Homepage » Beauty & Lifestyle » (P) Cele mai frecvente tumori non-canceroase: ce sunt și cum să le identifici?

(P) Cele mai frecvente tumori non-canceroase: ce sunt și cum să le identifici?

Ilinca Lunca

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 17.10.2024 la 17:00 Actualizat pe 17.10.2024 la 17:00

Știm că termenul „tumoare” poate suna înspăimântător, însă nu toate tumorile sunt canceroase. O tumoare este, de fapt, o masă de țesut care apare atunci când celulele corpului cresc și se divid în mod necontrolat.

(P) Cele mai frecvente tumori non-canceroase: ce sunt și cum să le identifici?

Shutterstock

  • Ce sunt tumorile non-canceroase
  • Cum să le identifici

În cazul tumorilor benigne, non-canceroase, această creștere nu amenință viața și nu se răspândește în alte părți ale corpului, spre deosebire de tumorile maligne.

Cu toate acestea, chiar și tumorile benigne pot cauza probleme dacă devin prea mari sau dacă afectează organele din jur. Iată care sunt cele mai frecvente tumori non-canceroase și cum le poți identifica!

Ce sunt tumorile non-canceroase?

Tumorile benigne sunt formațiuni non-canceroase care apar din cauza creșterii necontrolate a celulelor. Ele nu se răspândesc în alte părți ale corpului (metastază) și, în general, nu sunt periculoase. Cu toate acestea, în funcție de localizare, dimensiune și tip, unele tumori benigne pot cauza simptome care necesită tratament sau monitorizare. De exemplu, o tumoare benignă situată lângă un nerv important sau într-un spațiu restrâns din corp poate pune presiune pe structurile din jur, provocând durere sau alte probleme.

Tratamentul tumorilor benigne poate varia în funcție de tipul, dimensiunea, localizarea și simptomele asociate. În timp ce unele tumori benigne pot necesita tratament, altele pot fi doar monitorizate frecvent. Opțiunile de tratament în cazul acestor formațiuni pot varia de la observare și monitorizare până la îndepărtarea chirurgicală, terapie cu laser sau alte tipuri de terapii.

Tipuri de tumori benigne: cauze și simptome

Există mai multe tipuri de tumori benigne, fiecare cu propriile caracteristici, simptome și factori de risc. Iată câteva dintre cele mai frecvente tipuri de tumori benigne și cum să le identifici!

Fibromul uterin

Fibromul uterin, cunoscut și sub numele de leiomiom, este o excrescență, formată din mușchi și țesut, care se formează pe peretele uterului sau în interiorul acestuia. Fibroamele pot varia în dimensiune, de la mici noduli nedetectabili la formațiuni mari care pot distorsiona uterul. De cele mai multe ori, nu provoacă simptome, dar în unele cazuri pot duce la:

Dacă bănuiești că ai fibrom uterin, cel mai bine este să consulți un ginecolog, care va putea confirma diagnosticul printr-o ecografie sau alte investigații imagistice. În funcție de severitatea simptomelor, fibroamele pot fi monitorizate sau tratate prin medicamente, intervenții minim invazive sau, în cazuri rare, prin intervenții chirurgicale.

Meningiomul

Meningioamele sunt tumori benigne care se dezvoltă în meninge, membrana care înconjoară creierul și măduva spinării. Cu toate că majoritatea meningioamelor sunt inofensive, creșterea lor poate pune presiune pe creier sau pe nervii din apropiere, ceea ce poate provoca simptome precum:

Diagnosticul meningioamelor se face de obicei prin RMN (rezonanță magnetică nucleară) sau CT (tomografie computerizată). Dacă tumoarea nu provoacă simptome, medicul poate recomanda doar monitorizarea periodică a acesteia. În cazurile în care simptomele devin problematice, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a elimina tumoarea.

Lipomul

Un lipom este o formațiune tumorală benignă, formată din celule adipoase mature, care este localizată la nivel subcutanat și, rareori, la nivelul organelor interne. Acesta este cel mai frecvent tip de tumoare benignă la adulți și este complet inofensiv. Lipomul se simte ca o masă moale și mobilă sub piele și, de obicei, nu provoacă durere. Acesta nu prezintă simptome aparte, decât în cazurile în care:

Cu toate că lipomul nu necesită tratament, poți alege să îl îndepărtezi dacă devine deranjant din punct de vedere estetic sau dacă interferează cu mișcarea. Acesta poate fi îndepărtat pe cale chirurgicală, prin injecții cu steroizi, prin lipoaspirație sau lipoliză.

