Ciorbă de roșii cum o făceau bunicile. Rețetă simplă pentru un preparat care te trimite înapoi în copilărie
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 27.07.2022 la 12:41
Actualizat pe 27.07.2022 la 12:45
Ciorba de roșii făcută de bunica poate fi desemnată cu ușurință cea mai bună ciorbă sau cel puțin cea mai bună ciorbă de post. Rețeta pentru un astfel de preparat este simplă, iar prepararea nu durează prea mult, astfel că este perfectă și pentru bucătăresele mai neexperimentate.
- Ciorbă de roșii ca la bunica
- Rațetă simplă pentru perioada postului
Unul dintre preparatele care ne aduc amintiri de pe vremea când petrecea vacanțe la bunici este vestita ciorbă de roșii. Este ciorba de post care surprinde prin savoare și este perfectă chiar și rece, în zilele caniculare de vară. Iată rețeta simplă pe care trebuie s-o urmezi dacă vrei o ciorbă de roșii cum o făcea bunica!
Rețetă de ciorbă de roșii ca a bunicilor
Ingrediente
1 kg de roșii bine coapte;
1 ceapă;
1-2 morcovi;
1 rădăcină de păstârnac;
1 țelină mică, cu lujeri și frunze;
1 crenguță de cimbru;
2 linguri cu ulei;
sare și piper după gust;
2,5 litri de apă;
1 legătură de pătrunjel verde sau leuștean.
Mod de preparare
Se vor pune într-o oală aproximativ 2 litri de apă la fiert. Când ajunge la punctul de fierbere, se adaugă și o linguriță de sare și se amestecă până când se dizolvă în întregime. La câteva minute după, se pun roșiile bine spălate în apă, se opăresc pentru maximum 2 minute, se scurge apa și lasă roșiile să se tempereze puțin. Apoi, se îndepărtează coaja și se toacă roșiile cubulețe.
Se trece la curățarea și toacarea cepei solzișori. Se curăță și morcovii, rădăcina de țelină și păstârnacul. Le dăm pe toate pe răzătoare sau le tocăm în cuburi. Țelina și pătrunjelul verde se spală și se lasă la scurs.
Se pune o oală cu apă la fiert. Pe un alt ochi al aragazului se pune o tigaie în care se pune la încins puțin ulei. Se adaugă ceapa, care nu va fi călită și doar trecută puțin prin ulei pentru a-și degaja gustul. Se adaugă morcovul, țelina și păstârnacul și se amestecă pentru 1 minut. Tot amestecul se pune în oala cu apa fierbinte și se lasă la fiert până când sunt moi, apoi se adaugă roșiile.
Se pun peste crenguța de cimbru, lujerii și frunzele de țelină, pe care le vei scoate la final de fierbere. Se adaugă o linguriță de sare și lasă ciorba de roșii să fiarbă pentru 15-20 de minute. La fiinal, guști pentru a vedea dacă mai este nevoie de sare sau piper.
Pătrunjelul verde tocat mărunt se adaugă după stingerea focului.
Citește și: Ciorbă de dovlecei cu lapte bătut. O rețetă veche, tradițională