(P) Mituri legate de echilibrul dintre viața de la birou și viața personală
Publicat pe 26.03.2024 la 17:02 Actualizat pe 28.03.2024 la 17:48
Viața de la birou și viața personală sunt două aspecte importante ale existenței noastre, care adesea intră în conflict sau se influențează reciproc. Mulți dintre noi ne dorim să găsim un echilibru între ele, care să ne permită să fim eficienți, fericiți și sănătoși. Dar se poate atinge perfecțiunea? Sau este doar o iluzie pe care ne-o creăm? În acest articol, vom analiza câteva mituri legate de echilibrul dintre viața de la birou și cea personală și vom oferi câteva sfaturi, care ar putea să te intereseze dacă ești angajat, director de companie sau faci parte din departamentul de HR și te preocupă bunăstarea angajaților de care te ocupi.
- Mituri legate de relația dintre viața personală și cea profesională
- Ce trebuie să știi
Citește aici mituri legate de relația dintre viața personală și cea profesională
Mitul 1: Acest echilibru presupune același lucru pentru toată lumea
Multă lume consideră că există o formulă universală pentru a obține echilibrul dintre viața de la birou și viața personală. Acest mit presupune că toți avem aceleași nevoi, preferințe și priorități și că putem aplica aceleași reguli și strategii pentru a ne organiza timpul și activitățile. Însă, realitatea este că fiecare dintre noi este unic și are propriul său stil de viață, care depinde de mulți factori, cum ar fi personalitatea, valorile, obiectivele, responsabilitățile, pasiunile, hobby-urile, relațiile etc. De aceea, echilibrul dintre viața de la birou și viața personală este diferit pentru fiecare persoană și trebuie să îl găsim prin experimentare și adaptare la propriile noastre circumstanțe.
Mitul 2: Echilibrul înseamnă să împărțim timpul în mod egal
Se spune că dacă lucrăm opt ore pe zi, trebuie să dedicăm alte opt ore vieții personale și să dormim opt ore. Însă, acest mod de a vedea lucrurile este rigid și nerealist, deoarece nu ține cont de variațiile și imprevizibilitatea vieții. Uneori, poate fi necesar să lucrăm mai mult sau mai puțin, în funcție de proiecte, termene, urgențe. Alteori, poate fi necesar să ne ocupăm mai mult sau mai puțin de viața personală, în funcție de ce se întâmplă la momentul respectiv. În plus, nu este obligatoriu să separăm complet viața de la birou de cea personală, ci putem să le integrăm în mod armonios, de exemplu, prin a lucra de acasă. Un mod prin care angajatorii pot sprijini angajații este includerea unui voucher cultural de la pluxee.ro în pachetul de beneficii, care facilitează accesul la relaxare și destindere.
Mitul 3: Atingerea echilibrului este un scop final, nu un proces continuu
Probabil te-ai gândit și tu că echilibrul dintre viața de la birou și viața personală este un scop final, care după ce este bifat nu mai trebuie să fie luat în considerare. Din păcate, ne concentrăm prea mult pe rezultat și ignorăm procesul. Însă, echilibrul dintre viața de la birou și viața personală nu este un scop final, ci un proces continuu, care necesită răbdare și interes. Viața este dinamică și schimbătoare și noi trebuie să ne adaptăm la ea, nu să încercăm să o controlăm. De aceea, este important să fim flexibili, receptivi și deschiși la schimbare și să ne respectăm valorile.
În esență, echilibrul dintre viața profesională și personală este un concept relativ și subiectiv, care depinde de fiecare persoană și de contextul său. Nu există o rețetă magică pentru a-l obține, ci doar câteva principii și practici care ne pot ghida și ajuta.
Poză de Lookstudio pe Freepik.com