Adenomul

Adenomul este o tumoare benignă care se formează în țesuturile glandulare, cum ar fi glandele tiroide, adrenale, pituitare sau în colon. De obicei, adenoamele sunt asimptomatice, dar, în funcție de localizare, ele pot provoca simptome prin secretarea unor hormoni în exces sau prin comprimarea organelor învecinate. De exemplu, un adenom tiroidian poate provoca hipertiroidism, cu simptome precum:

Tratamentul variază în funcție de dimensiunea adenomului și de simptomele produse. Unele adenoame pot fi monitorizate pe termen lung, în timp ce altele pot necesita intervenții chirurgicale sau tratamente hormonale.

Osteomul

Osteomul este o tumoare benignă care apare pe oase, de obicei în zona capului sau a gâtului. Aceste tumori cresc lent și, de cele mai multe ori, nu provoacă simptome. În unele cazuri însă, pot duce la durere sau la probleme funcționale, mai ales dacă se află într-o zonă sensibilă, cum ar fi sinusurile.

Osteomul este de obicei diagnosticat prin radiografie sau alte metode imagistice. Dacă nu cauzează probleme, nu necesită tratament, dar în cazurile în care afectează funcționarea normală a zonei afectate, poate fi îndepărtat chirurgical.

Nevul (alunițele)

Nevii, cunoscuți în mod obișnuit ca alunițe, sunt tumori benigne ale pielii, care apar din celulele pigmentare numite melanocite. Majoritatea alunițelor sunt inofensive și nu necesită tratament. Cu toate acestea, este important să monitorizezi alunițele pentru a detecta eventuale schimbări, cum ar fi:

Aceste modificări pot fi semne ale unei posibile transformări în melanom, un tip agresiv de cancer de piele. În caz de suspiciune, ar trebui să consulți un dermatolog pentru evaluare și, dacă este necesar, biopsie.

Cum să gestionezi și să monitorizezi tumorile benigne?

Dacă ai fost diagnosticat cu o tumoare benignă, următorii pași depind de tipul, dimensiunea și localizarea acesteia, precum și de eventualele simptome pe care le provoacă. În multe cazuri, tumorile benigne nu necesită tratament, dar este important să le monitorizezi periodic pentru a te asigura că nu se măresc sau nu încep să cauzeze probleme.

Monitorizarea

În cazul în care medicul recomandă doar monitorizarea, este posibil să trebuiască să faci controale periodice sau teste imagistice (ecografii, RMN, radiografii) pentru a verifica dacă tumoarea crește. Această abordare este des întâlnită în cazul fibroamelor, meningioamelor sau adenoamelor mici care nu provoacă simptome severe.

Tratamentul

Dacă tumoarea benignă cauzează disconfort sau afectează funcționarea normală a organismului, medicul poate recomanda diferite tipuri de tratament:

Tumorile benigne sunt frecvente și, de obicei, nu reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, este important să fii atent la simptome și să consulți un medic pentru un diagnostic corect și pentru a discuta opțiunile de tratament sau monitorizare. O diagnosticare precoce și o gestionare adecvată pot preveni orice complicații și îți pot oferi liniștea de care ai nevoie.

