Stresul în cuplu. Cum îl poți gestiona în cinci pași simpli
Publicat pe 11.06.2018 la 09:52 Actualizat pe 11.06.2018 la 09:54
Stresul care apare într-un cuplu nu are mereu o sursă ușor de depistat, deși cei mai mulți dintre oameni care suferă de stres indică drept principală cauză munca. Orele interminabile de la birou, un șef care îți dă mereu bătăi de cap, perspectiva unei restructurări sau pur și simplu faptul că nu te adaptezi într-un anumit cadru social își poate aduce tensiune în viața cotidiană și, de foarte multe ori, și în cea de cuplu, fie că ne dăm seama sau nu. Nu doar munca ne cauzează însă stres, ci și anumiți prieteni, problemele familiale, cheltuielile mari cu anumite produse sau bunuri, atingerea unei anumite vârste, precum și lucruri mărunte ca distanța mare de la birou până acasă sau nervii din trafic. Toate acestea le duce, câteodată inconștient, și acasă, iar viața noastră de cuplu are de suferit.
Nu transforma stresul celuilalt în motiv de scandal
Nu trebuie să iei personal motivul de stres al partenerului. Trebuie să fii conștient că este vorba despre o etapă care se va atenua și va dispărea complet și să încerci să nu faci prea mare caz de asta, chiar dacă mulți dintre noi ajungem acasă și răbufnim la adresa celui drag tocmai din cauza stresului acumulat peste zi. Este important să gândești în perspectivă și, dacă simți că celalalt este stresat, să îl lași să scape de acest sentiment fără a cauza o ceartă inutilă. Mai degrabă fă un gest drăguț pentru partener. Cumpără-i ceva frumos. Dacă petrece prea mult timp la birou, ia-i un scaun de masaj de la ScauneOnline.
Spațiul propriu e important
Mulți dintre noi avem tendința de a încerca, mai ales cu persoana iubită, să rezolvăm ceea ce intuim că îi deranjează, chiar dacă asta nu ține de noi, de cele mai multe ori și nu facem altceva decât să agravăm situația. Spațiul propriu este important. Dacă simți că cel de lângă tine este nervos sau stresat, dă-i spațiu să se liniștească și încearcă să nu adaugi și mai multă tensiune. E greu de multe ori să ne abținem, însă poate fi mai eficient.
Ieșiți separat cu prietenii
Nu acapara tot timpul liber celui de lângă tine. Dă-i șansa să îi fie dor să te aibă alături. Și, mai important, nu critica ieșirile sau distracția alături de prieteni, fără ca tu să fii prezent. Câteodată băieții au nevoie să fie băieți și să vadă un meci împreună pe stadion fără să aibă grija urechilor tale sensibile și câteodată fetele au nevoie să se simtă fete la un masaj de relaxare, fără să audă mișto-uri.
Preia din sarcinile partenerului
Există șansa ca partenerul tău să se simtă copleșit de sarcinile care îi revin, fie că vorbim de muncă sau de cele domestice. Încearcă să îl ajuți din când în când și să faci mai multe lucruri prin casă, să ieși la cumpărături sau, de ce nu, să faci curat, dacă ești de părere că l-ar putea degreva e celălalt de anumite dureri de cap sau tensiuni.
Planifică ceva drăguț
Un concediu preferabil, mai ales că a venit vara, dar în general, încearcă să faci ceva drăguț pentru cel de lângă tine. Nu neapărat un gest mare, poate fi vorba de un picnit organizat în parc, de o ieșire la un restaurant nou, de un film bun sau de o poziție nouă. Important este ca omul de lângă tine să știe că te gândești la el și că e important pentru tine. Noul este mereu bun în orice relație pentru că alungă monotonia și ajută la detensionarea situațiilor.