Prăjituri de post cu nucă. 8 rețete delicioase pentru toată familia
Publicat pe 06.04.2021 la 16:01 Actualizat pe 06.04.2021 la 16:01
Deși ne aflăm în Postul Paștelui, multe gospodine înlocuiesc dulciurile clasice cu cele făcute special pentru această perioadă. Astfel, prăjiturile de post sunt la mare căutare, iar gama de rețete este una foarte diversificată.
- Rețete de prăjituri de post cu nucă
- Cele mai bune prăjituri de post
Prăjitură de post cu nucă și gem
Una dintre cele mai adorate prăjituri de post este celebra negresă cu nucă și gem. Este perfectă pentru zilele când vrei să te îndulcești cu un desert gustos și savuros, care să fie și de post. Fiecare gospodină cunoaște cel puțin o rețetă simplă de negresă, pe care să o pregătească familiei.
Ingrediente
1 cană ulei
2 căni făină
1 cană apă carbogazoasă
1/2 cană zahăr
4 linguri gem de prune
2 linguri cacao
1 cană miez de nucă
1 plic praf de copt
1 plic zahăr vanilat
după gust esență de vanilie
opțional fructe uscate
Mod de preparare
Pentru aluat amestecăm făina, cu apa, uleiul și zahărul apoi le dăm la mixer până se omogenizează. Ulterior adăugăm cele 5 linguri de gem, nuca și fructele uscate și le amestecăm cu totul. Punem compoziția într-o tavă pe care am pus foaie de copt unsă cu puțin ulei și setăm cuptorul la 180 de grade timp de 40-45 de minute. Opțional puteți să pregătiți o glazură de cacao pe care să adăugați când prăjitura este scoasă din cuptor și răcită.
Prăjitură de post cu nucă și caramel
Prăjitura cu nucă și caramel este o alegere excelentă pentru iubitorii de dulciuri. Mai jos îți prezentăm ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare pentru un desert delicios, ca la carte.
Ingrediente
250 ml sau apa minerala
250 g zahar
2 linguri miere
90 ml ulei
o lingurita bicabonat de sodiu stins cu o lingura zeama de lamaie
120 g nuci măcinate
280 g făina
2 linguri cacao
2 lingurite esenta rom
150 g zahar
150 ml apă
20 g amidon
250 g margarina
100 g zahar pudra
50 g nucă prajită și macinată
Mod de preparare
Într-un bol amestecăm apa minerală, mierea, zahărul, iar ulterior adăugăm esența, uleiul, bicarbonatul de sodiu și nuca măcinată. Acestea se vor mixa până când se omogenizează compoziția. Ulterior punem aluatul într-o tavă pe care am adăugat hârtia de copr, unsă cu puțin ulei. Setăm cuptorul la 180 de grade, timp de 25 de minute.
În timp ce aluatul se coace, este timpul pentru siropul de caramel. Zahărul trebuie ars într-o oală, iar separat că dizolvi amidonul cu apă. Ulterior amesteci cele două compoziții la foc mic până se îngroașă. După ce se formează crema, adaugăm margarină și esență de rom pe care le amestecăm. După ce scoți aluatul din cuptor, întinzi crema de caramel pe toată prăjitura.
Prăjitură de post cu nucă și miere
Cu toții cunoaștem celebrele prăjituri „cuib de viespi”. Aluatul împletit, cu nucă și miere este un adevărat deliciu, iar culoarea aurie a foietajului bine rumenit cucerește orice gurmand. Mai jos îți prezentăm rețeta perfectă pentru un desert pe gustul tău.
Ingrediente
500 g faina
120 g margarina sau 80 ml ulei
100 g zahar
220-250 ml apa calduta
1 lingurita coaja de portocala rasa
25 g drojdie proaspata
1 lingurita zahar
2, 3 linguri apa calda
2 linguri faina
250 g nuca macinata
80 g zahar
scortisoara dupa gust
Mod de preparare
Pentru maia se sfărâmă drojdia și se amestecă cu lingurița de zahăr și apa caldă, iar mai apoi se presară făina și se lasă la dospit pentru circa 15-20 de minute. Ulterior se amestecă uleiul cu zahărul și sarea și se adaugă maiaua crescută. Peste adăugați făină și drojdie, în timp se se toarnă treptat apă călduță și se frământă bine. Aluatul se lasă, din nou, la crescut pentru 30 de minute.
Pentru umplutură se amestecă nuca cu zahărul și mierea, iar mai apoi se întine pe tot aluatul, după ce a fost împărțit în două bucăți. Rulați apoi fiecare bucată cu grijă și o puneți în tavă. Cuptorul se pregătește la 170 de grave, iar bucătile tăiate din ruladă se lasă la copt 25 de minute.
Prajitura de post cu nucă și cafea
Ingrediente
250 ml cafea preparata (fara zat)
320 g faina
220 g zahar
1 lingurita bicarbonat de sodiu
2 linguri miere
6 linguri ulei
un praf de sare
70 g nuci
100 g stafide
1 lingurita rasa cafea macinata
vanilie
Mod de preparare
Preparăm cafeaua și o strecurăm într-un bol separat, apoi adăugăm zahărul, mierea și amestecăm până se dizolvă. Peste vom adăuga nucile, stafidele, bicarbonatul, cafeaua măcinată, uleiul, vanilia și faina și le mixăm până se omogenizează. Compoziția o punem într-o tavă pentru cuptor și adăugăm făina. pregătim cuptorul la 180 de garde și coacem prăjitura circa 40 de minute. Opțional se poate realiza glazura din vanilie și cacao.
