Rețetă de fasole galbenă la borcan. Un deliciu pentru întreaga familie
Publicat pe 29.06.2022 la 12:32 Actualizat pe 29.06.2022 la 12:32
Conservarea fasolei este un proces destul de dificil pentru unele gospodine, dar este destul de necesar. Iarna nu găsim tot ce aveam nevoie din punct de vedere alimentar, motiv pentru care gospodinele aleg să își conserve câteva alimente de care nu se dezlipesc. Fasolea galbenă se numără printre aceste alimente și este bine să cunoaștem procesul exact și corect al conservării pentru a nu da greș și pentru a nu munci degeaba.
- Rețetă de fasole galbenă la borcan
- Cum să conservi corect fasolea pentru iarnă
Această rețetă de fasole galbenă la borcan nu este una destul de simplă, deci trebuie să vă înarmați cu multă răbdare. Tot acest proces se merită, deoarece iarna nu veți duce lipsă de fasole galbenă la nevoie. Această conservă rezistă perfect timp de câteva luni și este important să știți că odată ce ați deschis un borcan este neapărat necesar să îl consumați.
Ingrediente
1,2 kilograme de fasole galbenă
sare neiodată – 7 grame/borcan de 720 ml + 1 lingură pentru opărirea păstăilor
apă
necesar: 3 borcane de 720 de ml, cu capace sau capse bune
Mod de preparare
Fasolea păstăi se spală bine în câteva ape reci. Se scurge de apă și se rup capetele. După ce am spălat și curățat păstăile de fasole, le rupem în jumătăți, în trei, în sferturi, după mărime. Și punem pe foc o oală mare cu apă iar alături pregătim un castron încăpător, cu multă apă rece (chiar și câteva cuburi de gheață). Când apa clocotește, se adaugă fasolea curățată, toată deodată. Tot acum adăugăm și 1 lingură de sare neiodată. Opărim fasolea 3-5 minute, depinde și de cât de fragedă este. Trebuie să înceapă să se frăgezească, dar să nu se înmoaie complet, așa că e bine să o verificăm de câteva ori. Imediat ce fasolea e opărită, se scoate cu o spumieră din apa clocotită și se pune în castronul cu apă rece, ca să se oprească dintr-o dată gătirea. Apa în care am opărit fasolea se păstrează. Scurgem fasolea păstăi de apă și o aranjăm în borcanele sterilizate. Nu o înghesuim prea tare, dar nici nu lăsăm mari spații. În fiecare borcan. După ce am umplut borcanele, le umplem cu apa pe care am păstrat-o de la opărirea păstăilor. Turnăm cât să acopere bine fasolea. Adăugăm în fiecare borcan câte 1 linguriță (7 grame) de sare neiodată, apoi îl închidem cu capacul. Într-0 oală încăpătoare, așternem pe fund un prosop de bucătărie curat, împăturit în două. Deasupra lui, aranjăm borcanele pline cu fasole păstăi la borcan. Atenție, acestea nu trebuie să se atingă! Dacă nu avem cum să le ținem la distanță, fiecare borcan trebuie învelit în câte un șervet textil, apoi pus în oală. Odată aranjate, se toarnă apă în oală, cam de ²⁄3 din înălțimea borcanelor. Se acoperă oala cu un prosop de bucătărie împăturit în două straturi. Lăsăm borcanele să fiarbă timp de 30 de minute, iar apoi le lăsăm la răcit în oală.