Ciulama de ciuperci delicioasă. Rețeta pe care să o prepari în perioada postului

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 26.03.2025 la 10:45
Actualizat pe 26.03.2025 la 10:45
Ciulamaua de ciuperci de post este o variantă cremoasă și savuroasă a rețetei tradiționale, perfectă pentru zilele de post. Conopida folosită în rețetă îi oferă o textură fină și catifelată, înlocuind cu succes smântâna și te vei bucura de o mâncare gustoasă.

Ciulamaua se prepară foarte simplu și este delicioasă
Pexels
- Ciulama de ciuperci delicioasă
- Rețeta pe care să o prepari în perioada postului
Ciulamaua de ciuperci de post cu conopidă este o rețetă delicioasă, sănătoasă, ideală pentru zilele de post. Se prepară în doar câteva minute și nu vei avea nevoie de multe ingrediente pentru a te bucura de o mâncare gustoasă.
Ingrediente
- 700 g ciuperci
- 500-600 g conopidă
- 1 ceapă medie
- 20-30 g amidon de porumb
- 1 căciulie usturoi
- 500 ml apă
- 60 ml ulei
- 1/2 legătură mărar
- 1/2 legătură pătrunjel
- 3 frunze dafin
- 5 g sare
- 1 vârf linguriță piper
- 1 linguriță rasă oregano
Mod de preparare
Pentru a prepara o ciulama de ciuperci de post cu conopidă, începe prin a spăla bine conopida și a o rupe în buchețele mici. Curăță ciupercile și taie-le felii, iar ceapa toac-o mărunt. Zdrobește usturoiul și pregătește restul ingredientelor.
Într-o tigaie adâncă sau cratiță, încinge uleiul și adaugă ceapa tocată. Călește-o timp de 2-3 minute, până devine sticloasă, apoi adaugă ciupercile feliate și gătește-le la foc mediu până își lasă zeama.
Separat, fierbe conopida într-o cratiță cu 500 ml apă, frunzele de dafin, sare și piper, timp de aproximativ 10 minute, până devine fragedă. După ce este fiartă, scoate frunzele de dafin și pasează conopida cu un blender sau zdrobește-o cu o furculiță.
Dizolvă amidonul de porumb într-o cantitate mică de apă rece, apoi adaugă-l peste conopida pasată, amestecând bine pentru a evita cocoloașele. Încorporează ciupercile călite și usturoiul zdrobit, apoi lasă totul să fiarbă la foc mic încă 5 minute, până compoziția se îngroașă. Condimentează cu oregano și ajustează sarea dacă este necesar.
La final, presară deasupra mărar și pătrunjel proaspăt tocat. Servește ciulamaua alături de mămăligă caldă sau pâine proaspătă