Prăjitură de post cu nucă și ness
Prăjitura de post cu nucă și ness este ideală pentru iubitorii de cafea, care doresc să îmbine cele două mari plăceri ale zilei. Astfel, un desert de post dulce și cu cremă de ness este perfect pentru această perioadă.
Ingrediente
un pahar de zahăr
2 pahare de făină
un pahar de apă
3 linguri de cacao
3 linguri de miere
o lingura rasa de nuca de cocos
1/2 pliculet praf de copt
2 linguri de rom
coaja de lamaie
Ingredinte pntru cremă
un pachet de margarina
o jumatate de borcan de miere
6 lingurite pline de ness
2 lingurite de apa calda
o lingura de rom
glazura de caramel
Mod de preparare
Pentru aluat amestecăm bine toate ingredientele într-un bol, asemenea rețetelor de mai sus, peste care presărăm stafidele îmbibate în rom. Se pun compoziția într-o tavă pentru cuptor, încins la 190 de grade și se lasă la copt timp de 30 de minute.
Pentru crema de ness este nevoie de ceva mai multă atenție. Astfel, amestecă margarina cu ness-ul și mierea, ca mai apoi restul de ness să îl dizolvăm în două linguri de apă călduță. Ulterior amesteci puțin ness în apă și treptat miere în cremă. Aceasta va prinde un gust ușor amărui, iar ultimul ingredient este esența de rom. În final amestecăm crema cu prăjitura scoasă din cuptor și lăsăm la răcit.
Prăjitură de post cu nucă și mere
Ingrediente
Aluat prajitura:
4 cani de mere rase (1100 g)
o cana de nuca taiata grosier (170 g)
3 cani zahar (900 g)
3 cani faina (660 g)
un praf de copt (10 g)
o lingurita de scortisoara macinata (3 g).
Sirop:
20 linguri zahar (rase)
20 linguri apa
o lingura cacao (cu varf)
doua linguri ulei.
Mod de preparare
Se curăță merele de coajă și se rad. Într-un bol se amestecă toate ingredientele în ordinea prezentată mai sus și se pun într-o tavă de cuptor, după ce acesta a fost încălzit la 180 de grade. Se unge o tavă cu ulei și se toarnă compoziția obținută în ea, apoi se introduce la cuptor.
Pentru sirop se amestecă toate ingredientele menționate anterior și se pun într-o oală la foc mare, până încep să fiarbă. Siropul fierbinte se toarnă peste prăjitură pentru ca acesta să intre în blat și se poate servi după ce se răcește.
Prajitură de post cu nucă și Coca Cola
Ingrediente
o cana cola (250 ml)
o cana zahar (250 g)
2 linguri miere lichida - daca este zaharisita incalziti-o putin intr-un vas pe aburi (60 g)
6 linguri ulei (90 ml) - fie de floarea soarelui fie de arahide
o lingurita bicabonat de sodiu stins cu o lingura zeama de lamaie
o cana nuci macinate (120 g) - eu am avut nuci si migdale
2 cani de faina (280 g)
2 linguri cacao
2 linguri esenta rom
250 g margarina
100 g zahar pudra
2 linguri ness (5 g)
o lingura din siropul de sus
70 g nuca prajita si tocata (merge si mai mult)
150 g zahar
150 ml apa
Mod de preparare
Prăjitura de post cu nucă și Coca Cola este asemenea prăjiturii cu ness, fiind aproape aceleai ingrediente, însă secretul constă chiar în sucul accidulat. Așadar, se realizează blatul în aceeași manieră precum cel din rețeta de prăjitură cu ness și se pune la cuptor.
Pentru cremă amestecăm bine margarina cu zahărul pudră până devine spumoasă. Ness-ul se dizolvă în apă fierbinte și se toarnă după ce se răcește. Amestecăm ușor și adăugăm nucile. Pentru crantz amestecăm nucile cu zahărul caramelizat și se sfărâmă. După ce am scos blatul și l-am însirorat, iar apoi am pus crema, se adaugă glazura de crantz.
Prajitură de post cu nucă și ciocolată
Iubitori de ciocolată, ce este mai bun a rămas la final! Cine spune că nu se poate consuma ciocolată în post? Ei bine, vă prezentăm cea mai delicioasă rețetă de prăjitură cu nucă și ciocolată, perfectă pentru un desert de servit în familie sau cu prietenii.
Ingrediente
800 g făină
250 ml apă
80 g zahăr
70 ml ulei
10 g praf de copt
1 buc esență de rom
puțină sare
3 linguri cacao
2 linguri bulion
Cremă:
1 litru apă
150 g zahăr
1 buc esență de rom
30 g cacao
100 g făină
200 g ciocolată de post
150 g margarină
Mod de preparare
Se amestecă într-un bol făina, cu zahărul, praful de copt, apa, esența, uleiul și sarea până se face un aluat. Apoi acesta va fi secționat în 3 bucăți, una fiind albă iar celelalte 2 colorate cu ajutorul bulionului și ciocolatei. Acestea vor fi puse la cuptor la 180 de grade, timp de 10 minute.
Pentru cremă lași apa la fiert și adaugi zahărul, esența cacaoa și făina. Se amestecă bine până când devine o cremă omogenă. Torni apoi ciocolata, amesteci până se topește și lași totul la răcit. După ce crema se răcește, adaugi margarina și împarți conținutul pe foile din cuptor. pentru a o savura așa cum trebuie, las-o timp de 5 ore la răcit.
Citește și Cea ma simplă rețetă de negresă de post. Iată cât de ușor este!