Iahnie de fasole cu ciolan afumat, o rețetă tradițională de iarnă
Publicat pe 01.12.2021 la 12:36 Actualizat pe 01.12.2021 la 13:18
Iahnia de fasole cu ciolan afumat este una dintre cele ma populare rețete pe perioada iernii. Într-adevăr, acest preparat necesită răbdare, dar când vin sărbătorile de Crăciun, toți românii se bucură de mese copioase și gustoase.
- Cea mai bună iahnie de fasole cu ciolan afumat.
- Trucuri pentru cea mai bună iahnie de fasole.
Sărbătorile de iarnă aduc fericire și pace în sufletul oamenilor, dar sunt necesare și foarte multe pregătiri pentru o masă copioasă. Noi vă prezentăm una dintre cele mai simple și gustoase rețete.
Rețetă de iahnie de fasole cu ciolan afumat
Iahnia de fasole cu ciolan afumat este, într-adevăr, una dintre cele mai apreciate delicatese de români, iar noi avem cea mai gustoasă rețetă.
Ingrediente
- un kilogram de ciolan afumat dezosat
- 400 grame de fasole uscată
- două cepe
- 4 fire de cimbru uscat
- 3 frunze de dafin
- 4 fire de tarhon proaspăt
- 4 căței de usturoi
- o țelină
- un păstârnac
- 3 morcovi
- un ardei gras
- doi cartofi
- un păstârnac
- o linguriță de chimen măcinat
- 400 ml de suc de roșii
- 2 linguri de ulei
- boia, sare și piper
Mod de preparare
Se lasă fasolea la îmuiat peste noapte, iar a doua zi se pune la fiert la foc mediu, se strecoară și se mai pune o dată. După ce am pus fasolea în a treia apă, se adaugă și ciolanul afumat, țelina, un păstârnac și doi morcovi. Curățăm cartofii de coajă, iar apoi îi punem și pe ei la fiert. Se adaugă cimbrul și frunzele de dafin, după care se lasă la fiert.
După ce au trecut 15-20 de minute amestecăm în fasole până când vedem că începe să se înmoaie. Dacă observăm că mai este nevoie de apă, adăugăm doar apă fierbinte, nu rece. Pentru a testa dacă ciolanul este fiert putem folosi o furculiță, iar dacă putem străpunge cu ușurință înseamnă că este gata și îl scoatem să se răcească la temperatura camerei.
Fasolea trebuie strecurată, dar nu aruncăm apa. Tăiem morcovii, ardeiul și ceapa cubulețe, dar nu le amestecăm, după care usturoiul și tarhonul. Când observăm că ciolanul s-a răcit, îl vom tăia și pe el cubulețe. Călim morcovul, iar când începe să se rumenească adăugăm ceapa, tarhonul, ardeiul și usturoiul.
Când am terminat de căilt le vom adăuga în apa în care a fost fasolea și lăsăm la fiert. După aceea tocăm mărarul și îl adăugăm în apa respectivă. Apoi punem ciolanul, fasolea și adăugăm puțină apă. Se adaugă și sucul de roșii și se lasă la fiert. Sare, piper, boia și zahăr punem după gust, iar acum este bun pentru servit.
Cum se pregătește fasolea ca să fiarbă mai repede
Dacă ne dorim ca fasolea să fiarbă mai repede este necesar să avem foarte multă răbdare. Mai întâi trebuie să splălăm fasolea de 3-4 ori în apă rece, iar apoi o lăsăm într-un vas cu apă pentru patru ore. După ce a trecut acest timp, aruncăm apa respectivă și o mai splălăm de două ori. Înainte de a o pune la fiert, în oala respectivă trebuie să punem un cartof și o lingură de zahăr.
Se lasă la fiert pentru 30 de minute, după care adăugăm o linguriță de bicarbonat. Se strecoară boabele, iar apoi se pun din nou la fiert pentru 15 minute.
Trucuri pentru cea mai bună iahnie de fasole
Unul dintre trucurile pentru a găti cea mai bună iahnie de fasole este adăugarea bicarbonatului, dar nu într-o cantintate prea mare. În caz contrar, fasolea va rămâne fără vitamine. De asemenea, un alt secret al acestui preparat este spălarea boabelor de fasole în mai multe ape.
Citește și: Preparatul tradiţional românesc! Fasole cu ciolan