(P) Cum să reduci consumul de energie din locuință și factura lunară în câteva gesturi simple
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 25.04.2023 la 16:24
Actualizat pe 25.04.2023 la 16:24
Ultimii ani au adus cu sine schimbări majore la nivel mondial. În mod particular, incertitudinea pe plan economic a dus la creșteri de prețuri atât la alimente, cât și la servicii și energie. Mulți cetățeni au fost speriați de aceste creșteri și au recurs la tăieri drastice la capitolul confort. Nu doar românii au fost afectați de inflație și creșteri mari de prețuri, probleme apărând și în țările vestice precum Marea Britanie sau Germania.
- Cum să reduci consumul de energie
- Secretul facturilor mici
Ce putem face, însă, să reducem cheltuielile la energie fără mari compromisuri la capitolul confort?
1. Evită să acoperi caloriferele cu draperii, haine umede sau alte obiecte
Într-adevăr, uscarea hainelor pe calorifer este un obicei care reduce rapid timpul necesar evaporării apei din materiale. Cu toate acestea, acoperirea caloriferelor cu haine umede poate crește factura la energie cu până la 20% deoarece se împiedică disiparea liberă a căldurii în cameră. Astfel, centrala termică trebuie să consume în plus pentru a asigura temperatura dorită în casă.
2. Oprește aparatele electrocasnice atunci când nu le folosești
Contrar intuiției inițiale, aparatele electrocasnice consumă energie electrică chiar și atunci când stau în stand-by. Deși este mult mai ușor să le ții în priză non-stop, dacă îți dorești facturi mai mici la energie ar trebui să înveți să le conectezi la energie electrică doar în momentul în care ai nevoie de ele.
3. Înlocuiește toate becurile clasice cu unele LED
Un bec cu LED îți poate economisi până la 60 de lei pe an la factura de energie. Fă un calcul simplu și află imediat câți bani poți economisi pe an dacă înlocuiești toate becurile din casă cu unele moderne. Este adevărat, ai nevoie de o investiție inițială pentru a face acest lucru, dar vei amortiza acest cost încă din primul an de utilizare. Durata de viață a unui bec cu LED este de 20 de ani, iar tu poți economisi peste 200 de euro în acest timp cu zero efort pe termen lung.
4. Clasa energetică a electrocasnicelor este foarte importantă!
Producătorii de electronice și electrocasnice sunt obligați să informeze clienții cu privire la clasa energetică a produselor lor. Aceasta variază de la A+++ la G, în ordinea descrescătoare a eficienței, dar și a prețului. Astfel, cele mai economice electrocasnice vor fi cele din clasa A+++ putând să consume cu până la 60% mai puțin decât cele dintr-o clasă inferioară. În același timp, acestea sunt și cele mai scumpe. La un calcul simplu, însă, merită să investești mai mulți bani inițial pentru a achiziționa un produs mai eficient din punct de vedere energetic deoarece vei recupera banii în timp.
5. Spală rufele la 30 de grade Celsius
Chiar dacă intuiția ne spune că apa pentru spălat hainele trebuie să fie fierbinte, studii recente arată că acest lucru nu mai este de actualitate în vremurile moderne în care trăim. În primul rând, hainele noastre nu sunt atât de murdare încât să necesite temperaturi ridicate pentru a fi curățate, iar detergenții fabricați cu tehnologii avansate sunt mult mai eficienți chiar și la temperaturi scăzute. Alege o temperatură de 30 de grade Celsius și vei avea haine curate cu consum de energie minim. În plus, spălatul hainelor la temperaturi scăzute va prelungi durata lor de viață și calitatea culorilor.
Evident, există mult mai multe acțiuni pe care oricine le poate implementa pentru a reduce factura la energie. După cum observăm, se poate economisi până la 30% din suma plătită anual cu câteva schimbări la îndemână. Alte sfaturi utile care merită aplicate sunt următoarele: alegerea dușurilor scurte în detrimentul băilor lungi cu apă fierbinte, montarea unui capac de duș economic, utilizarea fierbătorului și al cuptorului cu microunde în detrimentul plitei electrice sau pe gaz, setarea temperaturilor optime pentru congelator și frigider (-18 grade Celsius și 4 grade Celsius), folosirea prelungitoarelor cu întrerupător al curentului electric, alegerea unui TV cu sistem LED etc.
Se pare că prețurile ridicate la energie, alimente și servicii vor rămâne așa mult timp de acum încolo. În contextul în care salariile și veniturile tuturor vor ajunge din ce în ce mai puțin pentru cheltuielile zilnice, acum este momentul să implementăm un sistem de economisire pe toate planurile.