Rețetă simplă de pâine de ovăz fără făină, perfectă pentru un mic dejun sănătos! Se prepară doar cu ingrediente naturale, fără unt și fără frământare

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.03.2025 la 09:36
Actualizat pe 21.03.2025 la 09:36
În rândurile de mai jos îți prezentăm o rețetă simplă și delicioasă de pâine de ovăz fără făină, perfectă pentru un mic dejun sănătos! Această pâine este preparată doar cu ingrediente naturale, fără unt și fără frământare, și este ideală pentru cei care doresc să adopte un stil de viață sănătos și să evite glutenul.
- Pâine de ovăz fără făină
- Rețetă simplă, fără unt și fără frământare
Această pâine de ovăz este perfectă pentru a începe ziua cu un mic dejun hrănitor și echilibrat, oferindu-ți energie și nutrienți esențiali. De asemenea, poate fi o alegere excelentă pentru persoanele care urmează o dietă fără gluten sau care doresc să nu mai consume făină tradițională.
Rețetă simplă de pâine de ovăz fără făină, perfectă pentru un mic dejun sănătos
Ingrediente:
2 căni de fulgi de ovăz
1/2 cană de iaurt natural
2 ouă
1/4 cană de lapte (poate fi înlocuit cu lapte vegetal)
1 linguriță de praf de copt
1/2 linguriță de sare
1 lingură de semințe de chia sau semințe de in (opțional, pentru o consistență mai bună)
Mod de preparare:
- preîncălzește cuptorul la 180°C (ventilație).
- pune fulgii de ovăz în blender sau într-o râșniță de cafea.
- într-un bol, combină făina de ovăz obținută, praful de copt, sarea și semințele de chia
- într-un alt bol, bate ouăle cu iaurtul și laptele.
- adaugă ingredientele umede peste cele uscate și amestecă până când vei obține un aluat omogen.
- toarnă aluatul într-o formă tapetată cu hârtie de copt.
- coace timp de 30-40 de minute, până când partea de sus a pâinii devine aurie și crocantă.
- scoate pâinea din cuptor și las-o să se răcească înainte de a o tăia.
Beneficiile pentru sănătate ale consumului de ovăz
Studiile arată că ovăzul și fulgii de ovăz au multe beneficii pentru sănătate. Acestea includ pierderea în greutate, scăderea nivelului de zahăr din sânge și un risc redus de boli de inimă.
Ovăzul integral este bogat în antioxidanți și compuși vegetali benefici numiți polifenoli. Cel mai notabil este un grup unic de antioxidanți numiți avenantramide, care se găsesc aproape exclusiv în ovăz.
Studiile au constatat că avenantramidele pot ajuta la stresul oxidativ prin creșterea producției de gaz oxid nitric. Această moleculă de gaz ajută la dilatarea (lărgirea) vaselor de sânge, ceea ce poate duce la un flux sanguin mai bun. În plus, avenantramidele au efecte antiinflamatoare și antipruriginoase.
Citește și: Rețeta perfectă pentru micul dejun. Prăjitură răcoritoare cu fulgi de ovăz, căpșuni și cocos