În articolul
(P) Cele mai frecvente tumori non-canceroase: ce sunt și cum să le identifici?
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
”Eram epuizat”. Ce a făcut Nicolai Tand, imediat după ce a câștigat din Asia Express
Showbiz intern • la 20:10
”Eram epuizat”. Ce a făcut Nicolai Tand, imediat după ce a câștigat din Asia Express
  • Nicolai Rand i-a dus dorul familiei sale la Asia Express
  • Ce a făcut imediat după ce a revenit acasă
Lovitură dură pentru Alex Dobrescu! Se menține în continuare ordinul de protecție asupra Cristinei Cioran
Showbiz intern • la 19:39
Lovitură dură pentru Alex Dobrescu! Se menține în continuare ordinul de protecție asupra Cristinei Cioran
  • Alex Dobrescu a cerut să fie revocat ordinul de protecție
  • Decizia instanței a venit în urmă cu puțin timp
Rețeta lui Chef Janni Alexandridis pentru mușchiuleț de porc cu sos de muștar. Ce trebuie să adaugi pentru un gust desăvârșit
Retete • la 19:23
Rețeta lui Chef Janni Alexandridis pentru mușchiuleț de porc cu sos de muștar. Ce trebuie să adaugi pentru un gust desăvârșit
  • Rețeta lui Chef Janni Alexandridis pentru mușchiuleț de porc cu sos de muștar
  • Trucurile simple pentru un preparat gustos
Oana Roman, momente cumplite! Fiica ei, Isabela, are probleme de sănătate: „Va urma o perioadă grea”
Showbiz intern • la 18:36
Oana Roman, momente cumplite! Fiica ei, Isabela, are probleme de sănătate: „Va urma o perioadă grea”
  • Oana Roman, momente cumplite!
  • Fiica ei, Isabela, are probleme de sănătate
  • Cu ce se confruntă micuța
Acces Direct. Familia lui Dumitru a pornit pe urmele lui, în Vâlcea! Bărbatul ar fi fost văzut la cerșit: ”I-am dat și eu 1 leu”
Emisiuni TV • la 18:04
Acces Direct. Familia lui Dumitru a pornit pe urmele lui, în Vâlcea! Bărbatul ar fi fost văzut la cerșit: ”I-am dat și eu 1 leu”
  • Ce se întâmplă cu Dumitru, bărbatul dispărut
  • Soția lui a pornit în căutarea bărbatului
Cum își convinge Valerie Lungu iubitul să o ajute în proiectele sale. Discuția savuroasă între cei doi: “Negocierile sunt la alt nivel”
Showbiz intern • la 17:33
Cum își convinge Valerie Lungu iubitul să o ajute în proiectele sale. Discuția savuroasă între cei doi: “Negocierile sunt la alt nivel”
  • Cum își convinge Valerie Lungu iubitul să o ajute în proiectele sale
  • Discuția savuroasă între cei doi
Vezi toate știrile noi
Recomandări
Comuna unde curge apă neagră la robinet prin ţevi de petrol. Localnicii plătesc facturi de sute de lei. Reacţia furnizorului. "E bună de băut"
recomandare pe observatornews.ro
Comuna unde curge apă neagră la robinet prin ţevi de petrol. Localnicii plătesc facturi de sute de lei. Reacţia furnizorului. "E bună de băut"
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
recomandare pe as.ro
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Vestea MOMENTULUI în showbiz. Culiță Sterp și Daniela Iliescu fac nuntă. Primele declarații. ''Ne-am hotărât de pe o zi pe alta''
Romania TV
Vestea MOMENTULUI în showbiz. Culiță Sterp și Daniela Iliescu fac nuntă. Primele declarații. ''Ne-am hotărât de pe o zi pe alta''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Romania TV
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat
recomandare pe antena3.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat
Scandal în Grecia după ce o casă s-a scos la vânzare cu 300 de milioane de euro fără ca proprietarii să știe 
recomandare pe antena3.ro
Scandal în Grecia după ce o casă s-a scos la vânzare cu 300 de milioane de euro fără ca proprietarii să știe 
Primul tren electric nou din România a pornit la drum. Printre călători s-a numărat și Ciolacu. Cât a durat drumul București-Brașov
recomandare pe antena3.ro
Primul tren electric nou din România a pornit la drum. Printre călători s-a numărat și Ciolacu. Cât a durat drumul București-Brașov
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului
recomandare pe playtech.ro
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului
Fiii Adrianei Bahmuțeanu au fost luați de Protecția Copilului. Vedeta primește amenințări, trăiește cu teamă
recomandare pe playtech.ro
Fiii Adrianei Bahmuțeanu au fost luați de Protecția Copilului. Vedeta primește amenințări, trăiește cu teamă
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
recomandare pe redactia.ro
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
recomandare pe redactia.ro
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Încă o tragedie în familia lui Silviu Prigoană! A făcut AVC după ce omul de afaceri a murit
recomandare pe Ciao.ro
Încă o tragedie în familia lui Silviu Prigoană! A făcut AVC după ce omul de afaceri a murit
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
recomandare pe shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
recomandare pe bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Cum arată casa lui Valerie Lungu: Fanii au rămas uimiți când au văzut imaginile postate de influenceriță – GALERIE FOTO
recomandare pe bzi.ro
Cum arată casa lui Valerie Lungu: Fanii au rămas uimiți când au văzut imaginile postate de influenceriță – GALERIE FOTO
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
recomandare pe dailybusiness.ro
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Banii vin pe card! Cine trebuie să-și verifice conturile
recomandare pe dailybusiness.ro
Banii vin pe card! Cine trebuie să-și verifice conturile
Horoscop decembrie 2024. Oportunități semnificative și provocări pentru fiecare semn zodiacal
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop decembrie 2024. Oportunități semnificative și provocări pentru fiecare semn zodiacal
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
recomandare pe a1.ro
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Close