(P) Igienizarea corectă a băii: reguli de care sa ții cont, greșeli pe care să le eviți
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 11.08.2021 la 12:01
Actualizat pe 11.08.2021 la 12:01
Înainte de a intra direct în subiect, trebuie să precizăm din capul locului că o igienizare completă include două acțiuni distincte, respectiv curățenia și dezinfecția. Astfel, curățenia este acea operațiune de îndepărtare a murdăriei, prafului, impurităților, și, odată cu ele, a germenilor și microorganismelor ce pot provoca probleme de sănătate. Acești germeni nu sunt distruși, ci doar îndepărtați, iar de cele mai multe ori, nu în totalitate.
- Reguli pentru curățarea corectă a băii.
- Greșeli pe care trebuie să le eviți.
De cealaltă parte dezinfecția se bazează pe folosirea unor substanțe cu o concentrație mare de alcool sau alte substanțe care distrug germenii, eliminându-i astfel complet de pe suprafețe.
Acum, ca am lămurit acest aspect, hai să vedem cum se igienizează „ca la carte” o baie!
Îndepărtarea prafului - primul pas
Înainte de a trece la treabă, trebuie să te asiguri că ai la dispoziție tot stocul necesar de produse de curățenie pentru baie. Apoi, se eliberează baia de toate accesoriile și lucrurile personale după care poți începe să ștergi praful de pe dulapuri, etajere și celelalte suprafețe. Tot în această etapă, trebuie să te ocupi și de ștergerea oglinzii, după care urmează lustruirea obiectelor sanitare.
Depunerile de calcar, următoarele pe listă
Lustruirea obiectelor sanitare îți oferă ocazia de a identifica și petele de calcar depuse pe suprafața acestora, precum și alte impurități. Atunci când totul lucește de curățenie, este momentul să treci la pasul următor, care constă în îndepărtarea depozitelor de calcar și a celorlalte reziduuri depuse pe chiuvetă, cadă și instalațiile sanitare. În această etapă, este recomandat să folosești o perie mică și soluții speciale anticalcar. În lipsa unei perii, poți să apelezi și la o periuță de dinți veche, cu care vei freca bine fiecare pată de calcar. Nu uita să cureți bine și capul de duș, care se înfundă frecvent din cauza acestor depuneri și a impurităților.
Dezinfectarea suprafețelor
Toate operațiunile de mai sus intră în categoria acțiunilor de curățenie, ceea ce înseamnă că nu elimină complet germenii care se găsesc din abundență în orice baie. Pentru ca igienizarea băii să fie completă, trebuie efectuate și operațiuni de dezinfectare, mai ales ca căzii, chiuvetei vasului de toaletă și a bateriilor instalației sanitare.
- Mai întâi de toate, trebuie să deschizi larg geamul pentru că vei avea nevoie de o bună ventilație, dat fiind faptul că soluțiile dezinfectante conțin substanțe chimice puternice.
- Aceste soluții au nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a acționa, așa că primul pas în operațiunea de dezinfectare este aplicarea lor pe suprafețe, lăsându-le apoi să acționeze circa un sfert de oră.
- Trebuie să începi cu vasul de toaletă, care conține cea mai mare concentrație de germeni. Se toarnă dezinfectant în vas și se întinde pe toată suprafața cu ajutorul periei de toaletă, care va fi lăsată apoi în vas, pentru a se dezinfecta.
- Apoi, în timp ce dezinfectantul din toaletă acționează, poți aplica pudră de curățat sau alte soluții pe celelalte suprafețe din baie. Și aceste soluții se lasă un sfert de oră să acționeze, timp în care poți trece la finalizarea igienizării vasului de toaletă.
- După ce dezinfectantul din toaletă și-a făcut efectul, se trage apa și se curăță încă o dată vasul folosind un detergent special. Cu aceasta, igienizarea toaletei s-a încheiat și e timpul să revii la celelalte suprafețe tratate cu dezinfectant.
- Soluțiile dezinfectante se îndepărtează curățând bine cu un burete sau o lavetă și multă apă.
- La final, se igienizează în mod similar gresia de pe pardoseală, curățând-o mai întâi de impurități, aplicând dezinfectant și repetând curățarea după ce acesta și-a făcut efectul.
Nu folosi niciodată aceeași cârpă sau burete pentru curățarea vasului de toaletă și a chiuvetei, iar atunci când dezinfectezi, protejează-ți mâinile cu o pereche de mănuși!