Prăjitura Albă ca Zăpada cu nucă de cocos. Rețeta simplă a copilăriei.
Publicat pe 03.12.2021 la 17:28 Actualizat pe 03.12.2021 la 17:28
Preferata tuturor copiilor, prăjitura albă, pufoasa, cu gust de cocos și lămâie se regăsește încă în topul preferințelor românilor, mai ales atunci când vine vorba de pregătirea mesei pentru sărbători. Există o sumedenie de rețete, toate extrase din caietele cu foi galbene pe care le deschideau bunicuțele înainte de a încinge cuptoarele.
- Rețeta de prăjitura Albă ca Zăpada
- Ingrediente
- Mod de preparare
- Trucuri pentru o prăjitură cu gust ca în copilărie
Albă ca Zăpada, sau prăjitura copilăriei așa cum mai este ea cunoscută a rămas un desert delicios în ciuda anilor ce au trecut. Rețeta asta ne transpune în timp, pe vremea când bunica frământa aluatul pentru foi, iar noi așteptam nerăbdători să dăm năvală în cămară pentru o porție suplimentară. Acesta prăjitură are faima unui preparat complicat, însă gustul extraordinar bate mult efortul depus în bucătărie.
Rețeta de prăjitura Albă ca Zăpada
Ingrediente:
Ingrediente pentru foi
3 ouă
6 lg zahar
6 lg ulei
o linguriță amoniac stins cu oțet
12 lg lapte
aproximativ 750 g făină
Ingrediente pentru cremă:
1 l lapte
8 lg faină
350 gr margarină/unt
200 g zahar pudră
zeamă și coajă de lămâie
3-4 linguri nucă de cocos
zahăr pudră
Mod de preparare
Se pun ouăle și zahărul într-un bol. Se mixează. Se adaugă apoi uleiul. Se adaugă laptele, bicarbonatul stins în oțet și se amestecă din nou.
Se adaugă făina și se amestecă, întâi cu lingura, apoi cu mâna. Aluatul va fi unul elastic și nelipicios din care să se întindă cu ușurință foi.
Se împarte aluatul în cinci părți egale. Se pregătește o tavă, se unge dosul tăvii cu ulei și se presară faină. Cele cinci părți de aluat se întind fiecare până când se obțin cinci foi care se coc pe dosul tăvii în cuptorul preîncălzit la 175 de grade, timp de 6-7 minute sau până când începe să se rumenească pe laterale.
Se lasă foile la răcit timp în care se pregătește crema. Intr-o cratiță cu fund dublu se pune pe foc făina, se adaugă treptat laptele și se amestecă încontinuu astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Se amesteca la foc moderat până când se îngroașă și se desprinde de pe pereții vasului.
Se mixează untul spumă împreună cu zahărul pudră. În untul spumă se adaugă câte 2-3 linguri din crema răcită, amestecând ușor până când se amestecă toată. La final se adaugă zeama și coaja de lămâie și nuca de cocos. Se amestecă ușor.
Se împarte crema în patru părți egale. Pe o suprafață plană se așează prima foaie, apoi o parte de cremă, a doua foaie, a doua parte de crema și tot așa până la final. Se îmbracă prăjitura în folie alimentară și se pune o tavă deasupra ei. Se lasă la înmuiat câteva ore. Se pudrează cu zahăr și porționează.
Trucuri pentru o prăjitură cu gust ca în copilărie
Nimic nu se compară cu gustul prăjiturilor de pe masa bunicilor. Însă odată ce anii trec și caietele cu rețete se pierd gospodinele caută disperate ingredientele și trucurile ce nu sunt scrise în nicio rețetă, acele mici detalii care fac diferența, cum ar fi lingurița de amoniac din compoziția foilor sau praful de sare ce se adauga la mixarea ouălor. Trucuri pe care bunicuțele noastre le știu și ele de la bunicile lor sau pe care le-au descoperit experimentând în speranța ca rețetele ce vor rămâne moștenire vor încânta până și cel mai pretențios gurmand.