(P) Hernia de disc lombară: ce trebuie să știm despre această afecțiune
Publicat pe 24.11.2022 la 14:36 Actualizat pe 24.11.2022 la 14:36
Durerile de spate se numără printre cele mai frecvente probleme ale sistemului musculo-scheletic. Există mii de cazuri lunar cu astfel de probleme, însă doar un mic procent dintre aceștia dezvoltă o hernie de disc! Totuși, din ce în ce mai mulți români sunt afectați anual de o hernie de disc în partea inferioară a spatelui.
- Ce este hernia de disc
- Iată ce trebuie să știi despre această afecțiune!
Ce este hernia de disc?
Între vertebrele noastre există mici discuri de cartilaj realizate dintr-un material asemănător cauciucului a cărui funcție principală este de a absorbi șocurile și de a menține coloana vertebrală flexibilă. Un disc este alcătuit dintr-o parte exterioară fibroasă puternică și un centru mai fluid.
O hernie de disc este o proeminență a nucleului discului, care creează o compresie a nervilor. Durerile din spate pot merge în jos în picioare sau brațe. Acest lucru explică de ce persoanele cu hernie de disc, de exemplu, suferă de durere radiantă la nivelul piciorului.
Desigur, este posibil să ai o hernie de disc fără a avea simptome. Asta înseamnă că nu hernia în sine provoacă durerea, ci aceasta se datorează iritației rădăcinii nervoase sau inflamației discului în sine. Un disc prolapsat poate apărea în urmă ridicării unor greutății, în urmă unei mișcări greșite, dar poate apărea și insidios pe o perioadă mai lungă de timp.
Hernia de disc apare atunci când un disc între două vertebre se rupe, astfel încât miezul moale este împins în afară și apasă pe un nerv spinal sau ocazional pe măduva spinării în sine. Problema este adesea descoperită prea târziu, deoarece discul este sensibil doar la exterior.
Timpul de vindecare a herniei de disc
O hernie de disc, de obicei, dispare de la sine după 3-6 luni și durează 6-12 luni înainte că discul să se vindece. O recuperare eficientă și totală după o hernie de disc este necesară pentru a recăpăta funcția normală a organismului.
Tratamentul osteopatic poate ajuta la identificarea problemelor sistemului musculo- scheletic și a sistemelor acestuia, corectându-le astfel încât echilibrul corpului să fie restabilit și astfel să creeze condiții optime de vindecare. În general, te poți vindeca de hernie de disc fara operatie. Din păcate, destul de mulți oameni suferă de durere mai mult decât este necesar, ceea ce poate avea și alte motive.
Simptomele herniei de disc
Simptomele unei hernii de disc sunt descrise ca durere în spate, care poate provoca furnicături, înțepături pe un picior sau pe braț, care poate radia în mod excepțional pe ambele părți. Durerea este ameliorată prin reducerea compresiei discului, de exemplu prin culcare.
Dimpotrivă, vei observa adesea o agravare a durerii în timpul ridicării greutăților, aplecării înainte sau aplecării laterale, deoarece aceasta crește compresia discului. În funcție de severitate, o hernie de disc poate provoca durere locală sau poate radia către extremități, simțul tactil fiind alterat și puterea redusă la nivelul piciorului.
Trebuie să contactezi imediat medicul dacă observi că forța ta este foarte scăzută, este dificil să mergi sau pierzi controlul asupra urinării, defecării sau funcției sexuale.
Cauzele herniei de disc
Cauza unei hernie de disc poate fi fie traumatică, cum ar fi o ridicare greșită, o cădere nefericită, un accident sau altele asemenea. De asemenea, poate fi compensatorie dacă partea inferioară a spatelui lucrează prea intens pentru a compensa lipsa de mobilitate în altă parte a corpului, de exemplu în șold, genunchi sau picior.
Hernia de disc lombară apare odată cu înaintarea în vârstă. Discurile coloanei vertebrale se uzează în timp și își pierd o parte din efectul absorbant, ceea ce poate provoca durere, mobilitate redusă și, în unele cazuri, poate sta la baza unei hernii de disc.
Hernia de disc este observată cel mai adesea la grupa de vârstă 30-50 de ani, dar practic este imposibil de spus de ce unii oameni o dezvoltă, în timp ce alții nu. Există o serie de factori care sunt suspectați că au influență asupra dezvoltării acestei afecțiuni, inclusiv cauze ereditare.
În cazul unei hernii de disc, poate apărea o situație în care nervii spinali din partea inferioară a spatelui și, uneori, măduva spinării în sine sunt ciupite. În jurul măduvei spinării și rădăcinii nervilor spinali există meningele. Între meninge și sistemul nervos central se regăsește lichidul
cefalorahidian. În unele cazuri pacienții pot suferi de amețeli.
Cum spuneam, hernia de disc este tratată în majoritatea cazurilor fără intervenție chirurgicală. Tratamentul constă în ameliorarea durerilor spatelui, eventual cu analgezice pentru o perioadă, precum și reantrenarea mușchilor stabilizatori ai spatelui și posibile exerciții specifice.
Se pune accent pe funcția optimă și mobilitatea în jurul vertebrei toracice inferioare și
vertebrei lombare superioare, deoarece această zonă este crucială pentru fluxul
sanguin.
Cum dispare o hernie de disc?
În cele mai multe cazuri, o hernie de disc este tratată fără intervenție chirurgicală. O hernie de disc poate dispărea spontan. Totuși, tehnicile de tratament blânde pentru creșterea aportului de sânge și mobilitatea spatelui pot îmbunătăți vindecarea unei hernii de disc, astfel încât să poți reveni la o viață normală cât mai repede.
Când simptomele au dispărut, este importantă o reabilitare atentă pentru a evita recidivă. Durata unei hernie de disc variază de la persoană la persoană. Ceea ce determină cât de eficient organismul tău poate vindecă inflamația care a apărut după prolaps este cât de bune sunt mecanismele de vindecare proprii.
Mecanismele de vindecare constau în circulație sănătoasă, sistem nervos optim și bună mobilitate a zonelor corpului care au o relație directă sau indirectă cu hernia de disc.
Rareori este recomandată intervenția chirurgicală pentru o hernie de disc, întrucât de multe ori există multe complicații după o operație. Operația va crea în toate cazurile țesut cicatricial care poate fi o problemă la fel de mare că prolapsul în sine. Țesutul cicatricial va afecta mobilitatea în zonă și, în unele cazuri, va împiedica fluxul de sânge către și dinspre spate.