Rețeta de roșii întregi la borcan pentru iarnă. Cum să le faci și mai delicioase
Publicat pe 26.07.2022 la 16:06 Actualizat pe 26.07.2022 la 16:06
Pe timp de vară mai toate gospodinele pun roșii la borcan pentru a avea pentru când vine iarna. Este un mod foarte bun de avea suc de roșii natural în zilele friguroase. În acest fel economisești și bani pe timp de iarnă și te bucuri și de gustul minunat pe care îl oferă mâncării.
- Roșii întregi la borcan pentru iarnă
- Ingrediente și mod de preparare
Roșiile întregi la borcan sunt foarte bune pentru momentele în care ai o familie mare și pretențioasă. Acestea oferă un gust aparte mâncării și faptul că sunt făcute în casă și sunt sănătoase constituie un avantaj.
Ingrediente
1,6 kilograme roșii mici și cărnoase (atâta am folosit eu, pentru cele 3 borcane de câte 720 de ml. pe care le-am umplut)
1 litru de bulion (aproximativ) proaspăt de roșii
10 grame de sare (1 linguriță)
Mod de preparare
Roșiile se spală bine cu apă rece, li se îndepărtează codițele și se crestează în cruce la un capăt. Se pune pe foc o oală cu 2-3 litri de apă (nu trebuie să fie plină) și se adaugă 1 linguriță de sare. Separat, se pregătește un castron mare cu apă rece. Când apa din oală clocotește, se opăresc roșiile, timp de 30 de secunde – 1 minut (preferabil în câteva tranșe). Nu se lasă mai mult pe foc, nu urmărim să le gătim, doar să putem să le decojim ușor. Imediat ce observăm că pielița roșiilor începe să crape, se scot roșiile cu o spumieră și se pun în castronul cu apă rece pregătit de la început. Se decojesc cu ușurință roșiile, îndepărtând pielița și, eventual, se îndepărtează cu un cuțit părțile mai uscate/verzi de la capătul la care a fost codița. Se aranjează roșiile decojite în borcane, ca fructele pentru compot. Bulionul pregătit pentru conserva de roșii în bulion se înfierbântă bine (dacă s-a răcit) și se sărează. Borcanele trebuie să fie așezate într-o tavă metalică, iar bulionul fierbinte se adaugă treptat peste roșii, în borcane. Se umplu borcanele până sus, roșiile trebuind să fie complet acoperite de bulion. Se înfiletează (capsează) capacele și se dă tava cu tot cu borcane la cuptor, care a rămas cald, la 150 de grade. După 15 minute, cuptorul se stinge și se lasă borcanele să se răcească în cuptor, înainte de a le așeza în cămară.