Ce se întâmplă dacă mănânci ceva expirat. Alimente care sunt periculoase după data de expirare
Publicat pe 23.07.2021 la 20:05 Actualizat pe 23.07.2021 la 20:05
Toată lumea a auzit de expresia ”a se consuma înainte de...” care se află pe absolut toate ambalajele alimentelor, însă ce se întâmplă dacă nu respecți ceea ce scrie pe etichetă, respectiv ce se poate întâmpla dacă mânănci ceva expirat. Iată ce poți păți dacă consumi alimente expirate, dar și care sunt cele mai periculoase mâncăruri după data de expirare.
- Ce poți păți dacă mănânci alimente expirate
- Care sunt cele mai periculoase alimente după data de expirare
Ce înseamnă data de expirare a unui aliment
Data de expirare a unui aliment se referă, de fapt, la perioada în care produsele pot fi consumate la calitatea maximă de prospețime. De asemenea, alimentele pot fi consumate și mai târziu cu câteva zile, fără ca sănătatea a fi pusă în pericol, astfel că alimentele își pierd din proprietăți și din acest motiv producătorii își iau măsuri de precauție și inscripționează un termen anume.
De exemplu, laptele își păstrează gustul chiar și după o săptămână de la data expirării, asemenea și brânza topită care se poate consuma până la 10-14 zile după data inscripţionată pe ambalaj.
Ce se întâmplă, în general, dacă mănânci ceva expirat
Dacă mănânci ceva expirat, de cele mai multe ori nu se întâmplă nimic, astfel că multe dintre alimente, exceptându-le pe cele perisabile, își păstrează din calități și după perioada de expirare, așa că dacă sunt păstrate în condiții bune. Există cazul cel mai rău, acesta fiind doar schimbarea gustului.
De asemenea, în cazul alimentelor perisabile, există posibilitatea ca nu toate acestea să rămână în condiții optime și după data de expirare, astfel că anumite alimente pot dezvolta o bacterie comună, precum e-coli care poate duce la grave probleme de sănătate.
Ce se intâmplă dacă mănânci iaurt expirat
Iaurtul se numără în categoria de produse alimentare perisabile. În cazul acestuia, data expirării este fixată la o lună după ambalare și poate fi consumat încă mai multe zile peste respectiva dată inscripționată pe ambalaj.
De altfel, studiile efectuate de specialiști arată că iaurtul își păstrează valorile nutriționale intacte până în a 35-a zi de la expirare, însă acest lucru fiind posibil doar prin respectarea anumitor condiții, respectiv produsul să fi fost conservat în frigider, să nu prezinte găuri în ambalaj, să nu aibă mucegai și să nu aibă un miros neplăcut.
Ce se întâmplă dacă mănânci ciocolată expirată
Ca și în cazul altor alimente, nu se întâmplă nimic dacă mănânci ciocolată expirată, astfel că și acest produs poate fi păstrat pentru o lungă perioadă de timp, așa că și după sfârșitul perioadei de valabilitate a produsului, îl puteți păstra preț de șase luni.
De asemenea, ciocolata expirată poate fi consumată, dar chiar și folosită în prepararea deserturilor, însă este bine de reținut că acest lucru este posibil doar dacă produl a fost păstrat în condiții optime.
Ce se intâmplă dacă mănânci alte dulciuri expirate
De asemenea, dulciurile industriale au de obicei un termen de valabilitate foarte lung, astfel că acestea pot fi consumate și după data expirării fără niciun fel de risc. Acest lucru este posibil datorită ingredientelor folosite în prepararea dulciurilor care împiedică alterarea.
Totodată, majoritatea dulciurilor pot fi consumate după data expirării inscripționată pe ambalaj, însă trebuie antenție sporită la cele precum bomboane, ciocolată și alte produse care sunt învelite în ambalaje, astfel că trebuie să ne uitmă cu atenție dacă învelișul acestora este în regulă pentru a nu prezenta găuri sau alte probleme ce ar putea duce la stricarea produsului.
Ce se întâmplă dacă gătești cu făină expirată
Făină face parte din categoria alimentelor neperisabile, astfel că aceasta poate fi folosită oricând dacă este depozitată corespunzător.
În acest sens, dacă gătești cu făină expirată nu există vreun risc, astfel că acest aliment este pe departe de a se strica dacă va fi depozitat așa cum trebuie.
Alimentele care nu expiră niciodată
Există o listă destul de lungă cu alimente care nu expiră niciodată, astfel că dacă depozitarea acestora este corespunzătoare, pot fi folosite și gătite oricând. Pe ambalajul acestora apare într-adevăr un termen de valabilitate, însă dacă condițiile de păstrare a produselor sunt optime, putem să nu ne facem griji privind expirarea acestora.
Pe această listă de alimente care nu expiră niciodată se află: mierea, orezul, sarea, făina, mălaiul, grișul, pastele, alcoolul distilat, mazărea uscată, pastele, zahărul, cafeaua instant, fasolea uscată, siropul de arțar.
De ce apa îmbuteliată are dată de expirare
Data de expirarea de pe ambalajul apei îmbuteliate poate stârni confuzie în rândul consumatorilor. Ei bine, este bine de știut că este recomandat ca produsul să nu fie consumat după expirarea termenului de valabilitate, căci în acest caz este vorba de plasticul în care apa este îmbuteliată, astfel că acesta are un grad de permeabilitate. În acest sens, compoziția acestuia se poate infiltra in apa, contaminand-o.
Citește și: ÎNTREBAREA ZILEI: Cum să faci laptele să fie bun după data de expirare?