Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta ideală dacă ai mâncat prea mult de Paște și 1 mai
Publicat pe 13.05.2019 la 08:59 Actualizat pe 13.05.2019 la 09:07
Mâncarea de mazăre sau tocăniţa de mazăre, aşa cum o cunoaştem în anumite zone ale ţării, se poate prepara rapid şi te poate scăpa dintr-un mare impas atunci când ţii post sau vreo dietă din care vrei neapărat să scoţi carnea din meniu.
Mâncarea de mazăre sau tocăniţa de mazăre, aşa cum o cunoaştem în anumite zone ale ţării, se poate prepara rapid şi te poate scăpa dintr-un mare impas atunci când ţii post sau vreo dietă din care vrei neapărat să scoţi carnea din meniu.
De asemenea, îţi poate oferi şansa de a experimenta şi alt tipuri de legume lângă, aprope orice combinaţie fiind extrem de delicioasă. Iată de ce avem nevoie şi cum se prepară mâncarea/tocăniţa de mazăre:
Ingrediente:
- 1kg de mazăre mazăre = 6 cupe mazăre boabe verzi. De preferat mazăre proaspătă însă dacă nu aveţi este bună şi cea congelată sau la cutie.
- 1 ceapă mare, tocată fin (1 ceapa = 2 cups )
- 2-3 roșii decojite și tocate (3 roșii tocate = 2 cups )
- 1 morcov tăiat rondele
- ½ ardei gras roșu, tocat mărunt
- 2-3 linguri de pastă bulion
- 3-4 linguri de ulei
- 1 linguriță de zahăr
- 2-3 linguri de făină pentru îngroșat
- câteva fire de mărar, tocat mărunt
- ½ litri – 1 litru de apă (2cups – 4 cups)
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
1. Se pune apa la fiert. Se toacă ceapa, morcovul și ardeiul gras. Într-o cratiță se încinge uleiul și se adaugă ceapa tocată. Se lasă la foc mediu, aproximativ 8 minute, până când se înmoaie și devine translucidă. Când ceapa este moale, se adaugă morcovul și, după 1-2 minute, ardeiul gras tocat. Se amestecă și se mai lasă aproximativ 2 minute până când legumele încep să devină moi. Se adaugă apă fiartă peste legume (ceapă, morcov, ardei gras). Se amestecă și se reduce căldura la foc mic, apoi se adaugă mazărea.
2. Daca mazărea este proaspătă, se lasă aproximativ 30 minute la foc mic să fiarbă. Se amestecă din când în când și se verifică. În cazul în care folosiți mazăre congelată sau conservată (la cutie), se lasă la foc mic să fiarbă aproximativ 15 minute. Se adaugă apoi roșiile tocate, pasta de tomate și lingurița de zahăr, se amestecă și se mai lasă pentru 10 minute să fiarbă, la foc mic. Din făină și apă se face un sos (se folosesc 2 linguri de făină și 150 ml apă) care va face mâncarea să se îngroașe. Se mai adaugă sos de făină sau apă fiartă în funcție de consistența pe care o doriți .
3. Dacă doriți ca mâncarea de mazăre să aibă mai mult sos, adăugați mai multă apă și sos de făină. Dacă doriți ca sosul să fie mai gros sau mai subțire, adăugați mai multă sau mai puțină făină. Lăsați încă 5-7 minute să fiarbă la foc mic. Amestecați din când în când, pentru ca mazărea să nu se prindă pe fundul cratiței. Se asezonează cu sare și piper. Când este gata, se adaugă mărarul tocat.
M.C.