Cum să faci cartofi prăjiți ca la fast-food 

Cum să faci cartofi prăjiți ca la fast-food © Pixabay

Cartofii prăjiți, în ciuda a tot ceea ce se spune despre ei, sunt gustoși și fac parte dintre preferințele culinare ale majorității, însă, cum bine știm, cei pe care-i facem acasă nu sunt niciodată la fel de crocanți și delicioși precum cei de la fast-food. Care să fie secretul? Ei bine, în primul rând, tehnica de prăjire folosită este extrem de importantă pentru textura cartofilor. Apoi, rețeta are și ea particularitățile ei. Iată toate secretele care te ajută să gătești cartofi prăjiți ca la fast-food!

Friteuză te ajută să obții textura 

Cartofii de tipul celor de fast-food nu se prăjesc niciodată în tigaie, ci în baie de ulei pentru a-i obține crocanți, iar pentru asta ai nevoie de o friteuză. Scoate cartofii din frigider, lasă-i să se usuce pe un servețel și încinge uleiul la 148 de grade Celsius. Prăjește-i timp de aproximativ 60-90 secunde la această temperatură și scoate-i din nou pe un servețel pentru ca excesul de ulei să fie absorbit.

Folosește cartofi proaspeți

Deși ai fi tentat să crezi că ai nevoie de cartofi congelați, nu este nici pe departe așa. Ai nevoie de cartofi proaspeți, de preferat cât mai mari pentru a-i putea tăia pe lungime și a obține o formă cât mai apropiată de cei de tip pai de la fast-food. Cartofii se curăță de coajă și se taie în felii cât mai subțiri, de preferat ar fi să aibă o grosime de aproximativ 6 – 6,5 mm, acest diametru permițându-le să fie moi pe interior și crocanți la suprafață.

Folosește sirop de porumb

Spre deosebire de cei de la fast-food, cartofii preparați acasă pot fi mai sănătoși, dacă alegi metodele potrivite. Și asta pentru că nu trebuie să-i faci să reziste în timp pentru că, cel mai probabil, îi vei consuma după ce i-ai gătit. Însă, este bine să știi că poți folosi un truc pentru ca aceștia să nu oxideze, adică să nu capete acea culoare gri: opărește-i câteva secunde înainte. Apoi, prepară un sirop din apă și câteva lingurițe de zahăr sau folosește siropul din porumb. Acest pas te ajută să obții culoarea aurie a cartofilor prăjiți de la fast-food. Spală cartofii și pune-i într-un bol cu apă în care adaugi siropul, fie cel făcut de tine, fie cel din porumb. Lasă-i la frigider timp de 30 de minute, asigurându-te că apa acoperă integral cartofii.

Folosește ulei de soia sau ulei de alune

Un truc care te ajută să obții cartofii la fel de crocanți și gustoși ca cei de la fast-food este legat de uleiul pe care-l folosești la prăjit. Alege un ulei cu temperatură mare de prăjire, așa cum este uleiul de soia, care poate fi încins până la 234 grade Celsius, sau uleiul de alune/arahide, care suportă temperaturi de 221/231 grade Celsius.

Pune cartofii la congelator

Ultimul pas pe care trebuie să-l respecți cere să pui cartofii semi-prăjiți la congelator pentru 15-20 de minute. Apoi, îi scoți și-i adaugi în a doua baie de ulei până ce culoarea lor devine aurie. Pui sare la final și te poți bucura de aroma și textura cartofilor de la fast-food chiar la tine acasă. O parte din această rețetă a fost dezvăluită chiar de reprezentanții unei mari companii de fast-food din lume și poți urmări materialul video aici.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro