(P) Curentul electric, energia viitorului, trebuie să devină un tip de energie cât mai verde
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 13.12.2022 la 13:08
Actualizat pe 13.12.2022 la 13:08
Cum va arăta viitorul îndepărtat din punct de vedere energetic? Accentul se va pune aparent pe energia electrică, după cum se vede de exemplu în industria producătoare de mașini. Benzina și motorina nu mai sunt sustenabile pentru automobile, viitorul fiind electric. În acest moment, cam toți producătorii de mașini au deja lansate modele care funcționează pe baza de electricitate și nu pe combustibili fosili.
În statele dezvoltate din Europa, vânzările de astfel de autovehicule cresc accelerat. Până și pe șoselele din România se pot vedea tot mai multe asemenea mașini, iar infrastructura de specialitate se va dezvolta foarte puternic - există planuri pentru o rețea foarte densă de stații electrice de încărcare în benzinării, parcări de magazine și alte locuri publice.
Curentul electric este folosit nu doar pentru iluminat, ci și pentru funcționarea produselor electronice și electrocasnice. Energia Electrica este folosită intens și pentru soluții de răcire - încălzire a aerului în spațiile interioare - rezidențiale, comerciale, industriale etc. Există chiar soluții de încălzire pe bază de curent electric, inclusiv centrale termice, aparate de aer condiționat cu funcție de aer cald, panouri radiante, aeroterme sau radiatoare electrice.
Tehnologia avansează, apar soluții de reducere a consumului, însă cel puțin la fel de important este să se acționeze pentru producerea de curent electric din surse sustenabile, cu impact cât mai redus - sau ideal zero - asupra mediului înconjurător.
Ce presupune energia verde?
Energia regenerabilă, deci care nu se consumă niciodată, ci se regenerează de la sine, este considerată energie verde. Teoretic, acest tip de energie cuprinde energia produsă cu ajutorul luminii solare, a vântului, a apelor curgătoare, a proceselor biologice și a căldurii geotermale.
Fără îndoială, cele mai curate tipuri de energie, produse și în România în cantități tot mai mari, sunt energia solară (cu panouri solare fotovoltaice) și energia eoliană. Aceste două segmente ar trebui dezvoltate masiv, căci reprezintă energie absolut verde. În mod special, panourile solare pot fi instalate ușor în proiecte rezidențiale, dar și pe clădiri de birouri, centre comerciale, instituții publice. Există chiar câmpuri cu panouri solare, proiecte ample dedicate captării energiei care ne este oferită de Soare.
Cele mai puțin preferate tipuri de energie electrică
În ceea ce privește energia realizată cu ajutorul apelor curgătoare, aceasta este cu siguranță energie regenerabilă, inepuizabilă, însă vine și cu anumite compromisuri: proiectele afectează mediul înconjurător (mai ales microhidrocentralele) prin încălzirea apei și nu numai, după cum atrag atenția multe asociații de protecția mediului. Energia hidroelectrică transformă puterea apei în electricitate. O centrală hidroelectrică reprezintă un set de instalații și echipamente electromecanice necesare pentru a converti energia hidroelectrică potențială în energie electrică.
Despre energie verde se poate vorbi și în ceea ce privește energia nucleară, însă aici compromisul este și mai mare. Apar unele riscuri asociate, apa încălzită are nevoie de răcire, există radiații, chiar dacă reduse. Subiectul este controversat, state precum Germania renunță complet la energia nucleară.
Totuși, orice tip de energie electrică de mai sus este de preferat față de energia electrică realizată pe bază de combustibili fosili, de departe cea mai poluantă. Inclusiv în România, o parte importantă din curentul electric este realizată prin arderea de cărbuni și hidrocarburi.
În mod ideal, viitorul ar trebui să se concentreze mai ales pe producția de energie verde, cu respect complet pentru mediu. Astfel, investițiile în panouri solare și proiecte eoliene ar trebui să aibă prioritate, pentru un viitor cu adevărat sustenabil.