Rețetă de sos bechamel cu smântână. Trucuri pentru cel mai bun sos alb
Publicat pe 11.05.2021 la 19:33 Actualizat pe 11.05.2021 la 19:39
Sosul Bechamel este numit regele sosului alb, dar și unul dintre cele 5 sosuri-mamă ale gastronomiei europene, de altfel acesta este folosit și ca bază pentru numeroase sosuri albe.
- Modul de preparare pentru sosul alb bechamel
- Ingredientele necesare pentru prepararea sosului alb bechamel
Sosul bechamel are la bază o istorie interesantă, astfel că acesta este numit după “marchizul de Béchamel”. Sosul este o îmbunătățire a unui sos similar, provenit din Toscana, numit “salsa colla”, care a fost adus în Franța de bucătarii reginei Catherine de Medici, sotia lui Henric IV.
Ce este sosul bechamel?
Sosul bechamel este cunoscut ca sos alb și este unul dintre ingredientele esențiale ale gastronomiei franceze, dar și al gastronomiei internaționale. Adesea, acest sos este folosit ca bază al altor sosuri, dar totodată folosit și ca ingredient pentru numeroase feluri de mâncare.
Rețetă simplă de sos alb bechamel cu smântână
Baza acestui sos alb bechamel este amestecul încălzit de unt cu sare și lapte. Ingredientele folosite sunt simple, astfel că acestea se găsesc cu siguranță în bucătăria oricărei gospodine.
Ingrediente
Ingredientele necesare preparării sosului bechamel sunt:
-un litru de lapte
-200 ml smântână de gătit
-după gust sare
-după gust piper
-4 lingurițe de amidon alimentar
-8 lingurițe de apă
-100 gr unt
Mod de preparare
Punem intr-o cratiță la fiert laptele, împreună cu sarea și cu untul, apoi amestecăm până la dizolvarea untului. După ce va da în clocot, se adaugă smântâna și lăsăm să fiarbă. Se dizolvă amidonul în apă rece și se adaugă, amestecând continuu pentru a nu se lipi. Se lasă la fiert 1-2 minute, iar la final se adaugă piper.
Trucuri pentru cel mai bun sos bechamel
Pentru a da un plus sosului bechamel, cu siguranță există câteva trucuri. Iată ce poți face:
-folosește lapte fiebinte
-fierbe sosul și după ce s-a îngroșat
-folosește ceapă sau usturoi pentru un plus de aromă
-adaugă o frunză de dafin la final
-acoperă sosul cu o folie de aluminiu
Cu ce se poate servi sosul bechamel
Sosul bechamel este unul dintre cele mai gustoase sosuri, astfel că acesta se poate servi cu mai multe preparate. Cele mai delicioase preparate sunt: piept de pui în sos bechamel, cartofi în sos bechamel și conopidă gratinată în sos bechamel.