De ce nu e bine să spălăm carnea de pui înainte de a o prepara. Cum dăunează acest obicei asupra organismului
Publicat pe 13.05.2021 la 22:01 Actualizat pe 13.05.2021 la 22:44
Carnea de pui este un subiect controversat în rândul tuturor persoanelor pasionate de gătit, însă au existat mai multe dezbateri pe o anumită temă legată de acest subiect, se spală sau nu carnea de pui înainte de a o găti?
- De ce nu e bine să speli carnea de pui înainte de a o găti
- Cum îți poate afecta sănătatea acest obicei
Un obicei pe care majoritatea persoanelor îl au este acela de a spăla carnea de pui înainte de a o prepara, însă conform unui studiu al Departamentului Agriculturii al Statelor Unite ale Americii și al Universității de Stat din Carolina de Nord, crește riscul de intoxicație alimentară în cazul în care se spală carnea de pui.
Carnea de pui, în general, poate fi contaminată cu bacterii precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens, iar acestea sunt eliminate din aliment, doar în momentul în care, carnea este preparată, însă daca aceasta este spălată înainte de gătit, bacteriile pot ajunge pe instrumentele de bucătărie care vor fi folosite.
”Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a spus secretarul adjunct al USDA, pentru securitatea alimentelor Mindy Brashears.
Pentru a îndepărta toate suspiciunile, a fost realizat un studiu pe această temă
Experții și-au propus să înlăture toate suspiciunile cu privire la acest subiect controversat, astfel că au realizat un studiu pe 300 de persoane, care au fost împărțite în două grupe și au fost rugate să prepare salată și pulpe de pui. Unei grupe i s-a oferit instrucțiuni clare cu privire la gătit, inclusiv să nu spele carnea de pui, în timp ce, cealaltă grupă nu a primit nicio informație. Rezultatul studiului a fost acela că 26% dintre cei ce au spălat carnea de pui au avut bacteria E.Coli în salată, față de 20%, cei care nu au spălat carnea.
"Spălatul cărnii crude de pui este o practică comună[...] Le recomandăm oamenilor să nu o mai spele și încercăm să îi facem pe aceștia să conștientizeze riscul bacteriei campylobacter[...] Campylobacter este o problema serioasă. Această poate cauza boli serioase și chiar și moartea", a declarat Catherine Brown, director executiv la Food Standards Agency din Marea Britanie.
Banalul obicei de a spăla carnea de pui poate duce la intoxicații alimentare, care se manifestă prin diaree, febră, crampe și dureri de stomac, astfel că oamenii de știință recomandă tuturor pasionaților de bucătărie, să nu spele carnea de pui și această să fie gătită, eventual, după alte alimente, cum ar fi legumele.