Ceaiul de sunătoare- preparare, beneficii și contraindicații. De ce se bea seara
Publicat pe 25.01.2022 la 18:18 Actualizat pe 25.01.2022 la 18:18
Ceaiul de sunătoare aduce foarte multe beneficii pentru organism dacă este consumat pe o perioadă determinată. Sunătoarea a fost folosită în medicina tradițională pentru tratarea afecțiunilor.
- Ceaiul de sunătoare- preparare, beneficii și contraindicații
- De ce se bea seara
Ceaiul de sunătoare aduce foarte multe beneficii pentru organism, iar dacă îl vom consuma mai des sănătate noastră nu va fi periclitată. Sunătoarea a fost folosită pentru tratarea afecțiunilor ăn medicina tradițională.
Cum se prepară ceaiul de sunătoare
Pentru a prepara un ceai de sunatoare, adăugați una sau doua lingurite de flori uscate în 250 mililitri de apa clocotită. Lăsați compoziția la infuzat timp de 10-15 minute, la temperatura camerei, apoi strecurați-o si consumați-o cu 30 de minute înainte de masa. Licoarea poate fi consumată neîndulcita sau cu puțina miere.
Ceaiul de sunătoare are multe beneficii, dar și contraindicații
Sunătoarea este cunoscută pentru efectele sale benefice pentru sistemul nervos. Aceasta ajută în cazul depresiei, anxietății și stresului. Este recomandată în caz de colici abdominali, bilare sau gastrită.
Sunătoarea poate fi folosit sub forma de infuzie, ulei de sunătoare sau tincturi, dar nu trebuie să exagerăm cu cantitățile.
Dr. Ruxandra Constantin, medic primar apifitoterapeut, a spus că la nivel intern stimulează secreția și exerția de bilă, iar în administrarea internă sunătoarea trebuie clar dozată, respectiv 2-3 căni de infuzie.
Sunătoarea face parte din cateogira plantelor fotosensibilizate, iar expunerea la soare va provoacă erupții și alergi la soare. Persoanele care urmăresc un tratament trebuie să aibă mare atenție când utilizează această plantă, deoarece le va scade eficiența.
Sunătoarea nu se recomandă copiilor sub 14 ani și nici femeilor însărcinate, deoarece nu se știe ce efecte adverse ar putea apărea.
Ceaiul de sunătoare pentru ficat
Ficatul poate fi regenerat cu ajutorul unei cure cu remedii pe bază de sunătoare. Specialiștii spun că hiperforina, unul dintre compușii din plantă, distruge virusurile care produc hepatitele de tip B și C. Pulberea se prepară din mai multe plante în părți egale: flori de sunătoare, flori de coada-șoricelului, semințe de armurariu, flori de anghinare, frunze sau flori de rostopască. Se macină plantele uscate și semințele cu o râșniță de cafea. Se ia apoi câte o linguriță de pulbere, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă,timp de o lună. Se înghite preparatul cu puțin lichid.
Beneficii pentru stomac
Ceaiul de sunatoare ajuta in tratarea enterocolitei, gastritei hiperacide, ulcerului, indigestiei, deoarece are o influență pozitivă asupra stomacului.
Ceaiul de sunătoare slăbește?
Ceaiul de sunătoare este un adevărat remediu anti-obezitate, deoarece conferă o stare de tonus psihic şi de vigilenţă, iar suferința produsă de reducerea cantităţii de hrană este redusă semnificativ. El oferă o dispoziţie pentru o viaţă activă şi pentru activitate fizică. Infuzia ajută la pierderea câtorva kilograme care se pun la loc la prima criză afectivă compensată cu mâncare din belşug, îmbunătăţind stilul de viaţă.
Ce alte beneficii are ceaiul de sunătoare
Ceaiul de sunatoare este benefic si pentru piele, aplicat sub forma de comprese, ceaiul de sunatoare este indicat pentru tenul iritat, uscat si ridat. De asemenea este indicat pentru micile taieturi sau arsuri la nivelul pielii, favorizand cicatrizarea acestora.
Ce contraindicații are sunătoarea
Sunatoarea nu este indicata celor care au probleme cu hipertensiunea, iar pacienții care urmează un tratament cu antipderesive, aticoagulante, contraceptive orale, medicamente, antiasmatice sau imunosupresive trebuie să evite consumul acestui ceai, deoarece efectul medicamentelor ar putea fi diminuat.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de sunătoare seara
Dacă ceaiul de sunătoare este consumat seara persoanele pot deveni foarte agitate și se pot produce episoade de insomnii.
Câte căni de ceai de sunătoare se pot bea pe zi
Este indicat să se consume 3 căni pe zi de ceai de sunătoare timp de o lună pentru a nu exista alte complicații. Dacă este folosit pentru o perioadă mai lungă, persoanele pot avea erupții pe piele.
Citește și: Care este ceaiul care îți curăță arterele. Urmeaza următoarele remedii simple pe bază de plante