii, pompa submersibilă este o componentă cheie a unei grădini sau a unui teren bine irigat și sănătos.
Pomparea din puțuri și foraje. Pompa submersibilă este ideală pentru pomparea apei din fântâni și puțuri, fiind eficientă la pomparea apei de la adâncimi mari.
Drenarea corpurilor de apă nedorite. O pompă submersibilă este potrivită pentru drenarea apelor de inundații și a altor corpuri de apă nedorite, putând fi amplasată în subsoluri și în alte zone care se confruntă cu inundații frecvente.
Aplicații specifice pentru pompele de apă submersibile
Trăim în era tehnologiei, prin urmare cu toții știm că în zilele noastre există o aplicație pentru orice. Da, ai ghicit! Există aplicații și pentru pompe de apă submersibile. Iată o listă cu aplicații utile, de mobil, pentru pompele de apă:
- Blacoh Mobile App - Obții modele și oferte de preț pentru pompe direct de pe telefon sau tabletă.
- Electric Calcs - Oferă 30 de calculatoare utile cu tematică electrică, prin urmare fiecare profesionist în domeniul pompelor care lucrează cu sisteme electrice va găsi această aplicație extrem de utilă, deoarece include calculatoare pentru curent alternativ, curent continuu, impedanță, legea lui Ohm și multe altele.
- Fluid Mechanics - Acoperind 125 de subiecte legate de mecanica fluidelor, această aplicație de la Easy Engineering îți oferă acces la diagrame, ecuații și informații detaliate despre subiecte care includ, dar nu se limitează la pompe centrifuge, analiză dimensională, cavitație, etanșări mecanice și multe altele.
- Pump Calcs - Obțineți 30 de calculatoare legate de pompe. Această aplicație realizează ecuații care pot fi utilizate pentru proiectarea și selectarea pompelor volumetrice, a pompelor centrifuge, a motoarelor electrice și a altor componente de utilaje conexe.
Cum se montează și se verifică funcționarea unei pompe de apă submersibile
Montarea corectă a pompei este foarte importantă pentru ca aceasta să funcționeze corect. Prin urmare, după ce alegi modelul de pompă, este foarte important să o montezi corect. Vă prezentăm aici un ghid în opt pași pentru a vă ajuta în procesul de montare al unei pompe de apă submersibile.
Pasul 1 - Inspectează rezervorul și puțul
Fie că instalezi pompa submersibilă în rezervorul de apă sau în interiorul puțului este important să începi cu un proces de inspecție amănunțită. În primul rând, determină adâncimea rezervorului de apă. Aceasta te va ajuta să măsori distanța de la nivelul apei până la fundul rezervorului. Nu uita că trebuie să scufunzi pompa sub apă pentru a asigura o presiune maximă. Dacă adâncimea nu este suficientă, umple rezervorul cu mai multă apă înainte de a începe procesul de instalare.
Pasul 2 – Verifică toate componentele
Înainte de a începe procesul de montare verifică toate detaliile despre motorul submersibil. De la valorile nominale ale sursei sale de alimentare, la configurația acestuia și până la lungimea firelor - ar trebui să ai toate componentele furnizoare împreună. De asemenea, verifică toate consumabilele care vin cu pompa submersibilă de apă pentru a te asigura că nu lipsește nimic. Acest pas te va ajuta să identifici dacă motorul are nevoie de configurații monofazate, bifazate, trifazate sau dacă va funcționa cu o cutie de pornire.
Pasul 3 – Cum se monteaza o pompa de apa submersibila Hyundai
Acum poți începe partea de montare a pompei. Acum trebuie să fixezi motorul la pompă folosind doar unsoarea furnizată. Aceasta acționează ca un agent de etanșare, împiedicând accesul apei și al altor materiale incompresibile din interiorul motorului. Odată ce începi să montezi motorul, acesta va provoca o forță de răsucire repetată care va răsuci mai tare fitingurile țevilor. Simultan, procesul ar începe și înfășurarea firelor, care în cele din urmă se vor rupe. Poți remedia ușor acest lucru cu un dispozitiv de oprire a cuplului. Acesta este un cauciuc prins pe partea superioară a pompei care se asigură că firele nu se balansează sau se rotesc. În plus, protejează și firele de deteriorare, mărind durata de viață a pompei. Cu toate acestea, nu te grăbi cu această procedură.
Pasul 4 - Conectează cablurile
Pompa submersibilă vine cu un cablu pe care nu îl poți conecta la priză. În schimb, trebuie să îl îmbini sau să îl lipești de motor și să te asiguri că este etanș.
Pasul 5 – Impermeabilizează cablurile
De obicei, pompele submersibile vin cu cablu PVC cu 3 nuclee. Trebuie să conectezi un capăt la motor și celălalt la panoul de control. Și cum unul dintre capete ar fi în interiorul apei, trebuie să îl impermeabilizezi pentru a elimina orice amenințare de curenți electrici. Pentru asta trebuie să învelești cablurile cu tuburi termocontractabile cu autoetanșare. Este un tub de plastic contractabil care izolează firele, asigură abraziunea și protejează cablurile de deteriorare. Dacă nu găsești una autosigilantă, ia în considerare posibilitatea de a o sigila singur folosind o folie cu tubulatură termocontractabilă și creează o etanșare rezistentă la umiditate.
Pasul 6 - Verifică direcția de rotație
După ce procesul de cablare este finalizat, verifică dacă direcția de rotație a arborelui motorului se aliniază cu direcția de rotație a cutiei de cabluri.
Pasul 7 - Instalează supapele
Dacă pompa submersibilă este la locul ei poți începe procesul de montare al supapei pentru monitorizarea debitului de apă. Aceasta sporește fiabilitatea sistemului de puț de apă, combatând în același timp toate problemele de alimentare inadecvată. Prin urmare, dacă nu sunt prezente supape, instalează câteva dintre ele în conducta de admisie. Aceasta ar împiedica apa să se întoarcă în rezervor atunci când pompa nu funcționează. Astfel, ar asigura o presiune constantă a apei fără a solicita fizic pompa.
Pasul 8 - Conectează sursa de alimentare și testează pompa
Ultimul pas este să conectezi pompa la sursa de alimentare și să testezi modul de funcționare al acesteia.
În concluzie, pompele de apă submersibile sunt unele dintre cele mai versatile și utile tipuri de pompe de pe piață. Ele pot fi utilizate pentru o gamă largă de aplicații, cum ar fi irigarea, pomparea apei din puțuri și foraje sau drenarea apelor de inundații. În plus, există și aplicații mobile utile, cum ar fi Blacoh Mobile App, Electric Calcs sau Fluid Mechanics, care pot ajuta profesioniștii în domeniul pompelor să își facă treaba mai eficient și mai ușor. Înainte de a achiziționa o pompă submersibilă, este important să înțelegeți caracteristicile și diferențele dintre modelele disponibile pe piață. De asemenea, este esențial să înțelegeți cum funcționează o pompă submersibilă, astfel încât să puteți beneficia la maximum de aceasta și să o utilizați în cele mai bune condiții.