Ingredientul pentru cei mai buni castraveți murați în saramură. Femeile de la țară îl folosesc de sute de ani
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 23.08.2022 la 10:38
Actualizat pe 23.08.2022 la 10:38
Vine sezonul murăturilor, așadar, trebuie să îți faci lista cu legumele pe care vrei să le pui la murat în această toamnă. Noi îți venim în ajutor și îți facem câteva recomandări și sugestii, în ceea ce privește murarea castraveților.
- Reteță de castraveți murați în saramură
- Cum se prepară corect saramura
Pentru că în scurt timp vine sezonul murăturilor, majoritatea gospodinelor din România își fac lista cu legumele pe care să le bage la borcan pentru această iarnă. Ei bine, castraveții sunt nelipsiți de pe listele tuturor, deoarece sunt cele mai ușor de murat legume. Există multe moduri prin care poți să murezi castraveții, dar pentru un gust delicios garantat este necesar să folosești acest ingredient.
Castraveți murați în saramură
Castraveții murați în saramură pot să fie cele mai dorite murături din cămara ta în această iarnă, însă dacă nu respecți anumiți pași și unele ingrediente, poți să dai greș foarte ușor. Indiferent de rețetă, gospodinele profesioniste spun că totul depinde un ingredient, pe lângă care nu trebuie să trecem cu vederea, dacă vrem să ne surprindem plăcut familia, în această iarnă.
Mai mult decât atât, majoritatea oamenilor îl evită atunci când pun murături și îl înlocuiesc cu un alt ingredient, care nu face decât să strice gustul castraveților. Îngredientul secret de care trebuie neapărat să ții cont când pui murături, este sarea. Însă, nu orice fel de sare. Este recomandată sarea de mare sau grunjoasă, și evitarea complet a celei iodate.
Pentru a părea procesul de punere al murăturilor mai simplu, haideți să vedem cum se prepară castraveții murați, după o rețetă simplă, dar corectă, care îți va păstra murăturile așa cum ți le dorești. Ai nevoie de puține ingrediente.
Rețetă de castraveți murați
Pentru această rețetă, ai nevoie de câteva ingrediente pe care le folosește orice gospodină când pune castraveți la murat. Este vorba despre:
- 5 kg de castraveți
- 3 L de apă
- 1 L de oțet
- Sare grunjoasă sau sare de mare
- 3 bucăți de usturoi
- 6 linguri de zahăr
- Ceapă după gust, 1 sau 2 bucăți
- Piper boabe
- 5 rădăcini de hrean
- 10 frunze de dafin
- Muștar boabe
- 3 fire de mărar uscat
Modul de preparare
Se pun firele de mărar în borcanele spălate, apoi se aranjează castraveții, astfel încât să stea strânși. În spațiile goale se bagă hreanul tăiat în lungime, peste care se pune muștarul boabe și mărar. După ce ai terminat de pregătit borcanele cu castraveți, trebuie să te ocupi de saramură.
Cum se prepară sarmura pentru castraveții murați
Începi prin a pune la fiert saramura formată din apă, oțet, sare, piper boabe, zahăr și frunze de dafin. O ții pe foc până dă de câteva ori în clocot, apoi se poate turna în borcane. Acestea trebuie să fie închise bine, cu atenție, apoi puse la fiert.
Pentru a evita un moment neplăcut în care se pot sparge, este recomandat să nu uiți să pui pe fundul borcanelor bucăți de hărtie. După ce apa începe să fiarbă se mai lasă 15 minute pe foc, apoi depozitate într-un loc din bucătărie în care să se poată răci.