Prăjitura Frumoasa Adormită. Rețeta cu foi cu miere și nucă
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 01.03.2022 la 13:45
Actualizat pe 01.03.2022 la 13:45
Ce ai spune de un desert ca la bunica acasă?! Rețetele vechi, tradiționale, sunt cele care ne aduc mereu aminte de copilărie, de cele mai frumoase momente din viața noastră, din perioadele în care nu aveam nicio grijă, iar cei mari ne răsfățau întotdeauna cu deserturi gustoase. Iată cum să prepari și tu prăjitura Frumoasa Adormită!
- Rețeta din cartea bunicii
- Cum să o prepari
- Desertul care amintește de copilărie
Prăjitura Frumoasa Adormită este un desert simplu, însă și foarte sofisticat. Mirosul și aroma pe care le conferă duc cu gândul la perioada adolescenței, atunci când bunicii sau părinții aveau grijă să ne răsplătească cu un desert delicios.
Prăjitura Frumoasa Adormită
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cea mai delicioasă prăjitură Frumoasa Adormită.
Ingrediente:
Pentru foi:
- 200 de grame de miere de albine
- 150 de grame de nucă măcinată
- 550 de grame de făină
- 80 de grame de unt
- 100 de grame de zahăr
- 3 ouă întregi
- 25 ml. de rom
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 1 linguriță de bicabonat de sodiu
Pentru cremă:
- 600 de grame de cremă de brânză
- 400 de grame de smântână pentru frișcă
- 180 de grame de zahăr pudră
- coaja rasă de la 1/2 de portocală
- 1 linguriță extract de vanilie
Pentru glazură:
- 150 de grame de ciocolată albă
- 60 de grame smântână pentru frișcă
- 50 de grame de ciocolată neagră
Mod de preparare:
Pentru aluat, se adaugă într-un bol mierea, ouăle, sarea și zahărul și se mixează foarte bine. Se adaugă ulterior untul și, treptat, nuca măcinată. După nucă, se adaugă 1/3 din făină și se presară pe deasupra bicarbonatul de sodiu, apoi se amestecă foarte bine și se adaugă romul și extractul de vanilie, apoi restul de făină.
Compoziția pe care am obținut-o se pune într-o pungă de plastic și se lasă peste noapte la frigider. Pentru întinderea foilor, preîncălzim cuptorul la temperatura de 180 de grade. Se presară făină pe masă și se scoate aluatul din pungă. Se împarte aluatul în 4 părți egale și fiecare dintre ele se întind pe masa de lucru ca niște foi dreptunghiulare cu grosimea ~3-4 mm și dimensiuni de aproximativ 30×38 cm.
Fiecare foaie se transferă deasupra unei tăvi acoperite cu hârtie de copt și se înțeapă cu o furculiță și se lasă timp de 5-7 minute la cuptor.
Pentru cremă, crema de brânză și zahărul pudră se amestecă într-un castron. Se adaugă smântâna pentru frișcă coaja de portocală rasă și 1 linguriță de extract de vanilie și se bat.
Câte 1/3 din cremă se întinde pe primele trei foi. Se suprapun cele trei foi, se așează cea de-a patra deasupra și se dau la frigider. Topiți într-un castron termorezistent, pentru cremă, ciocolata albă și smântâna pentru frișcă. Se toarnă crema, iar prăjitura se lasă din nou la frigider, timp de trei ore, apoi e gata de servit. Poftă bună!
Citește și: Rețetă de prăjitură cu mure. Un desert pe placul tuturor