Pe câte zile se poate calcula vremea în avans

Pe câte zile se poate calcula vremea în avans © YVE.RO

Cu toţii ne dorim ca înainte de a pleca în concediu, în diferite destinaţii, să aflăm cum va fi vremea în zonele respective, pe toată durata călătoriei.

Dar pe câte zile putem aproxima cum anume va fi vremea? Asta este întrebarea care îi macină pe toţii oamenii iubitori de călătorii.

Mulţumită noii tehnologii, din ce în ce mai dezvoltată, astăzi avem calculatoare, ce pot prezice vremea, dar şi smartphone-uri, parte componentă din recuzita majorităţii oamenilor.

În urmă cu ceva timp, AccuWeather a lansat opţiunea de a verifica prognoza meteo pentru aproximativ 90 de zile înainte, în ciuda meteorologilor, care consideră că aceste modele de prezicere a vremii, cu mai mult de 10 zile în avans, ar fi inutile.

Înainte de a introduce această opţiune neştiinţifică, de prognoză cu 90 de zile în avans, cea mai lungă prognoză oferită de AccuWeather era de 45 de zile.

Încercarea de a prezice vremea pentru trei luni înainte este o chestiune total diferită, deoarece există un număr destul de mare de variabile şi de factori, care contribuie la realizarea prognozei meteo, ceea ce face ca prognoza meteo să fie atât de dificilă. Cu cât mai îndepărtată este perioada de timp pentru prognoză, cu atât se reduce şansa de a realiza o prezicere corectă.

Reprezentanţii AccuWeather, susţin că:

"Oamenii nu ar trebui să utilizeze prognozele pe rază lungă ca pe un ghid strict, ci mai degrabă să se uite la modul în care vor evolua tiparele vremii", afirmând că prognozele lor pentru o perioadă de 90 de zile nu pot fi considerate complet corecte, datorită efectului fluturelui în acţiune: spre exemplu, o schimbare mică de mâine poate conduce la o diferenţă remarcabilă după 90 de zile.

Meteorologul American, Dan Satterfield, afirma într-o postare pe blog, următoarele:

"Suntem în domeniul citirii pe palmier şi al horoscoapelor aici, nu în domeniul ştiinţei. Acest tip de activitate ar trebui condamnat şi dacă aveţi o aplicaţie AccuWeather pe telefonul dvs inteligent, sfatul meu este să fiţi de partea ştiinţei şi s-o înlocuiţi".

În cadrul construirii unei prognoze meteorologice, specialiştii combină o serie de informaţii despre condiţiile din prezent, factorii cunoscuţi despre legile atmosferice şi o serie de detalii, referitoare la ce anume s-a petrecut cu vremea în trecut, precum şi realizarea de către aceştia, a unor simulări avansate pe calculator.

Una dintre cele mai precise şi exacte organizaţii de prognoză din lume (oficiul meteorologic din Marea Britanie) susţine faptul că previziunile sale sunt precise până la aproximativ patru zile.

În concluzie, trebuie să ţinem cont şi să ne raportăm la prognoza de 3-4 zile, dacă ne dorim cu adevărat, condiţii meteorologice de referinţă şi cât mai exacte. Până la aproximativ 10 zile, poate fi obţinută o prognoză meteo mai puţin precisă, însă utilă ocazional, dar după 10 zile vremea este foarte imprevizibilă şi schimbătoare, conform spuselor meteorologilor.

Datorită reţelei naţionale de radare meteo, putem descoperi, cu exactitate, în orice moment, unde şi cât de tare plouă, datorită imaginilor radar, ce par a fi actualizate la fiecare 30 de minute.

Prognoza meteo pe termen scurt conferă cele mai sigure informaţii, pe când prognoza meteo pe 7 zile sau pe trei luni, oferă doar informaţii orientative.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro