(P) Cum să aduci pacea sufletească în locuința ta prin decorul potrivit
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 27.11.2023 la 15:03
Actualizat pe 27.11.2023 la 15:03
Nu putem spune că trăim cele mai liniștite timpuri, pentru că dacă ne uităm în jurul nostru observăm agitație, grabă, stres, lipsa de empatie etc. Pentru mulți dintre noi, ceea ce vedem ne sperie, ne face să devenim introvertiți, căutând cu disperare modalități de a ne duce existența altfel, în tihnă desăvârșită.
- Ce trebuie să faci ca să ai pace sufletească
- Secrete pentru locuința ta
Din păcate, goana după bani sau pentru a rezolva problemele cotidiene ne îndepărtează mult de scopul nostru. Uităm să fim liniștiți, să trăim, iar asta nu face decât să percepem o existență mai amară, dar să ne și scurteze viața.
Stresul în detrimentul vieții
Este boala secolului se spune, iar cine a dat această denumire a avut mare dreptate. Tot mai multe persoane suferă de stres cronic, pentru că se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari. Desigur, mulți ar spune că trebuie să ne gândim că fiecare generație a avut partea sa de stres, că au existat vremuri mult mai cumplite, iar faptul că ne plângem nu ne face cinste. Este oarecum adevărat, însă ar trebui să privim lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă. Suntem în secolul XXI, când existența noastră ar trebui să fie una evoluată atât tehnologic, cât și mental sau spiritual. Nu ar trebui să ne mai preocupăm de foarte multe lucruri pentru că evoluția înseamnă și un confort al vieții. Însă, constatăm cu stupoare că nu este deloc așa. În loc să fim mai “peaceful”, suntem mai agitați. Iar acest lucru se pare că este cauzat de o nesiguranță a zilei ce va urma, care parcă este mult mai mare decât în urmă cu 20-30 de ani. Gândurile nu ne dau pace, nelăsându-ne să dormim, să ne bucurăm de ce avem, nelăsându-ne să trăim. Stresul este moartea sufletului, a bucuriei.
Bunăstarea casei
Pentru că există stres, există și persoane care ne pot sau pretind că pot să ne ajute. De asemenea, internetul este plin de sfaturi despre cum să atingi acea bunăstare deplină sau măcar să-ți mai îmbunătățești modul în care trăiești. Astfel a apărut conceptul de homewellness, pe care tot mai multe persoane îl aplică inclusiv ca formă de terapie împotriva stresului. Asta înseamnă că prin modul în care îți decorezi casă, vei găsi un echilibru care îți va fi util sau îți va influența modul de a fi. Foarte multe persoane cred că o casă “sănătoasă” este importantă pentru menținerea unui echilibru perfect între bunăstarea mentală în față stresului cotidian. De aceea, a crea un cămin confortabil, care să ne facă să ne simțim bine, este un scop pentru un număr cât mai mare de oameni.
Decorațiunile ne scot din impas
Există și cei care fac schimbări radicale, începând cu culoarea pereților, mobilierul din fiecare camera, înlocuind inclusiv faianța sau gresia. Dar nu toată lumea își permite să facă investiții atât de costisitoare. Însă, și pentru aceste persoane, există soluții acceptabile, ce pot aduce o schimbare binevenită, care să ofere acea idee de home wellness. Este vorba de modificări prin detalii, reprezentate în această situație de decorațiuni. Fără a mai merge pe ocolișuri, îți recomandăm un magazin online ce îți poate fi de folos, adică disini.ro. Este shopul care a înțeles nevoia tot mai mare a românilor de a evada din exterior spre interior, ajutându-i prin intermediul obiectelor decorative autentice, de calitate foarte bună. Statui, tablouri, piese inedite…le poți găsi la disini.ro. A cumpăra de aici înseamnă a aduce în casa ta piese valoroase, fără însă a cheltui o avere. Realizate cu multă măiestrie de meșteri din Africa sau Asia, obiectele de artă de la Disini sunt cu adevărat minunate, oferind componente esențiale pentru cei ce doresc să-și creeze în casă o atmosfera fără stres.
Schimbă stilul de viață
Când intri în locuința ta, lasă grijile la ușă…așa spuneau mamele noastre, iar noi ar trebui să luăm în considerare aceste sfaturi. Dacă ai reușit să-ți decorezi casa folosind statui sau tablouri care îți dau o stare de bine, să știi că ai făcut un pas, însă nu este suficient. Stilul de viață, măcar cel de acasă, ar trebui schimbat radical. Degeaba ai o locuință Zen, dacă tu vi încărcat cu grijile de la job. Atunci când îți dai pantofii sau haina jos, pui deoparte și muncă sau activitățile pe care le faci în afară casei. Schimbă atitudinea, râzi, petrece timp cu familia, gătește sănătos, ascultă muzică. Poți chiar să încerci să practici un sport sau Yoga, atât de recomandată pentru wellness. De asemenea, meditația te poate ajuta, iar dacă în locul tău special pentru asta ai și o statuie cu Buddha, atunci ești și mai aproape pentru a atinge pacea sufletească pe care o cauți.
Mirosul este important
Poate o să râzi, dar o casă, indiferent cât de frumos amenajată este, dacă miroase a ciorbă sau a ulei prăjit, nu mai are niciun farmec. Mirosurile au o mare influență asupra noastră, iar unele sunt chiar deranjante. Indiferent dacă conștientizăm sau nu acest lucru, felul în care este aerul în jurul nostru ne influențează și starea de bine. Cumpără un purificator de aer sau montează aerisiri speciale pe care să le folosești atunci când gătești. Nu ezita să te bazezi pe lumânări sau bețișoare parfumate. Atenție și în acest sens: trebuie să le alegi pe cele de calitate, de preferință handmade. De câte ori nu îți place mirosul, sau dacă dorești să te relaxezi prin simțul olfactiv, aprinde o lumânare cu o aromă care-ți place pentru că va face minuni.
Culorile ne influențează starea de bine
Sunt culori care ne aduc liniștea, dar și culori care ne agită. Am văzut o tendința de a decora casa cu mut roșu…o decizie greșită pentru că această culoare agită enorm. Dacă vrei să te relaxezi, alege nuanțe pastel precum roz somon, bej, verde fistic, chiar și un gri antracit combinat cu un solar galben muștar. Inspiră-te de pe Pinterest, cel mai indicat stil pentru wellness-ul din locuință fiind boho, în care poți încorpora inclusiv frumoasele decorațiuni de la disini.ro.