5 secrete pentru cel mai fraged aluat de plăcintă
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 17.06.2020 la 14:06
Actualizat pe 17.06.2020 la 14:06
Cine nu iubește plăcintele? Pot fi dulci, sărate, cu fructe, cu brânză sau cu legume și practic este imposibil să nu găsești una pe gustul tău. Unde mai pui că se fac relativ ușor și costă puțin.
Toată filosofia plăcintei stă, de fapt, în aluatul care trebuie să fie fraged și ușor de întins. Fă operațiunea aceasta cu un sucitor modern de aluat de calitate și nu improviza. Doar așa te vei asigura că plăcinta va fi și aspectuoasă, pe lângă faptul că va ieși extrem de gustoasă.
Cum am spus deja, secretul unei plăcinte perfecte este aluatul. Există mai multe rețete pentru aluatul fraged, fiecare cu trucurile și secretele ei. Noi îți recomandăm să mergi pe varianta clasică de aluat, pe care o foloseau cu succes și bunicile noastre. Ai nevoie doar de făina, unt și apă. Poți să mai adaugi un vârf de sare, iar un pic de zahăr ajută la aromatizarea aluatului.
Așa cum ați aflat din titlu, acest aluat foarte simplu are și el secretele lui - noi am am analizat și experimentat și am găsit cinci - pe care ți le împărtășim și ție.
- Apa şi untul trebuie să fie reci atunci când începi să prepari, deci ar fi ideal să pui o sticlă de apă și untul în frigider cu câteva ore înainte.
- Adaugă apa treptat în vasul în care pregătești aluatul, până în momentul în care acesta se desprinde de mână şi poate fi adunat într-un bulgăre.
- Frământă coca atât cât este necesar pentru ca toate ingredientele să se combine. Dacă vei insista cu operațiunea, aluatul tău va deveni elastic şi se va întări la copt.
- După ce ai terminat de frământat, pune bulgărele de aluat într-o folie și lasă-l să se odihnească la rece, în frigider, cel puţin o oră, după care îl scoți și îl întinzi cu sucitorul.
- Esențial este și materialul vasului pe care îl bagi în cuptor. Pune plăcinta într-o tavă sau formă metalică și renunță la cele din porțelan sau sticlă, pentru că vor lăsa fundul plăcintei necopt. Am învățat și noi asta de la cei mai pricepuți cofetari.
Pentru ca plăcinta ta să se coacă uniform în cuptor și să arate bine, îndepărtează aluatul în exces de la marginile tăvii, iar înainte de a adăuga umplutura, înțeapă foaia de aluat cu o furculiță pentru ca aceasta să poată respira.
Înainte de toate, asigură-te că folosești o făină de calitate, pe care să o cerni înainte de a te apuca de frământat. Astfel, făina se aerisește, iar aluatul va ieşi pufos și fraged.