5 stari care ar putea sa iti dea de banuit ca esti insarcinata
Publicat pe 21.09.2018 la 09:27 Actualizat pe 21.09.2018 la 09:34
Sarcina reprezinta pentru foarte multe femei momentul de maxima intensitate care conduce spre implinirea suprema: aceea de a fi mama. Parcursul de 9 de luni este descris aproape diferit de fiecare femeie insarcinata in parte, dar un lucru este cert: aduce dupa sine o serie de modificari fizice si emotionale la nivelul corpului, respectiv psihicului.
Sarcina reprezinta pentru foarte multe femei momentul de maxima intensitate care conduce spre implinirea suprema: aceea de a fi mama. Parcursul de 9 de luni este descris aproape diferit de fiecare femeie insarcinata in parte, dar un lucru este cert: aduce dupa sine o serie de modificari fizice si emotionale la nivelul corpului, respectiv psihicului.
Daca in trimestrul doi si trei aproape ca fiecare persoana isi poate da seama ca vei fi mamica, in prima etapa, mai exact prima saptamana de sarcina s-ar putea sa te ia si pe tine prin suprindere.
Asadar, iata care sunt cele mai frecvente stari care ar putea sa iti induca ideea ca ai putea fi insarcinata:
Intarzierea menstruatiei
Acesta este primul semn care are putea sa te anunte ca ai toate sansele sa devii mamica. Daca de obicei ai un ciclu menstrual care soseste conform calendarului, iar de aceasta data intarzie sa apara, probabil acest lucru ar trebuie sa iti ridice cateva semne de intrebare. Lipsa menstrei poate avea si alte cauze, dar combinata cu alti factori este cea care prevesteste instalarea unei sarcini.
Ai pofte si mananci mai mult decat de obicei
Tot in prima perioada a sarcinii este foarte proababil sa ai numeroase pofte si sa te confrunti cu o senzatie de foame continua. Sigur, ca acest lucru nu este general valabil pentru toate gravidele, dar mare parte din ele descriu aceste stari. Indiferent ca e vorba despre pofta de dulce sau dorinta de a gusta ceva acru ori cheful de incerca mancaruri care pana la acest punct nu ti-au facut cu ochiul, e bine sa stii ca acestea sunt simptome comune ale unei sarcini.
Te confrunti adesea cu stari de somnolenta
Odata cu cresterea nivelului de progesteron din sange, oboseala poate fi din ce in ce mai frecventa. Mai mult decat atat, starile de somnolenta s-ar putea sa te doboare la ore la care nu erai obisnuita sa adormi ori in timpul zilei, in toiul activitatilor cotidiene.
Ai greturi si ai observat modificari la nivelul sanilor
Daca ceva mai devreme aminteam de pofta cu care ai vrea sa te infrupti din anumite alimente, la polul opus se afla starea in care nu poti suporta mirosul sau gustul unor preparate. Starile de greata se pot manifesta cel mai mult dimineata, dar nu este exclus ca acestea sa fie greu de suportat si de-a lungul zilei.
Sensibilitatea la anumite arome s-ar putea sa iti dea ceva batai de cap, asa ca nu te mira daca refuzi sa iti mai pulverizezi parfumul preferat sau daca alte miresme acum nu iti mai sunt deloc pe plac.
In plus, vei observa si ca sanii sunt multi mai tari, mai sensibili, stare foarte asemanatoare cu cea sindromului premenstrual.
Emotivitate excesiva
Aceast stare emotionala este data in mare parte prezenta hormonului HCG, responsabil de evolutia sarcinii pana in trimestrul al doilea. El este responsabil de toate emotiile de care vei avea parte in aceasta etapa, si totodata de starile de disconfort de care mentionam mai sus, faimoasele greturi. Tot acum poti trece foarte usor de la o stare la alta, poti deveni destul de irascibila si poti plange din orice, chiar si de la o stare indusa de vizionarea unei reclame comerciale.