Paște 2019. Ce înseamnă cu adevărat Taina Sfintei Spovedanii
Publicat pe 24.04.2019 la 10:25 Actualizat pe 24.04.2019 la 10:26
Fiecare bun creștin trebuie să știe că după ce se ține postul Paștelui, este necesar să treci prin Taina Sfintei Spovedanii. Dacă nu știai încă acest lucru, vei afla alături de noi ce înseamnă Spovedania și ce trebuie să faci.
Fiecare bun creștin trebuie să știe că după ce se ține postul Paștelui, este necesar să treci prin Taina Sfintei Spovedanii. Dacă nu știai încă acest lucru, vei afla alături de noi ce înseamnă Spovedania și ce trebuie să faci.
Preot Conf. Dr. Constantin Necula explică în lux de amănunte cum trebuie să facem spovedania.
„Dacă mergeţi în a 40-a zi de post, 40 de zile. Dacă mergeţi în prima zi, o zi de post şi, în următoarele 39 de zile, continuaţi postul. Cu alte cuvinte, când e de postit, e de postit! Ideea aceasta cu spovedania şi postul de dinainte de spovedanie este una dintre ‒ iertaţi-mi cuvântul prost ‒ idolatrizările legate de Ortodoxia noastră, una dintre falsele rigorisme pe care le-am impus, pentru că sunteţi ‒ şi aici zic şi eu, ca fiul meu, piua, că v-am prins ‒ de foarte multe ori tentaţi să ziceţi: „nu mă duc la spovedit, pentru că am mâncat azi după-masă nu ştiu ce. Nu fac aia, că.
Dacă e să fim sinceri, trebuie să recunoaştem că uneori ne mai şi ascundem după rigorile astea, în încercarea de a sta cât mai departe de ceea ce trebuie să facem. Postul trebuie să te apropie de spovedit, iar spovedania trebuie să te apropie de post. N-ai postit până te-ai spovedit? Posteşti după ce te-ai spovedit! N-ai postit până te-ai împărtăşit? Te împărtăşeşti şi posteşti! Sunt unele lucruri cu adevărat recuperabile în Biserică şi ‒ Slavă Domnului! ‒ postul este unul dintre ele” a spus Preot Conf. Dr. Constantin Necula, pentru doxologia.ro.
Ce este spovedania
Spovedania sau pocăința este o taină (sacrament) și un ritual religios în creștinism, într-o mare parte a Bisericilor tradiționale. Constă în mărturisirea păcatelor de către penitent în fața unui preot, primind dezlegare de la acesta din urmă, precum și confirmarea de reintegrare în "trupul Bisericii" de care omul se desparte prin păcat în viziunea creștină.
„Pocăința” („Penitența”) a fost introdusă de Catolici, având la bază cele spuse de evanghelistul Ioan (Ioan 20:22-23).
R.D.