Chifteluțe cu dovlecei și cartofi. Preparatul pe care să-l gătești în timpul postului

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 16.03.2025 la 19:37
Actualizat pe 16.03.2025 la 19:37
Rețetă rapidă de chifteluțe cu legume se prepară simplu. În perioada de post, ele sunt alegerea ideală! Gătite cu dovlecei, cartofi, morcov și ceapă sunt perfecte pentru o masă hrănitoare. Fie că le servești ca gustare, prânz sau cină, vor adăuga o notă delicioasă și sănătoasă în dieta ta.

Cum să prepari chiftelele cu legume
Pixabay
- Chifteluțe cu dovlecei și cartofi
- Preparatul pe care să-l gătești în timpul postului
Dacă îți dorești o rețetă gustoasă și sănătoasă, chiftelele din legume sunt alegerea perfectă! Aceste chiftele sunt ușor de preparat, pline de vitamine și nutrienți, și reprezintă o alternativă minunată la rețetele tradiționale de chiftele din carne.
Ingrediente
- 2 dovlecei
- 2 cartofi
- 1 ceapă
- 1 morcov
- Sare (după gust)
- Ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Curăță dovleceii, cartofii, morcovul și ceapa. Dă dovleceii și morcovul pe răzătoare mare, iar cartofii și ceapa toacă-i fin sau dă-i și pe ei prin răzătoare.
După ce legumele au fost rase, pune-le într-un bol mare și adaugă sare după gust. Stoarce excesul de apă din dovlecei și morcov pentru a obține un amestec mai uscat. Dacă dorești, poți pune și pesmet sau făină pentru a obține consistența dorită, mai ales dacă vrei ca chiftelele să se țină mai bine. Ia câte o lingură din amestecul de legume și formează mici bile sau chiftele cu mâinile umezite.
Încinge o tigaie cu ulei la foc mediu. Prăjește chiftelele pe fiecare parte până devin aurii și crocante, aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte. Scoate chiftelele pe un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei. Servește-le calde alături de o salată sau de o garnitură din orez.
De ce să consumi dovlecei
Dovleceii sunt bogați în vitamine precum vitamina C, vitamina A și vitaminele din complexul B (B6, folat), care susțin sistemul imunitar, sănătatea ochilor și metabolismul.
Sunt o sursă bună de fibre, ceea ce contribuie la îmbunătățirea digestiei și menținerea unui tranzit intestinal sănătos. Fibrele ajută, de asemenea, la prevenirea constipației.
Legumele sunt săraci în calorii și grăsimi, fiind o opțiune ideală pentru persoanele care vor să mențină o greutate sănătoasă sau să piardă câteva kilograme.
Consumul de dovlecei poate ajuta la reducerea inflamației din corp, datorită conținutului de antioxidanți și compuși antiinflamatori.