Lichior de gutui sau gutuiată. Ingredientul ca să fie ca la țară
Publicat pe 22.10.2022 la 14:02 Actualizat pe 22.10.2022 la 14:02
Lichiorul de gutui sau gutuiata se pregătește de către gospodine toamna târziu, moment în care gutuile sunt suficient de coapte și cad din copac. Această băutură este adorată de întreaga lume, însă copii nu au voie să o consume, deoarece este cu alcool. Ei bine, dacă îți dorești să pregătești un lichior ca la țară, atunci ai nevoie de un ingredient pe care bunicile îl folosesc mereu ca să îi schimbe gustul și anume mierea de albine. Iată cum se pregătește această băutură, dar și care sunt ingredientele de care ai nevoie!
- Cum se pregătește lichiorul de gutui
- De ce ingrediente aveți voie
Dacă îți dorești să pregătești un lichior de gutui sau o gutuiată ca la țară, ca la bunici, atunci urmărește rețeta de mai jos. Pentru această băutură ai nevoie doar de trei ingrediente, iar modul de preparare este unul foarte simplu. Lichiorul de gutui are un gust inedit și, mai ales de sărbători, nu lipsește de pe mesele românilor. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să te bucuri de o rețetă specială și un gust delicios!
Lichior de gutui sau gutuiată - rețetă
Ingrediente:
-1 kg de gutui coapte
-1 kg de zahăr sau miere de albine
- 1 litru alcool dublu rafinat sau țuică de casă, dupa gust
Mod de preparare:
Se curăță gutuile și se taie felii, apoi se pun în damigeană sau în borcan, iar peste ele se adaugă zahărul sau miere și se amestecă foarte bine. Se lasă damigeana la cald, iar zilnic se agită foarte bine, până când zahărul se topește complet și rezultă un sirop gros.
În damigeană se adaugă alcoolul dublu rafinat și se mai lasă la macerat timp de 10 zile. Se mai adaugă puțin rachiu sau votcă, depinde de caz și gust, până când lichiorul devine băubil. După gust, se mai poate adăuga în lichior anason, vanilie sau scorțișoară.
Citește și: Marmeladă de gutui. Rețetă simplă pentru un desert perfect în sezonul rece