Cum faci cel mai bun gem de căpșune. 3 rețete pentru toate gusturile
Publicat pe 12.05.2021 la 23:25 Actualizat pe 12.05.2021 la 23:25
Se apropie vara, deci sezonul prielnic pentru pregătirea celor mai gustoase gemuri. Printre preferatele oricui se numără gemul de căpșune, care poate fi preparat prin mai multe metode, rețelete fiind nenumărate. În continuare vă vom prezenta doar trei dintre ele, care satisfac nevoile tuturor amatorilor de gemuri.
- Cele mai gustoase rețete de gemuri de căpșune
- Iată cum se prepară și de ce ai nevoie
Gem de căpșune fără zahăr pentru bebeluși și diabetici
Gemul de căpșuni este foarte dulce, și stim că de obicei se pune destul de mult zahăr în compoziție. Pentru cei mici și cei care suferă de diabet, o alternativă este înlocuirea zahărului cu îndulcitor.
Ingrediente
1 kg de căpșuni
50-200 g de îndulcitor
zeama de la jumatate de lămâie
Mod de preparare
Se pun căpșunile într-o cratiță largă, astfel încât gemul să nu se lipească. Se acoperă cratița cu un capac și se lasă pe foc, cat sa se inmoaie capsunile si sa lase putina zeama. Se amestecă putin, se dă focul mic si se lasă capsunile sa mai fiarba acoperite cu un capac. Se amestecă din nou, se adaugă si zeama de lamaie, continuand sa se amestece și lăsat să mai fiarbă încă cinci minute.
Gem de căpșune, rețetă cu gelatină
Ingrediente
un kilogram de căpșuni
un kilogram de zahăr
o jumătate de lămâie
o linguriță de gelatină
Mod de preparare
Căpșunile se fierb timp de 5 minute la foc mediu. Acestea trebuie amestecate constant cu o spatulă de lemn. Se îndepărtează spuma care se va forma în timpul procesului de gătit. Boabele fierte trebuie lăsate timp de 6 ore la temperatura camerei. După aceea, trebuie tăiate într-un blender sau frecate printr-o sită. Apoi gătește din nou timp de 10 minute și se răcește timp de 6 ore. Căpșunile aproape terminate trebuie să fie fierte din nou timp de 10 minute. Înainte, trebuie adăugat suc de lămâie, stors dintr-o jumătate de lămâie și gelatină dizolvată anterior în apă. Gemul terminat trebuie amestecat bine și lăsat să se răcească.
Gem de căpșune fără conservant
Ingrediente
1 kg de căpşuni
500 g de zahăr
sucul de la jumătate de lămâie
Mod de preparare
Căpşunile se spală şi se curăţă de pete. Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. Se pun căpşunile în cratiţă, se presară cu zahărul şi se adaugă zeama de lămâie. Puneți căpşunile pe foc, şi amestecaţi continuu până încep să lase sirop. După ce gemul începe să fiarbă, la suprafaţă se va forma o spumă. Aceasta trebuie îndepărtată cu o spumieră. Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat şi au devenit translucide, iar siropul în care plutesc s-a legat.
Rețetă de gem de căpșune întregi
Ingrediente
1 kg capsuni
1 kg zahar
50-60 ml zeamă de lamaie
Mod de preparare
Pentru dulceata alegeti capsuni cat mai ferme. Ca marime nu trebuie sa fie foarte mici dar nici prea mari. Cele mari le taiati in doua. Le puneti intr-o cratita încapatoare, iar peste ele turnati tot zaharul. Deasupra se pune zeama de lamaie. Acoperiti si dati la rece timp de 24 de ore. Trebuie sa le lasati suficient timp, ca toate sucurile din capsuni sa fie extrase.
Dupa ce au trecut 24 h, cu o lingura, dati capsunile la o parte dintr-un petec de cratita, astfel incat sa faceti un locas unde se aduna lichidul. Cu un mic polonic scoateti din sirop. La un kg de capsuni scoateti 400 – 450 ml sirop. Puneti ce a ramas pe foc. Lasati sa fiarba la foc mediu. Fierberea trebuie sa dureze 20 de minute, timp in care trebuie pazita constant pentru ca dulceata se prinde si afuma foarte usor. Se amestecata in ea din cand in cand cu grija, ca sa nu striviti capsunile. La sfarsitul acestei perioade veti observa ca volumul dulcetii a scazut iar fructele au capatat un aspect sticlos. Dulceata trebuie lasata sa stea 24 de ore, la temperatura camerei, acoperita cu un capac sau un servet umed, pentru ca zahărul să pătrundă fructele.
Punem siropul la fiert timp de 2-3 minute. Se pune imediat în borcane. Dupa ce au trecut cele 24 de ore, dulceata se pune din nou la fiert. Trebuie sa stati langa ea tot timpul. Fierberea va dura mai putin de data aceasta. Ca sa vedeti cand e gata, faceti o proba. Picurați puțin sirop pe o farfurie, iar după jumătate de oră înclinați farfuria. Dacă siropul nu curge, înseamnă că este gata.