Rețeta pentru saramură de pește. Este ideală pentru zilele cu dezlegare din Postul Crăciunului
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 22.11.2024 la 15:14
Actualizat pe 22.11.2024 la 15:14
Postul Paștelui a început pe data de 14 noiembrie și va dura până pe 24 decembrie, timp în care credincioșii nu vor consuma alimente ce provin de la animale. Pentru zilele cu dezlegare la pește, rețeta de mai jos este foarte gustoasă și se prepară simplu.
- Rețeta pentru saramură de pește
- Rețeta ideală pentru zilele cu dezlegare din Postul Crăciunului
Ne aflăm în perioada postului Crăciunului, iar în zilele cu dezlegare la pește, rețetele sunt foarte diversificate. Saramura de pește este un preparat cu origini în bucătăria tradițională românească. Este simplu de făcut, dar fiecare pas trebuie respectat pentru a obține un gust autentic.
Ingrediente
- Pește: 4 bucăți de pește proaspăt (caras, crap, biban, somn sau păstrăv, după preferință)
- Sare
- 3-4 roșii coapte
- 2 ardei grași (sau kapia)
- 1 ardei iute (opțional)
- 3-4 căței de usturoi
- 2-3 foi de dafin
- 1 linguriță de boabe de piper
- 1 linguriță de boabe de coriandru (opțional)
- Verdeață:
- pătrunjel proaspăt
- leuștean (opțional)
- 1 litru de apă
- puțin ulei pentru uns grătarul
Mod de preparare
Curăță peștele de solzi, eviscerează-l și spală-l bine. Presară sare pe ambele părți ale peștelui și lasă-l să stea 15-20 de minute. Roșiile, ardeii și ardeiul iute se coc pe grătar, plită sau într-o tigaie grill până se înmoaie și pielița lor se desprinde ușor. După ce sunt coapte, curăță pielița legumelor și toacă-le grosier.
Încinge grătarul și unge-l cu puțin ulei pentru a preveni lipirea. Pune peștele pe grătar și gătește-l până devine auriu și bine pătruns (aproximativ 5-7 minute pe fiecare parte, în funcție de grosime).
Într-o oală, pune apa la fiert cu sare (după gust), foi de dafin, boabe de piper și boabe de coriandru. Adaugă legumele coapte și tocate în apă, împreună cu usturoiul zdrobit.
Fierbe saramura timp de 5-7 minute, apoi oprește focul. La final, așază peștele gătit într-un vas adânc și toarnă saramura fierbinte peste el. Presară verdeață proaspăt tocată cum ar fi pătrunjel și leuștean.