Partea întunecată a meditației. Când devin periculoase practicile de autocunoaștere și de ce nimeni nu vorbește despre acest lucru

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 16.02.2025 la 13:42
Actualizat pe 16.02.2025 la 13:42
Meditația, prin simplitatea și accesibilitatea ei, este adesea prezentată ca soluția perfectă pentru stres și problemele de sănătate mintală. Dar care e partea întunecată a acestei practici. Când devin periculoase practicile de autocunoaștere și de ce nimeni nu vorbește despre acest lucru.
- De ce meditația poate avea o latură întunecată
- Aspectele negative despre care nimeni nu vorbește
Din moment ce poate fi practicată la domiciliu fără niciun cost, este ușor de înțeles de ce atât de multe persoane apelează la meditație ca mijloc de a găsi calmul și echilibrul în mijlocul haosului vieții. În esența sa, mindfulness este o formă de meditație înrădăcinată în tradițiile budiste, în care accentul se pune pe cultivarea conștientizării momentului prezent - fiind pe deplin conștienți de gândurile, emoțiile și experiențele senzoriale fără judecată.
De ce meditația poate avea o latură întunecată
Mindfulness și meditația, adesea celebrate pentru beneficiile lor asupra sănătății mintale, au o istorie mult mai veche și mai complexă decât mulți își dau seama. Prima dovadă înregistrată a practicilor de meditație datează de peste 1.500 de ani în India, unde Scriptura de meditație Dharmatrāta a fost scrisă de o comunitate budistă. Acest text antic nu numai că detaliază diverse tehnici de meditație, dar include și rapoarte privind efectele adverse, cum ar fi simptomele de depresie și anxietate care pot apărea în timpul sau după meditație.
În plus față de problemele de sănătate mintală, scripturile Dharmatrāta descriu anomalii cognitive legate de episoade de psihoză, disociere și depersonalizare - condiții în care oamenii se pot simți deconectați de ei înșiși sau de lumea din jurul lor, trăind-o ca fiind „ireală”. Aceste fenomene, care sună izbitor de asemănător cu condițiile psihologice moderne, sugerează că impactul meditației asupra minții poate fi mai complex și mai multifațetat decât simpla promovare a păcii și clarității.
În ultimii opt ani, cercetările științifice care examinează potențialele riscuri și efecte negative ale practicilor de meditație au cunoscut un avânt semnificativ. În timp ce mindfulness și meditația sunt promovate în mod obișnuit pentru beneficiile lor, aceste studii arată că efectele adverse nu sunt atât de rare pe cât se credea odată. Un studiu notabil din 2022, care a implicat 953 de meditatori obișnuiți din SUA, a constatat că peste 10 % dintre participanți au experimentat efecte negative semnificative în urma practicii lor. Pentru mulți, aceste efecte nu au fost trecătoare, ci au durat cel puțin o lună, afectându-le grav viața de zi cu zi, scrie sciencealert.com.
Meditația poate aduce experiențe psihologice neașteptate
Deși oferă numeroase beneficii pentru mulți, este, de asemenea, esențial să se recunoască faptul că, pentru unele persoane, meditația poate aduce experiențe psihologice neașteptate și provocatoare. Pe măsură ce practicile de meditație devin din ce în ce mai răspândite, cercetarea continuă și o explorare mai aprofundată a riscurilor potențiale ale acestora sunt esențiale pentru a se asigura că oamenii sunt bine informați și echipați pentru a practica meditația cu atenție, mai notează sursa anterior menționată.
Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești în zilele de miercuri. Se spune pentru iertarea păcatelor