Ingredientul secret care nu trebuie să lipsească din Vasilopitta. Prăjitura aduce noroc în orice casă dacă se mănâncă în prima zi din an
Publicat pe 31.12.2023 la 23:00 Actualizat pe 31.12.2023 la 00:40
Anual, la data de 1 ianuarie, are loc una dintre cele mai importante sărbători ale anului calendaristic. Ei bine, Sfântul Vasile se marchează, totodată, începutul ciclului de sărbători importante de peste an. Puțini știu, însă există o prăjitură de origine grecească, Vasilopita sau plăcinta Sfântului Vasile, închinată acestui mare sfânt, despre care se spune că aduce mult noroc dacă este consumată în prima zi a anului. Iată cum se prepară!
- Rețetă de Vasilopita
- Prăjitura care aduce noroc în orice casă dacă se mănâncă în prima zi din an
Sfântul Vasile este considerat unul dintre cei mai mari teologi creștini, supranumit “Doctor al Bisericii” și “păzitorul de duhuri rele”. Acest sfânt s-a remarcat de-a lungul vieții și prin spiritul justițiar și activitățile sale caritabile remarcabile.
Rețetă de Vasilopita
Ingrediente
Pentru blat:
-375 g unt;
-600 g zahăr;
-6 ouă;
-coaja a 2 portocale;
-1/2 cană suc de portocale;
-200 g iaurt grecesc;
-1 lingurita esență de vanilie;
-750 g făină albă, cernută;
-praf de copt;
-un praf de sare;
-un bănuț învelit în hârtie de copt.
Pentru glazură
-450 g zahăr pudră;
-5 linguri de apă fierbinte sau lapte;
-2 linguri esență de vanilie
Mod de preparare
În acest fel, având toate ingredientele vine partea mult așteptată, și anume prepararea. Așadar, pentru a prepara această rețetă de prăjitură specifică noului an, începeți prin a separa gălbenușurile de albușuri.
Apoi, puneți albușurile în vasul mixerului și adăugați un praf de sare. Aceste albușuri se bat spuma până când amestecul este foarte gros și lucios, cum este cel pentru bezele și tot acum se pune amestecul într-un alt vas și se lasă deoparte.
Separat, în bolul curat mixerului, adăugați untul și zahărul și bateți pentru un timp de aproximativ 20 de minute, până când untul devine cremos și pufos ca frișca și adăugați gălbenușurile, pe rând, în timp ce amestecați, lăsând timp pentru ca fiecare să fie absorbit.
În continuare, se adaugă apoi sucul de portocale, extractul de vanilie, coaja de portocală, iaurtul și se amestecă totul foarte bine.
După aceea, în vasul cu amestec, adăugați 1/3 din făina cernută, praful de copt și amestecați totul cu o spatulă și încorporați 1/3 din spuma de albușuri, amestecând cu mișcări circulare ușoare de jos în sus.
Țineți minte și repetați cu restul de făină și bezea, adăugând 1/3 din făină, amestecați, adăugați 1/3 de bezea până când toate ingredientele sunt combinate. Iar apoi, pentru a coace vasilopita, preîncălziți cuptorul la 200°C. Dacă este cuptor cu ventilator, se setează la 180°C.
Prăjitura care aduce noroc în orice casă dacă se mănâncă în prima zi din an
Acum vine părea mult așteptată, și anume cea în care ascundeți bănuțul în prăjitură, înainte de a o pune în cuptor. După care, alegeți o formă de tort antiaderentă de aproximativ 30-35 cm în diametru. Urmează să ungeți cu unt forma și pudrați-o cu puțină făină, apoi turnați amestecul de vasilopita, ascundeți bănuțul în aluat și întindeți-l uniform cu spatula.
În continuare, puneți tava de prăjitură în cuptorul preîncălzit, reduceți căldura la 175°C (160°C pentru cuptorul cu ventilator) și coaceți aproximativ 60 de minute, până când este frumos colorată și trece testul scobitorii. Însă, asigurați-vă că nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute de coacere, deoarece blatul nu va mai crește cum trebuie! După coacere, lăsați prăjitura să se răcească complet.
Apoi, pentru glazură, într-un castron mare adăugați toate ingredientele și amestecați cu o spatulă până când glazura este netedă și lucioasă. În cazul în care este necesar, însă, mai adăugați puțină apă fierbinte. G
Țineți minte că această glazură trebuie să aibă o consistență asemănătoare unui lipici, dar să fie perfect netedă atunci când se amestecă cu spatula. Apoi, mai rămâne doar să acoperiți Vasilopita cu glazură și uniformizați cu o spatulă plată.
CITEȘTE ȘI: Prăjitură ungurească cu nucă. Rețetă delicioasă pentru noaptea de Revelion