Rețetă tradițională de turte - Scutecele lui Iisus. Se prepară simplu și sunt delicioase
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 10.12.2024 la 09:41
Actualizat pe 10.12.2024 la 09:41
"Turtele scutecele Domnului" reprezintă un desert tradițional românesc, plin de semnificație și simplitate, pregătit cu drag în perioada sărbătorilor de iarnă, în special de Crăciun. Originar din zone precum Moldova și Bucovina, acest preparat simbolizează puritatea și modestia Nașterii Domnului, fiind un omagiu adus scutecelor în care a fost înfășurat pruncul Iisus.
- Rețetă tradițională de turte - Scutecele lui Iisus
- Se prepară simplu și sunt delicioase
"Turtele scutecele Domnului" sunt o rețetă tradițională românească legată de sărbătoarea Crăciunului, mai ales în zona Moldovei și Bucovinei. Sunt făcute din aluat simplu simbolizează scutecele în care a fost înfășurat pruncul Iisus.
Ingrediente
Pentru turte
- 500 g făină
- 250 ml apă călduță
- Un praf de sare
Pentru sirop
- 500 ml apă
- 150-200 g zahăr (sau miere, după preferință)
- Esență de vanilie sau coajă rasă de lămâie/portocală (opțional)
Pentru asamblare
- Nucă măcinată (aproximativ 200 g)
- Scorțișoară (opțional)
- Miere sau zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Pentru a începe cu prepararea turtelor, se amestecă făina cu sarea într-un bol mare. Adaugă treptat apa călduță și frământă până obții un aluat elastic, nelipicios.
Împarte aluatul în bucăți mici și întinde-le foarte subțiri cu un sucitor, astfel încât să obții foi subțiri, aproape transparente. Coace fiecare foaie pe o plită sau o tigaie uscată, pe ambele părți, până se rumenesc ușor. Lasă-le să se răcească.
Fierbe apa cu zahărul (sau mierea) până ce zahărul se dizolvă complet. Adaugă esențele sau coaja de citrice, dacă dorești, și lasă siropul să se răcească puțin.
Înmoaie fiecare foaie de turtă în sirop (pentru câteva secunde, să nu se rupă). Așază turtele în straturi pe un platou. Între foi, presară nucă măcinată și, opțional, scorțișoară.
La final, poți turna un strat subțire de miere sau presăra zahăr pudră deasupra. Lasă turtele să stea câteva ore (sau peste noapte) pentru a se înmuia bine. Se servesc reci, ca desert tradițional al sărbătorilor.